Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Φροντίδα Ιπποειδών

Το πρόγραμμα φροντίδας ιπποειδών στοχεύει στην βελτίωση της ευζωίας των ιπποειδών που εργάζονται σε απόμακρα σημεία του νησιού και στην παροχή υπηρεσιών ζωτικής σημασίας στους, συνήθως, ηλικιωμένους ιδιοκτήτες τους. Είναι ένα από τα προγράμματα μας που φτάνει αρκετά μακριά, με την γεωγραφική έννοια, σε περιοχές όπως το Οροπέδιο Λασιθίου, την Μεσσαρά και τα χωριά μεταξύ Κριτσάς, Αγίου Νικολάου και Καλού Χωριού. Εκεί μας υποδέχονται πάντα θερμά οι τακτικοί μας ‘πελάτες’ προσφέροντας μας ρακί, καφέ ή τοπικά τους παράγωγα και συνήθως υπάρχουν και κάποιοι δύσπιστοι νεοφερμένοι αλλά παρόλα αυτά, κάνουν ουρά πρόθυμοι να λάβουν δωρεάν τις υπηρεσίες μας. Τον Οκτώβριο είχαμε βοηθήσει το γαϊδουράκι μας κυρίας της οποίας η κόρη είχε σοβαρά προβλήματα ακοής. Η μητέρα ήταν επιφυλακτική απέναντι μας επειδή το γαϊδουράκι της αποτελούσε τον μοναδικό της μεταφορικό για να φτάσει στα χωράφια. Τον Απρίλιο όμως μας υποδέχτηκε με ενθουσιασμό κι έτρεξε να φέρει το γαϊδουράκι της για να του κάνουμε ‘σερβις’!
Μία άλλη κυρία μας εξήγησε πόσο χαρούμενη ήταν που θα φροντίσουμε το γαϊδουράκι της αφού την τελευταία φορά που προσπάθησαν συγχωριανοί να κόψουν τα νύχια του, κατέληξαν με 3 άτομα να το κρατάνε και σχοινί περασμένο πάνω στο δέντρο. Περιττό να πούμε ότι κι εκείνη και οι συγχωριανοί της εντυπωσιάστηκαν από τον επαγγελματισμό της ομάδας μας. Το γαϊδουράκι αυτό ήταν ιδιαίτερα πολύτιμο για την κυρία μιας και ο σύζυγος της είχε πεθάνει και χωρίς παιδιά, το γαϊδουράκι, που το είχε από μικρή ηλικία, αποτελεί την μοναδική της συντροφιά.
Χαρήκαμε πολύ και με μια επίσκεψη που κάναμε σε ένα ηλικιωμένο άλογο που απαιτούσε σοβαρές οδοντιατρικές εργασίες. Ένα από τα δόντια του μεγάλωνε τόσο πολύ που τελικά θα εισχωρούσε στην αρτηρία του πάνω ούλου και το άλογο θα είχε πεθάνει από αιμορραγία χωρίς να αφήσει σημάδια αιτίας σε κάποιον εκτός από εμπειρογνώμονα. Το να γνωρίζεις ότι έσωσες την ζωή ενός ζώου είναι η μεγαλύτερη ανταμοιβή για τα μέλη της ομάδας μας που προσπαθούν συνεχώς να ανακουφίσουν τον πόνο και την ταλαιπωρία (που έχουν προκληθεί ακούσια) των ζώων εργασίας που βλέπουμε. Συχνά, η οδοντιατρική φροντίδα αποτελεί περίγελο για τους ντόπιους αλλά μπορεί κυριολεκτικά να σημαίνει την διαφορά ανάμεσα σε ζωή και θάνατο για κάποια ιπποειδή.
Κατά τις δύο επισκέψεις, παρείχαμε φροντίδα σε συνολικά 142 ζώα (γαϊδουράκια, άλογα, κατσίκες κα.) κι ελέγξαμε άλλα 11… μπορούμε λοιπόν να πούμε ότι το πρόγραμμα συνεχίζει να έχει επιτυχία! Ειδικά όταν σκεφτείτε ότι μας κοστίζει περίπου €17 για την βοήθεια ενός ζώου και του ιδιοκτήτη του! Τόσο περίπου είναι και το κόστος της ετήσιας συνδρομής μέλους με την οποία μπορείτε να στηρίξτε το πρόγραμμα αυτό!
Επίσης, αν γνωρίζετε ιπποειδή στην περιοχή σας που μπορεί να χρειάζονται βοήθεια, στείλτε γραπτό μήνυμα στο +30 6944690368 ή εμάιλ στο info@FilozoikiKritis.gr

Ευχαριστούμε τους  Garry Draper (οδοντίατρος) και Hans Singler (πεταλωτής) για την δωρεά της εργασίας τους, πάντα με καλό χιούμορ και την διαβεβαίωση ότι η ευημερία του ζώου είναι το παν. Επίσης, ευχαριστούμε τα Aegean Sky Apartments-Μάλια για την προσφορά δωρεάν διαμονής και τους Mark & Diana του Ezelopvang Kreta για το δύσκολο έργο που τελούν έτσι ώστε να βοηθήσουν τα εργαζόμενα γαΙδουράκια της Κρήτης.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα