Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Αθλητισμός στο… σκοτάδι

Tου ΓΙΩΡΓΟΥ ΔΡΑΚΑΚΗ
Σε προειδοποιητική διακοπή ρεύματος σε όλες τις αθλητικές εγκαταστάσεις του Εθνικού Αθλητικού Κέντρου (Ε.Α.Κ.) Χανίων προχωρά την ερχόμενη Δευτέρα η ΔΕΗ!
Δηλαδή, αναμένεται να κοπεί για 24 ώρες το ρεύμα από το Εθνικό Στάδιο και το Κολυμβητήριο. Ταυτόχρονα, ελλοχεύει ο κίνδυνος οριστικής διακοπής της ηλεκτροδότησης. Ηδη η ΔΕΗ ειδοποίησε για 48ωρη διακοπή στις 7 Νοεμβρίου, 72 ωρών στις 14, 96 ωρών στις 22 και οριστική στις 28 Νοεμβρίου!
Ο λόγος; Η μη εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών. Το γεγονός, όμως, αυτό, δεν οφείλεται στη διοίκηση του Ε.Α.Κ., αλλά στη μη εκταμίευση ολόκληρου του ποσού από το Υπουργείο Πολιτισμού και τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού!
Την ίδια στιγμή η Πολιτεία έχει αποφασίσει την περικοπή     -λόγω μνημονίου- κατά 50% του προϋπολογισμού προς τις αθλητικές εγκαταστάσεις. Αυτό σημαίνει ότι δεν πρόκειται να βρεθούν, τουλάχιστον στο άμεσο μέλλον, επιπλέον χρήματα για εξόφληση οφειλών, παρά μόνο για μερική μισθοδοσία των υπαλλήλων! 
Μάλιστα, για τον αντίστοιχο λόγο ήδη από χθες κόπηκε το ρεύμα στο κολυμβητήριο του Ηρακλείου.
Οπως τόνισε ο πρόεδρος του Ε.Α.Κ. Χανίων, Ιπποκράτης Μανουδάκης, η ενέργεια της ΔΕΗ είναι απαράδεκτη, αφού τις προηγούμενες μέρες εστάλησαν όλα τα έγγραφα που δείχνουν ότι το πρόβλημα έχει να κάνει με την έλλειψη χρηματοδότησης του Ε.Α.Κ. και συγκεκριμένα με ένα υπόλοιπο 300.000 ευρώ από τα 950.000 που είχαν εγκριθεί την τελευταία φορά για την τακτική χρηματοδότησή του.
«Αυτή τη στιγμή οι ληξιπρόθεσμες οφειλές μας στη ΔΕΗ είναι 90.000 και έχουμε αποπληρώσει ένα ποσό (περίπου 1/3), όμως, για να το εξοφλήσουμε εξ ολοκλήρου περιμένουμε τα υπόλοιπα 300.000 ευρώ από την τακτική χρηματοδότηση. Και σύμφωνα με τις τελευταίες αποφάσεις για περικοπή κατά 50% του προϋπολογισμού κινούμεθα στα τυφλά. Δεν έχουμε, λοιπόν, αυτή τη στιγμή άλλα χρήματα στο ταμείο μας, παρά μόνο για μερική μισθοδοσία των υπαλλήλων του Κέντρου. Δυστυχώς, παρότι στείλαμε το σχετικό έγγραφο, αλλά και τη σχετική αλληλογραφία και τους εξηγούσαμε το πρόβλημα δεν συγκινήθηκαν στη ΔΕΗ και μας ειδοποίησαν ότι θα προχωρήσουν σε 24ωρη διακοπή ρεύματος την ερχόμενη Δευτέρα 31 Οκτωβρίου. Μάλιστα στη συνέχεια θα γίνουν μεγαλύτερης διάρκειας διακοπές μέχρι την οριστική στις 28 Νοεμβρίου! Διαφωνώ κάθετα με την ενέργεια αυτή της ΔΕΗ που προσπαθεί να τιμωρήσει το κοινωνικό σύνολο και να κλείσει αθλητικές εγκαταστάσεις στις οποίες αθλούνται 7.000 παιδιά. Σε μία σκοτεινή εποχή ο αθλητισμός δίνει διέξοδο και δυστυχώς η ενέργεια αυτή είναι απαράδεκτη καθώς θα βάλει λουκέτο στο κολυμβητήριο, στο Εθνικό Στάδιο Χανίων, στο κλειστό γυμναστήριο Ε.Α.Κ. και στις εγκαταστάσεις του Ο.Α.Χ. Την Πέμπτη θα προσπαθήσω με επαφές που θα έχω με τον δήμαρχο Χανίων, κ. Μ. Σκουλάκη και τον αντιπεριφερειάρχη Χανίων, κ. Απ. Βουλγαράκη, να βρεθεί μία λύση».
Από την πλευρά της η έφορος του Ε.Α.Κ., Λία Ντερμανάκη, που έκανε τις επαφές με τη ΔΕΗ, σημειώνει ότι οι υπεύθυνοι του υποκαταστήματος της Δημόσιας Επιχείρησης στα Χανιά έδειξαν κατανόηση και προέβησαν στις απαραίτητες ενέργειες. Η τελική απόφαση, όμως, αφορούσε την Περιφερειακή Διοίκηση της ΔΕΗ, που εδρεύει στο Ηράκλειο και που δυστυχώς έδωσε αρνητική απάντηση.
«Το παράδοξο είναι ότι στα έγγραφα που έφθασαν στο Ε.Α.Κ. Χανίων από το Υπουργείο Πολιτισμού επισημαίνεται σαφώς ότι λόγω Μεσοπρόθεσμου υπήρξε μείωση στον εγκεκριμένο προϋπολογισμό της Γ.Γ.Α. κατά 50%. Κάτι που σημαίνει ότι έχοντας εκταμιευτεί περίπου τα 2/3 του αρχικά εγκεκριμένου προϋπολογισμού του Ε.Α.Κ. Χανίων είναι εξαιρετικά απίθανο να υπάρξει νέα χρηματοδότηση στο τρέχον έτος».

Ανάλογο πρόβλημα στο κολυμβητήριο Ηρακλείου
Ανάλογο πρόβλημα παρουσιάστηκε χθες και στο Ε.Α.Κ. Ηρακλείου, μόνο που εκεί ουσιαστικά αφορά μονάχα το κολυμβητήριο, ενώ αντίθετα στα Χανιά τις σημαντικότερες αθλητικές εγκαταστάσεις.
Χωρίς ρεύμα, λοιπόν, έμεινε από χθες το κολυμβητήριο του Ηρακλείου Κρήτης, αφού από τον λογαριασμό των 55.000 ευρώ που οφείλονταν, αποπληρώθηκαν μόνο οι 12.000 ευρώ. Πριν δύο εβδομάδες ο πρόεδρος του Εθνικού Αθλητικού Κέντρου Ηρακλείου προειδοποιούσε δημόσια για το επικείμενο λουκέτο στο κολυμβητήριο, λόγω της ασυνέπειας του κράτους. Χωρίς «στέγη» μένουν περίπου 2.000 αθλούμενοι, παιδιά και ενήλικοι, που προπονούνται καθημερινά στο κολυμβητήριο.
Ηδη σε εξέλιξη είναι διαπραγματεύσεις του πρώην υφυπουργού, Βασίλη Κεγκέρογλου, με το αρμόδιο Υπουργείο και τη ΔΕΗ προκειμένου να γίνει άμεσα η επανασύνδεση του ρεύματος.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα