Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Εκδηλώσεις για την Επέτειο του Οχι

Εκδηλώσεις για τον εορτασμό της Εθνικής Επετείου της 28ης Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθούν και φέτος  σε πολλές περιοχές του Νομού Χανίων.
Συγκεκριμένα, στην πόλη των Χανίων, σήμερα Πέμπτη 27 Οκτωβρίου στις 11 π.μ. θα γίνει προσκύνημα αντιπροσωπιών της σπουδάζουσας και μαθητιώσας νεολαίας, προσκόπων και οδηγών στο Ηρώο της πόλης των Χανίων. Θα ψαλεί επιμνημόσυνη δέηση και θα γίνει κατάθεση στεφάνων.
Στην τελετή θα παραστούν εκπρόσωποι των Αρχών. Κατά τη διάρκεια της τελετής θα παραταχθεί τιμητική φρουρά με μουσική των Ενόπλων Δυνάμεων για την απόδοση των τιμών.
Επίσης, θα γίνουν εορταστικές εκδηλώσεις στα σχολεία Α/βάθμιας και Β/βάθμιας Εκπαίδευσης, Ανωτέρων και Ανωτάτων Σχολών.
Στις 8.30 μ.μ. στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου, θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση με θέμα «Ερως και ήρως», αφιερωμένη στην Εθνική Επέτειο. Την εκδήλωση διοργανώνει ο Τομέας Πολιτισμού του Δικηγορικού Συλλόγου Χανίων σε συνεργασία με την Περιφερειακή Ενότητα Χανίων και τον Δήμο Χανίων.
Την Παρασκευή, ημέρα της επετείου, στις 8 π.μ. θα γίνει η επίσημη έπαρση της Σημαίας στο φρούριο Φιρκά.
Στις 10.45 π.μ. θα τελεσθεί επίσημη Δοξολογία στον Μητροπολιτικό Ναό των Εισοδίων της Θεοτόκου, στην οποία θα χοροστατήσει ο σεβασμιώτατος μητροπολίτης Κυδωνίας και Αποκορώνου κ. Δαμασκηνός.
Τον πανηγυρικό της ημέρας θα εκφωνήσει η κα Αικατερίνη Φρουδαράκη, φιλόλογος του Β´ Γυμνασίου Χανίων.
Στις 11.40 π.μ. θα γίνει επιμνημόσυνη δέηση στο Μνημείο Πεσόντων και κατάθεση στεφάνων από τον εκπρόσωπο της κυβέρνησης και τις τοπικές Αρχές.
Στις 12 το μεσημέρι θα πραγματοποιηθεί η καθιερωμένη παρέλαση τμημάτων Αναπήρων και Θυμάτων Πολέμου, Οργανώσεων και Σωματείων, Οργανώσεων με τοπικές ενδυμασίες, Σχολείων, Ανωτέρων και Ανωτάτων Σχολών, Οδηγών, Προσκόπων και Ενόπλων Δυνάμεων.

ΣΤΟΝ ΑΛΙΚΙΑΝΟ
Εκθεση Φωτογραφίας με τίτλο «Το Επος του ’40 μέσα από τα σκίτσα του Αγγλικού Τύπου της εποχής» διοργανώνουν το Γυμνάσιο Αλικιανού και η Εταιρεία Κρητικών Σπουδών – Ιδρυμα Καψωμένου, σε συνεργασία με τον Δήμο Πλατανιά σήμερα, Πέμπτη 27 Οκτωβρίου στις 9.30 π.μ. στον χώρο της Εταιρείας Κρητικών Σπουδών. Οι μαθητές καλούν όλους να συμμετέχουν στη σχολική εορτή που θα πραγματοποιηθεί σήμερα, Πέμπτη 27 Οκτωβρίου στις 9.30 π.μ. στον χώρο του παλαιού σχολείου, Ιδρυμα Καψωμένου (Αλικιανός). Στο πλαίσιο της εκδήλωσης θα απονεμηθούν αριστεία και έπαινοι από τις δημοτικές και εκπαιδευτικές Αρχές.
Αύριο, Παρασκευή 28 Οκτωβρίου στις 9.45 π.μ. θα τελεσθεί Δοξολογία στον Ιερό Ναό Τιμίου Σταυρού, ενώ στις 10.30 π.μ. θα ψαλεί επιμνημόσυνη δέηση θα γίνει κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο Πεσόντων και θα πραγματοποιηθεί παρέλαση μαθητών σχολείων της Δημοτικής Ενότητας Μουσούρων.

ΣΤΟΝ ΠΛΑΤΑΝΙΑ
Με επίσκεψη στο Κοντομαρί και ενημέρωση των μαθητών για τις εκτελέσεις Ελλήνων από τους Γερμανούς, θα πλαισιωθεί ο εορτασμός της Εθνικής Εορτής στο Γυμνάσιο Πλατανιά. Οπως ανακοίνωσε το Γυμνάσιο Πλατανιά, στο πλαίσιο του εορτασμού της Εθνικής Εορτής από τον Σύλλογο Διδασκόντων και τους μαθητές, σήμερα Πέμπτη 27 Οκτωβρίου στις 9 το πρωί και στον χώρο του σχολείου θα αναγνωσθεί το χρονικό των γεγονότων της ιστορικής περιόδου.
Θα ακολουθήσει προβολή φωτογραφικού υλικού της εκτέλεσης Ελλήνων στο χωριό Κοντομαρί από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής. Στις 10 π.μ. οι μαθητές του σχολείου θα μεταφερθούν στον τόπο μαρτυρίου και θα ακούσουν από αυτόπτες μάρτυρες την ιστορία της εκτέλεσης. Στο τέλος της εκδήλωσης θα απονεμηθούν τα Βραβεία και Αριστεία του Σχολικού Έτους 2010 – 2011 στους μαθητές που διακρίθηκαν με τη σχολική τους επίδοση. (Το δεύτερο σκέλος της εκδήλωσης έχει οργανωθεί από τον ιστοριογράφο και μελετητή της Τοπικής Ιστορίας κ. Δουρουντάκη Αναστάσιο και από το Τοπικό Συμβούλιο του Δημοτικού Διαμερίσματος Κοντομαρίου).
Ανήμερα της εορτής, στις 9 π.μ. θα τελεσθεί Δοξολογία στον Ιερό Ναό της Παναγίας στον Πλατανιά και αμέσως μετά θα γίνει κατάθεση στεφάνου στο παρακείμενο μνημείο από τα σχολεία και τους τοπικούς φορείς.

ΣΤΗ ΝΕΑ ΚΥΔΩΝΙΑ
Το πρόγραμμα των σημερινών εορταστικών εκδηλώσεων στη Δημοτική Ενότητα Νέας Κυδωνίας περιλαμβάνει στις 10 π.μ. κατάθεση στεφάνου, στο Ηρώο Πεσόντων – Νεοζηλανδικό Μνημείο του Γαλατά και τήρηση ενός λεπτού σιγής στη μνήμη των πεσόντων υπέρ της πατρίδας, ενώ στη 1 μ.μ. θα πραγματοποιηθούν εορταστικές εκδηλώσεις και ομιλίες εθνικού περιεχομένου σε ειδικές συγκεντρώσεις που θα γίνουν στα Σχολεία και στις Δημόσιες  Υπηρεσίες, Οργανισμούς, ΝΠΔΔ, ΝΠΙΔ κ.λπ.  Αύριο στις 7.30 π.μ. θα τελεσθεί Θεία Λειτουργία, στον Ιερό Ναό Αναλήψεως Δαράτσου και στις 10.15 π.μ., με το πέρας της Δοξολογίας στον χώρο του Ναού θα γίνει ομιλία για τη σημασία της Εορτής, με ομιλητή καθηγητή Μέσης Εκπαίδευσης.
Στις 11 π.μ. θα γίνει παρέλαση τμημάτων μπροστά από τις Αρχές της πόλης.

ΣΤΙΣ ΒΟΥΚΟΛΙΕΣ
Δοξολογία θα τελεσθεί στον Ιερό Ναό του Σωτήρος Χριστού την Παρασκευή στις 10 το πρωί, ενώ στις 11 π.μ. θα ψαλεί επιμνημόσυνη δέηση, θα γίνει κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο Πεσόντων και θα πραγματοποιηθεί παρέλαση μαθητών σχολείων της Δημοτικής Ενότητας Βουκολιών.

ΣΤΟ ΚΟΛΥΜΠΑΡΙ
Δοξολογία στον Ιερό Ναό Αγ.Μαρίνας θα τελεσθεί αύριο στις 10.30 π.μ. ενώ στις 11 π.μ. θα ψαλεί επιμνημόσυνη δέηση, θα γίνει κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο Πεσόντων και θα πραγματοποιηθεί παρέλαση μαθητών σχολείων της Δημοτικής Ενότητας Κολυμπαρίου.

ΣΕ ΣΟΥΔΑ ΚΑΙ ΤΣΙΚΑΛΑΡΙΑ
Εκδηλώσεις για τον εορτασμό της Εθνικής Επετείου της 28ης Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθούν στις 27 και 28 Οκτωβρίου και στη Δημοτική Ενότητα Σούδας.
Συγκεκριμένα, σήμερα Πέμπτη 27 Οκτωβρίου θα γίνουν εορταστικές εκδηλώσεις σε σχολεία δημόσιες υπηρεσίες κ.λπ.
Την Παρασκευή 28 Οκτωβρίου στις 7.30 π.μ. θα τελεστεί Θεία Λειτουργία, στον Ιερό Ναό του Αγίου Νεκταρίου Σούδας και στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Τσικαλαριών, ενώ στις 9.30 π.μ. θα τελεσθεί δοξολογία στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου, στα Τσικαλαριά.
Στις 9.45 π.μ. θα γίνει κατάθεση στεφάνου στο Ηρώο Πεσόντων Τσικαλαριών, στις 10 π.μ. θα τελεσθεί δοξολογία τον Ιερό Ναό Αγίου Νεκταρίου και θα ακολουθήσει ομιλία για τη σημασία της Εορτής, από την καθηγήτρια φιλόλογο του Γυμνασίου Σούδας, κα Βενιανάκη Μαρία.
Στη συνέχεια θα ψαλεί επιμνημόσυνη δέηση στο Μνημείο Πεσόντων στην πλατεία Αγίου Νεκταρίου και θα γίνει κατάθεση στεφάνων.
Στις 10.45 π.μ. θα πραγματοποιηθεί παρέλαση τμημάτων μπροστά από τις Αρχές της πόλης.

ΣΤΟ ΑΚΡΩΤΗΡΙ
Εκδηλώσεις για τον εορτασμό της Εθνικής Επετείου της 28ης Οκτωβρίου στα μνημεία της Δημοτικής Ενότητας Ακρωτηρίου θα πραγματοποιηθούν αύριο Παρασκευή, ακολουθώντας το εξής πρόγραμμα:
10.15 π.μ. Μνημείο Μουζουρά και Μνημείο Κοιμητηρίου Στερνών.
10.30 π.μ. Μνημείο Χωρδακίου.
10.35 π.μ. Μνημείο στον αύλειο χώρο του Ι.Ν. Κοιμήσεως της Θεοτόκου.
11 π.μ. Μνημείο Κουνουπιδιανών.

ΣΤΗ Δ.Ε. ΕΛ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ
Δοξολογία θα τελεσθεί στις 10.45 π.μ. στον Ιερό Ναό Παναγίας Γοργοϋπηκόου και θα ακολουθήσει ομιλία από τον φιλόλογο του Γενικού Λυκείου Ελ. Βενιζέλου, Θεοχ. Φραγγιουδάκη και κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο του Δημοτικού Σχολείου Χρυσοπηγής.
Στις 11 π.μ. θα γίνει παρέλαση έξω από την Ιερά Μονή Χρυσοπηγής.

ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ
Τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στον Δήμο Χανίων κατά τον Εορτασμό της Επετείου της 28ης Οκτωβρίου 1940 γνωστοποίησε με ανακοίνωσή του το Τμήμα Φωτεινής Σηματοδότησης, Ηλεκτροφωτισμού – Οδοσήμανσης και Κυκλοφοριακών Θεμάτων του Δήμου Χανίων.
Δημοτική Ενότητα Χανίων
α) Απαγορεύεται η κυκλοφορία και η στάθμευση κάθε οχήματος από τις 8 το πρωί μέχρι το πέρας της παρέλασης στις οδούς: Ηρ. Πολυτεχνείου, Ανδρέα Παπανδρέου, Χατζημιχάλη Γιάνναρη, Χάληδων, Αποκορώνου μέχρι τη διασταύρωση με την οδό Κυδωνίας.
β) Απαγορεύεται η κυκλοφορία και η στάθμευση κάθε οχήματος από τις 10 το πρωί μέχρι το πέρας της παρέλασης στις οδούς: Ηρ. Πολυτεχνείου και από τη διασταύρωσή της με την οδό Τσόντου Βάρδα μέχρι την πλατεία Δικαστηρίων, Ελ Βενιζέλου στο τμήμα που ανήκει στην πλατεία Αγοράς, επί της πλατείας Δικαστηρίων.
γ) Απαγορεύεται η κυκλοφορία και η στάθμευση κάθε οχήματος στην οδό Βαλαωρίτου κατά την 27η Οκτωβρίου και από τις 8 το πρωί μέχρι το πέρας των καταθέσεων στεφάνων στο Μνημείο και κατά την 28η Οκτωβρίου από τις 8 το πρωί μέχρι το πέρας της παρέλασης. Η απαγόρευση ισχύει και για τον πέριξ του Μνημείου χώρο.
δ) Των παραπάνω απαγορεύσεων εξαιρούνται τα οχήματα των επισήμων καθώς και αυτά που μεταφέρουν προσωπικό, που παίρνει μέρος στις εορταστικές εκδηλώσεις της Εθνικής Επετείου.
ε) Η αστική συγκοινωνία Νέας Χώρας – Λενταριανών κατά την ημέρα της 28ης Οκτωβρίου θα εκτελείται από τις 8 το πρωί μέχρι το πέρας της παρέλασης μέσω των οδών:
Σελίνου – Κυδωνίας – Αποκορώνου – Ηγ. Γαβριήλ – Κ. Μάνου – Παπαναστασίου – Λενταριανά και επιστροφή μέσω των οδών: Παπαναστασίου – Γιαμπουδάκη – Νεάρχου – Σολωμού – Μ. Μπότσαρη – Κ. Σφακιανάκη – πλατεία 1866 – Σκαλίδη – Σελίνου – Νέα Χώρα.
στ) Η αστική συγκοινωνία Χανίων – Σούδας θα εκτελείται κατά την ίδια ημέρα και ώρες μέσω των οδών: Αποκορώνου, με αφετηρία  το ύψος της γεφυροπλάστιγγας, Κ. Καραμανλή – Σούδα και επιστροφή μέσω των οδών: Κ. Καραμανλή  – Νεάρχου – Σολωμού – Μ. Μπότσαρη – Κ. Σφακιανάκη – Κυδωνίας – Αποκορώνου.
ζ) Η αστική συγκοινωνία Αγ. Ιωάννου (με αφετηρία το ύψος της γεφυροπλάστιγγας) Ηγ. Γαβριήλ και επιστροφή μέσω των οδών: Κ. Μαλλινού – Νεάρχου – Σολωμού – Μ. Μπότσαρη – Κ. Σφακιανάκη – Κυδωνίας – Αποκορώνου.
η) Η υπεραστική συγκοινωνία Χανίων – Ακρωτηρίου θα εκτελείται κατά την ίδια ημέρα και ώρες μέσω των οδών: Ελ. Βενιζέλου – Ακρωτηρίου, με αφετηρία το πρώην καφενείο «Ρέμβη».
θ) Η αστική συγκοινωνία Χαλέπας θα εκτελείται κατά την ίδια ημέρα και ώρες με αφετηρία  το πρώην καφενείο «Ρέμβη» – Ελ. Βενιζέλου – Ακρωτηρίου κ.λπ.

Δημοτική Ενότητα Ελ. Βενιζέλου
Απαγορεύεται η κυκλοφορία και στάθμευση κάθε οχήματος στην οδό Χρυσοπηγής, μπροστά από την Ιερά Μονή, από τις 10 π.μ. έως το πέρας της παρέλασης.
Η κυκλοφορία των οχημάτων θα διεξάγεται από τις παράπλευρες οδούς.
Δημοτική Ενότητα Σούδας  
Απαγορεύεται η κυκλοφορία και στάθμευση κάθε οχήματος στις οδούς: Ελλης, Πλωτάρχου Μαριδάκη – Εθν. Βενιζέλου (από ΙΝΚΑ προς Πάνω Σούδα) από τις 10 π.μ.  έως το πέρας της παρέλασης. Η λήξη της παρέλασης θα γίνει στην πλατεία της Πάνω Σούδας. Η κυκλοφορία των οχημάτων θα διεξάγεται από τις παράπλευρες οδούς.

Δημοτική Ενότητα Νέας Κυδωνίας
Απαγορεύεται η κυκλοφορία και στάθμευση κάθε οχήματος στην οδό Δασκαλογιάννη στη Χρυσή Ακτή από τις 10 π.μ. μέχρι το πέρας της παρέλασης.
Η κυκλοφορία των οχημάτων θα διεξάγεται από τις παράπλευρες οδούς.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα