Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Ενσταση για αξιολόγηση

Σε ένσταση θα προχωρήσει το Πειραματικό Λύκειο Ρεθύμνου που δεν επιλέχθηκε ως Πρότυπο από το Υπουργείο Παιδείας και παράλληλα θα υποβάλλει ξανά τον φάκελό του μέχρι τον Ιούνιο για τη δεύτερη φάση αξιολόγησης των Πρότυπων Πειραματικών Σχολείων.
Χθες πραγματοποιήθηκε έκτακτη συνεδρίαση του Συλλόγου Διδασκόντων του σχολείου, ο οποίος έλαβε από την Επιτροπή Αξιολόγησης τα στοιχεία της αναλυτικής βαθμολογίας του σχολείου.
Μόνο 2 μόρια διαφορά έχει το Πειραματικό Λύκειο Ηρακλείου από το τελευταίο της λίστας των επιτυχόντων- αυτό της Μυτιλήνης, ενώ όπως αποδεικνύεται από τη βαθμολογία, το κριτήριο που δεν πληρούνταν σύμφωνα με την Επιτροπή, ήταν αυτό που σχετιζόταν με την πρακτική άσκηση των φοιτητών και τη συμμετοχή σε ερευνητικές δραστηριότητες σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο.
Τρία μόνο μόρια έλαβε στο συγκεκριμένο κριτήριο το σχολείο, ενώ σύμφωνα με τη διευθύντριά του Ανθή Βασιλάκη, θα μπορούσε να έχει λάβει 8 με 10.
«Σε επικοινωνία που είχαμε με την Επιτροπή, μας είπαν πως δεν ήταν ικανοποιητικός ο φάκελος για το συγκεκριμένο κριτήριο, ότι θέλανε πιο αναλυτικά τα στοιχεία, διότι αυτά δεν τους κάλυπταν. Δεν μας είχαν ενημερώσει όμως ότι χρειάζονταν και άλλα δεδομένα όταν τους στείλαμε τα έγγραφα. Εμείς στείλαμε τις βεβαιώσεις από το Πανεπιστήμιο, χωρίς να ξέρουμε ότι χρειάζονται και άλλα στοιχεία. Θα μπορούσε η Επιτροπή να μας ενημερώσει για το τι ακριβώς χρειάζεται», μας είπε η κα Βασιλάκη.
Η ίδια υπογραμμίζει την εύλογη απορία της εκπαιδευτικής κοινότητας, ότι δηλαδή πώς είναι δυνατόν να υπάρχει σε μια πόλη μόνο Πειραματικό Γυμνάσιο, όπως στην περίπτωση του Ρεθύμνου σύμφωνα με την αξιολόγηση και όχι Πειραματικό Λύκειο. Τι νόημα έχει για τα παιδιά του Πειραματικού Γυμνασίου να φοιτούν σε αυτό αν δεν υπάρχει η αντίστοιχη λυκειακή δομή να συνεχίσουν τη φοίτησή τους.
Το ίδιο επισημαίνει και η αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου Μαίρη Λιονή, η οποία ερωτηθείσα κατά τη διάρκεια συνέντευξης στον Team Fm τόνισε πως «δεν υπάρχει λογική, αν δεν υπάρχει μία συνέχεια από το Γυμνάσιο στο Λύκειο».
Η κα Λιονή δήλωσε πως δεν περίμενε τέτοια εξέλιξη, άδικη για το σχολείο, διότι θεωρούσε δίκαιο και εύλογο το αίτημα του Λυκείου δεδομένης της δουλειάς που γίνεται σε αυτό, τονίζοντας τις θεσμικές παρεμβάσεις της ίδιας, του υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη και του δημάρχου Ρεθύμνου, που έγιναν στο πλαίσιο πάντα του «να αξιολογηθεί δικαίως και με την αξία του το σχολείο του Ρεθύμνου». Σημείωσε πως είναι σε συνεννόηση με τον κ. Όθωνα και τον κ. Μαρινάκη και θα στείλει επιστολή και στη βουλευτή Όλγα Κεφαλογιάννη.
Για επιλογή των Πρότυπων Σχολείων με διαφάνεια, κάνει λόγο σε δήλωσή του ο υφυπουργός Προστασίας Πολίτη Μανώλης Όθωνας, τονίζοντας πως αξιολογούνται πλέον από ανεξάρτητη Αρχή για να λειτουργούν «πραγματικά ως Πειραματικά Πρότυπα Σχολεία και όχι μόνο κατ’ όνομα».
Επιφυλάσσεται μάλιστα να τοποθετηθεί αργότερα δημόσια και αναλυτικά για τα όσα προηγήθηκαν και όσα θα ακολουθήσουν για το συγκεκριμένο θέμα, ενώ «συμβουλεύει» όσους προσωποποιούν ευθύνες «να είναι πιο προσεκτικοί»…
«Κατανοώ ότι είναι για όλους μας δύσκολο να εμπεδώσουμε την αντίληψη ότι στην Ελλάδα το κράτος προσπαθεί επιτέλους να λειτουργήσει με κανόνες και διαφάνεια, στα οποία η κάθε δημόσια διαδικασία πρέπει να υπακούει.
Στο πλαίσιο αυτό για πρώτη φορά από φέτος, αλλά και στο μέλλον, τα Πειραματικά Πρότυπα Σχολεία δεν ορίζονται μόνο με Υπουργική Απόφαση, αλλά αξιολογούνται επιπλέον από Ανεξάρτητη Επιτροπή προκειμένου να πληρούν κριτήρια και προϋποθέσεις, ούτως ώστε να λειτουργήσουν πραγματικά ως Πειραματικά Πρότυπα Σχολεία και όχι μόνο κατ’ όνομα.
Σε όσους σπεύδουν από κεκτημένη ταχύτητα να ανακαλύπτουν συνωμοσίες ή να προσωποποιούν ευθύνες, συνιστώ να είναι πιο προσεκτικοί. Παρακολουθώ το θέμα εδώ και μήνες με σοβαρότητα και συνεχή επαφή με το Υπουργείο Παιδείας, όπως οι άμεσα ενδιαφερόμενοι γνωρίζουν και ελπίζω να αναγνωρίζουν.
Τις επόμενες ημέρες σε συνάντησή μου με τον Σύλλογο Διδασκόντων Πειραματικού Λυκείου και με αναλυτική δημόσια τοποθέτησή μου θα υπάρξει τεκμηριωμένη ενημέρωση και για ό,τι προηγήθηκε και για ό,τι πρόκειται να ακολουθήσει».

ΧΑΡΑ ΒΗΛΑΡΑ


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα