Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Στον αέρα η μεταφορά μαθητών από το ΚΤΕΛ

Γραφειοκρατικές αγκυλώσεις προκαλούν, για ακόμη μια φορά, μείζον πρόβλημα σε δεκάδες οικογένειες. Το πρόβλημα αφορά τη μεταφορά των μαθητών στα σχολεία, με το ΚΤΕΛ να γνωστοποιεί ότι σταματά η διαδικασία λόγω μη χρηματοδότησης.
Συγκεκριμένα, σε χθεσινή κοινή ανακοίνωσή τους τα ΚΤΕΛ Χανίων – Ρεθύμνου και Ηρακλείου – Λασιθίου αναφέρουν ότι «βρισκόμαστε στη δυσάρεστη θέση να σας γνωστοποιήσουμε ότι από τη Δευτέρα 31/10/2011 αδυνατούμε να συνεχίσουμε το έργο της μεταφοράς των μαθητών». Οπως επισημαίνει η ανακοίνωση «αιτία της δυσάρεστης αυτής εξέλιξης είναι η μη χρηματοδότησή μας από τις Τράπεζες λόγω της μη υπογραφής των σχετικών συμβάσεων, με αποτέλεσμα την αδυναμία εξυπηρέτησης των άμεσων υποχρεώσεών μας, κυρίως προς τις εταιρείες καυσίμων και τους εργαζομένους μας».

«ΚΟΛΛΑΕΙ» ΣΤΟ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ
Οπως εξήγησε στα «Χ.Ν.» ο πρόεδρος του ΚΤΕΛ Χανίων – Ρεθύμνης, Ιωάννης Καψανάκης, «κάθε χρόνο το ΚΤΕΛ υπογράφει σύμβαση με την Περιφέρεια, την οποία στη συνέχεια καταθέτουμε σε Τράπεζα και παίρνουμε το 80% των χρημάτων από την Τράπεζα, με το οποίο μπορούμε να καλύψουμε τα λειτουργικά μας έξοδα. Φέτος η σύμβαση δεν έχει υπογραφεί ακόμη καθώς βρίσκεται στα χέρια του Ελεγκτικού Συνεδρίου».
Ο κ. Καψανάκης σημειώνει πως «ο περιφερειάρχης, Σταύρος Αρναουτάκης, έχει κάνει ενέργειες ώστε να εξευρεθεί λύση στο ζήτημα, αλλά απαιτείται πολιτική παρέμβαση για να ολοκληρωθεί η διαδικασία. Πρέπει να πιέσουν όλοι οι παράγοντες, ώστε να υπογραφεί επιτέλους η σύμβαση».
Ο πρόεδρος του ΚΤΕΛ Χανίων – Ρεθύμνου τόνισε πως «αντιλαμβανόμαστε την αγωνία μαθητών και γονιών καθώς στους δύσκολους καιρούς που ζούμε προστίθεται ένα ακόμη πρόβλημα. Και η δική μας θέση, όμως, είναι εξαιρετικά δύσκολη. Τα λεωφορεία για να κινηθούν χρειάζονται, δυστυχώς, πετρέλαιο και όχι? φιλότιμο».

ΑΙΣΙΟΔΟΞΟΣ Ο ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ
Την αισιοδοξία του ότι το θέμα θα λυθεί εξέφρασε, μιλώντας στα «Χ.Ν.», ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων, Απόστολος Βουλγαράκης. «Από τη δική μας πλευρά δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Κάθε χρόνο πάντως παρατηρείται καθυστέρηση στο συγκεκριμένο θέμα και εκτιμώ ότι θα βρεθεί λύση». Ο κ. Βουλγαράκης ανέφερε ότι από την πλευρά της η Αντιπεριφέρειας θα κάνει τις απαραίτητες ενέργειες, σε συνεργασία με τους δημάρχους του Νομού, ώστε να ολοκληρωθούν οι απαραίτητες διαδικασίες.

Ο ΔΗΜΟΣ ΧΑΝΙΩΝ
Από την πλευρά της η αντιδήμαρχος Χανίων, Χρυσούλα Χατζηδάκη, επεσήμανε στα «Χ.Ν.», πως η «μεταφορά των μαθητών μέχρι 31/12 είναι ακόμη αρμοδιότητα της Περιφέρειας και από πρώτη του χρόνου περνά σε εμάς». Σύμφωνα με την κα Χατζηδάκη, ο Δήμος έχει κάνει τις απαραίτητες ενέργειες για να είναι έτοιμος μόλις ολοκληρωθεί η μετάβαση αρμοδιοτήτων, προκηρύσσοντας διαγωνισμό, ο οποίος κηρύχθηκε άγονος. «Πρέπει πλέον να πάμε σε νέο διαγωνισμό, γεγονός που θα κοστίσει σε χρόνο», σημείωσε, προσθέτοντας πως οι Δήμοι Χανίων και Πλατανιά θα ζητήσουν από την Περιφέρεια να επεκταθεί η περίοδος αρμοδιότητάς της για τη μεταφορά των μαθητών κατά ένα εξάμηνο, ώστε να έχει ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός του Δήμου».

ΤΑΛΑΙΠΩΡΙΑ ΓΙΑ ΔΕΚΑΔΕΣ ΠΑΙΔΙΑ
Προβληματισμένος εμφανίστηκε ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Χανίων, Γιάννης Κανδαράκης, ο οποίος επεσήμανε ότι θα ταλαιπωρηθούν δεκάδες παιδιά. «Το πρόβλημα δεν αφορά μόνο περιοχές κοντά στα Χανιά όπως ο Πλατανιάς. Εχουμε δεκάδες παιδιά από πολλές μακρινές περιοχές, την Κάντανο, την Παλιόχωρα, τα Σφακιά, τον Βάμο, τα οποία μετακινούνται με τα λεωφορεία». Το πρόβλημα μάλιστα επισημάνθηκε και στη χθεσινή περιφερειακή σύσκεψη στο Ηράκλειο, μόλις έγινε γνωστή η ανακοίνωση των ΚΤΕΛ. Η Δευτεροβάθμια, σύμφωνα με τον κ. Κανδαράκη, «έχει κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες ενημερώνοντας για τον αριθμό των μαθητών, αλλά και τους ίδιους τους μαθητές για την έκδοση δελτίων».
Ο κ. Κανδαράκης επεσήμανε πως «μας ανησυχεί το φαινόμενο και πρέπει να δώσει λύση η Πολιτεία, ιδιαίτερα τα Υπουργεία Εσωτερικών, Μεταφορών και Παιδείας, τα οποία εμπλέκονται στο συγκεκριμένο θέμα».

Δρομολόγια για την Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού
Εκκληση στο ΚΤΕΛ να ικανοποιήσει το αίτημα της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού Κρήτης για εκτέλεση ενός νέου δρομολογίου Χανιά – Λενταριανά – Βλητές – Σούδα απευθύνει ο διοικητής, πλωτάρχης Λ.Σ. Σπύρος Αγγελάκης. Σε σχετική επιστολή προς τη διοίκηση του ΚΤΕΛ -με κοινοποίηση σε Αντιπεριφέρεια και Δήμο Χανίων- ο κ. Αγγελάκης αναφέρει:
«Πάντα τα ΚΤΕΛ μετείχαν πρόθυμα με όλες τους τις δυνάμεις σε όποιο έργο ή βοήθεια τους ζητήθηκε με σκοπό την εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού. Επειτα από τηλεφωνική επικοινωνία μας σας γνωρίσαμε την ανάγκη ύπαρξης πέντε (5) δρομολογίων για την ΑΕΝ Κρήτης.
Συγκεκριμένα οι ώρες που επιθυμούμε να εκτελούνται τα δρομολόγια καθημερινά από το ΚΤΕΛ Χανίων προς εξυπηρέτηση μεταφοράς κυρίως των σπουδαστών μας είναι:
Αφιξη λεωφορείου στην Α.Ε.Ν.     8 π.μ.   και αναχώρηση
Αφιξη λεωφορείου στην Α.Ε.Ν.  1.35 μ.μ. και αναχώρηση              
Αφιξη λεωφορείου στην Α.Ε.Ν.  2.30 μ.μ.  και αναχώρηση             
Αφιξη λεωφορείου στην Α.Ε.Ν.    4 μ.μ.   και αναχώρηση             
Αφιξη λεωφορείου στην Α.Ε.Ν.   10 μ.μ.   και αναχώρηση              
Το πρωινό δρομολόγιο θα γίνεται μόνο τις ημέρες που θα γίνονται μαθήματα (εκτός Σαββατοκύριακα  και αργίες).
Παρακαλούμε στο πλαίσιο του κοινωνικού έργου που παράγει το ΚΤΕΛ ικανοποιήσατε τις ανάγκες των 300 σπουδαστών μας που ιδιαίτερα φέτος δεν σιτίζονται εντός της Σχολής, όπως γινόταν πέρυσι και είναι αναγκασμένοι να βγαίνουν έξω χρησιμοποιώντας ταξί με υψηλό κόστος μετακίνησης.
Η εκτέλεση ενός νέου δρομολογίου Χανιά – Λενταριανά -Βλητές – Σούδα, που μπορεί να γίνει και συμπληρωματικά με τα ισχύοντα δρομολόγια, πιστεύουμε ότι θα είναι προς όφελος όλων των κατοίκων στην εν λόγω περιοχή».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα