Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Ο τίτλος της σελίδας

ΣΤΟΝ ´ΚΥΚΛΟ ΤΩΝ ΦΑΡΑΓΓΙΩΝ´
Δράσεις πολιτισμού και συνεργασίας
´Καζάνι´ απόσταξης τσικουδιάς, εργαστήρια παραδοσιακής οικοτεχνίας αλλά και μελισσοκομίας είναι κάποιες από τις συλλογικές δράσεις πολιτισμού και συνεργασίας που θα ενεργοποιηθούν αύριο Κυριακή, αλλά και κάθε Κυριακή από 11 το πρωί ως 9 το βράδυ από το Σχέδιο Ανάπτυξης ´Ο Κύκλος των Φαραγγιών´.
Αφετηρία, οι τρείς εικαστικές εκθέσεις που οργανώνει το ´Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης – Ελαιουργείον´ στην ενδοχώρα του νομού Χανίων.
Αναλυτικά, το ´Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης – Ελαιουργείον´ οργανώνει την εικαστι-
κή έκθεση ´Μόνιμες Συλλογές Ι´ με συμμετοχή 250 διεθνών καλλιτεχνών που παρουσιάζεται στο ´Ελαιουργείον – Εργοστάσιο Τέχνης´ του Δρομονέρου, την εικαστική έκθεση ´Γραφή & Ανάγνωση´ με συμμετοχή 36 καλλιτεχνών και μιας ποιήτριας  που παρουσιάζεται στη ´Λαϊκή Βιβλιοθήκη Παλαιών Ρουμάτων´, στην Κεντρική Πλατεία του χωριού Παλαιά Ρούματα και την εικαστική έκθεση ´Βακχικά 2011´ με θέμα τους μύθους, την ιστορία και τα προϊόντα της Αμπέλου που παρουσιάζεται στο Οινοποιείο του ´Κτήματος Λουπάκη´ στην κορφή του λόφου Γρα-Λυγιά (οροθέσιο μεταξύ των χωριών Ανώσκελης και Καρών Κισάμου).
Παράλληλα με τις εικαστικές εκθέσεις, ο οινολόγος Μιλτιάδης Λουπάκης στήνει στο ´Κτήμα Λουπάκη´ το παραδοσιακό κρητικό ´καζάνι´ απόσταξης τσικουδιάς προσφέροντας συνέχεια στον κρητικό οινικό πολιτισμό και ζεστή, φρέσκια ρακί στους επισκέπτες του κτήματος. 
Συνάμα ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Γυναικών Παλαιών Ρουμάτων ´Αρχόντισσα´ ανοίγει τις αίθουσές του και υποδέχεται τους επισκέπτες με την μοναδική, ζεστή, ρουμαθιανή φιλοξενία στα εργαστήριά του που παρασκευάζει αυθεντικές κρητικές νοστιμιές και προϊόντα παραδοσιακής οικοτεχνίας.  
Το κτήμα ´κατά Μάρκον´ που βρίσκεται στην είσοδο του χωριού Παλαιά Ρούματα ανοίγει τις πόρτες του και παρουσιάζει στο ´Εργαστήρι του Μελιού´ τμήματα από την εξέλιξη της μελισσοκομίας στην Κρήτη μαζί με τις σύγχρονες μεθόδους εξαγωγής, κατεργασίας και συσκευασίας των προϊόντων της μέλισσας.
Συνάμα η ´Λαϊκή Βιβλιοθήκη Παλαιών Ρουμάτων´ ενεργοποιείται για τη δημιουργία στην είσοδο του κεντρικού οικισμού του χωριού και γύρω από την Αρχαία Ελιά των Παλαιών Ρουμάτων του ´Πάρκου Μνημειακών Ελαιοδέντρων Παλαιών Ρουμάτων´ που στόχο του θα έχει την προστασία και την ανάδειξη περισσοτέρων από 20 χιλιόχρονων δέντρων ελιάς.
Καθόλη τη διάρκεια της ημέρας στα Παλαιά Ρούματα τα δύο καφενεία του χωριού μαζί με τις τρεις παραδοσιακές ταβέρνες που χρησιμοποιούν μόνο τα εξαιρετικά αγροτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα του τόπου θα παραμείνουν ανοιχτά για να καλωσορίσουν με τσικουδιές και εδέσματα τους επισκέπτες.   
´Ο Κύκλος των Φαραγγιών´ είναι ένα Σχέδιο Συλλογικής Δράσης και Συνεργασίας της Περιφέρειας Κρήτης, του Δήμου Πλατανιά, του Δήμου Καντάνου – Σελίνου, των Φορέων Πολιτισμού και των κατοίκων των χωριών για την ανάπτυξη της ενδοχώρας. Το Σχέδιο περιλαμβάνει 13 χωριά της ενδοχώρας του Νομού Χανίων: Μοθιανά, Επισκοπή, Βασιλόπουλο, Άστρικας, Κρύα Βρύση, Πανέθυμος, Δελιανά, Μεσαύλια, Φλώρια, Σπίνα, Παλαιά Ρούματα, Κακόπετρος και Δρομόνερο που συγκροτούν ένα Κύκλο Φυσικής Διαδρομής με ιστορική, πολιτιστική, κοινωνική και οικονομική συνέχεια.
Σκοπός τούτου του Σχεδίου είναι τόσο η διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς της ενδοχώρας όσο και η άμεση επαφή των κατοίκων της με τα σύγχρονα πολιτιστικά ρεύματα, τα προγράμματα και τις τεχνολογίες γνώσης και μάθησης μαζί με την ανάδειξη και προβολή του γηγενούς, αυθεντικού πολιτισμού της υπαίθρου.

ΣΤΗΝ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΤΡΙΑ ΦΡΕ
Μνημόσυνο δωρητών
Αρχιερατική Λειτουργία και μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των Αρχιμανδρίτων Μακάριου Μπραουδάκη και Ιωάννη Λαγουμιτζάκη, δημιουργών της Ευαγγελίστριας Φρε διοργανώνει την Κυριακή 16 Οκτωβρίου το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο του Ι.Ν. Ευαγγελίστριας Φρε.
Θα ακολουθήσουν σύντομες ομιλίες από τους: Εμμανουήλ Βολουδάκη με θέμα ´Αναφορά σε ορθόδοξους δημιουργούς´ και Αριστείδη Οικονομόπουλο ´Φως Ανέσπερον´. Η εκδήλωση θα ολοκληρωθεί με αποκάλυψη μαρμάρινης πλάκας με τα ονόματα των μνημονευθέντων δημιουργών της εκκλησίας.
Φέτος συμπληρώνονται 150 χρόνια από το θάνατο του Αρχιμανδρίτη Μακάριου Μπραουδάκη, που έφερε την ιερή εικόνα της Παναγίας της Βρεφοκρατούσας από το Αγιο Ορος και οικοδόμησε τον αρχικό απλό ναό της Ευαγγελίστριας Φρε και 61 χρόνια από το θάνατο του Αρχιμανδρίτη Ιωάννη Λαγουμιτζάκη, που μεταρρύθμισε το αρχικό εκκλησιαστικό οικοδόμημα και του έδωσε το σημερινό ρυθμό ναού ´Περιγεγραμμένου Σταυρού μετά τρούλου´.

ΣΤΟ ΦΑΛΔΑΜΕΙΟ ΟΙΚΗΜΑ
Γνωριμία με τη συγγραφέα παιδικών βιβλίων Φώτο Σκορδά
Εκδήλωση στην οποία θα φιλοξενηθεί η συγγραφέας παιδικών βιβλίων κα Φώτο Σκορδά θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 17 Οκτωβρίου στις 7:30μ.μ. στο Φαλδάμειο Οίκημα, στο Καστέλλι Κισάμου, με την ευκαιρία της έναρξης των νεανικών συνάξεων της ´Συντροφιάς της Χαράς´.
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης η καταξιωμένη συγγραφέας θα δώσει ομιλία με θέμα ´Ο κλέφτης του Παραδείσου´.

ΑΠΟ ΤΟN ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΦΙΛΟΛΟΓΩΝ
Εσπερίδα για τη λογοτεχνία ´θεωρητικής κατεύθυνσης
Εκδήλωση για τη ´λογοτεχνία θεωρητικής κατεύθυνσης, η οποία απευθύνεται στους μαθητές των λυκείων, τους φιλόλογους και τους εραστές της λογοτεχνίας, θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 18 Οκτωβρίου στις 7:30 μ.μ. στο Πολιτιστικό Κέντρο της Ι.Μ. Κυδωνίας και Αποκορώνου. Στην εκδήλωση, ο Ερατοσθένης Καψωμένος, ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, θα αναλύσει τον ´Κρητικό´ του Σολωμού και ο Σταμάτης Φιλιππίδης, ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης θα αναλύσει το ´Ονειρο στο κύμα´ του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη. Θα ακολουθήσει συζήτηση.
Την εκδήλωση δοργανώνει ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Ν. Χανίων.

ΣΤΟ ΡΕΘΥΜΝΟ
ΙΑ’ Κρητολογικό Συνέδριο
Η  έναρξη των εργασιών του ΙΑ’ Διεθνούς Κρητολογικού Συνεδρίου θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 21 Οκτωβρίου στις 10π.μ. στο Ωδείο της πόλης του Ρεθύμνου. Το Συνέδριο θα διαρκέσει έως την Πέμπτη 27 Οκτωβρίου.
Το ΙΑ’ Διεθνές Κρητολογικό Συνέδριο διοργανώνει η Ιστορική και Λαογραφική Εταιρεία Ρεθύμνου.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα