Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ

ΑΠΟ ΤΗ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ
Οπερα… σε απευθείας μετάδοση
ΑΠΕ
Με τη διάσημη όπερα του Ντονιτσέτι ´Αννα Μπολένα´ εγκαινιάζεται η νέα τριετής συνεργασία των Μεγάρων Μουσικής Αθηνών και Θεσσαλονίκης με τη Μetropolitan Opera της Νέας Υόρκης που εξασφάλισε ο Ομιλος Αntenna για την Ελλάδα και την Κύπρο.
Πρόκειται για συνεργασία, που πραγματοποιείται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, και σηματοδοτεί σημείο συνάντησης ανάμεσα στο φιλοθεάμον κοινό και τους πιο καταξιωμένους καλλιτέχνες της παγκόσμιας λυρικής σκηνής.
Εντεκα υψηλού επιπέδου λυρικές παραγωγές, για τη σεζόν 2011-2012, θα μεταδοθούν απευθείας από τη σκηνή της Metropolitan Opera της Νέας Υόρκης, σε 54 χώρες, και θα προβληθούν μέσα από 1.600 επιλεγμένες αίθουσες σε όλο τον κόσμο, σε οθόνη υψηλής ευκρίνειας (HD).
Οι παραστάσεις, εκτός από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, θα προβάλλονται και σε άλλες 5 πόλεις σε όλη τη χώρα.
Προσωπικό του ´όραμα´, όνειρο πολλών ετών, που σήμερα γίνεται πραγματικότητα, χαρακτήρισε την εξασφάλιση των δικαιωμάτων μετάδοσης των παραστάσεων της Metropolitan Opera της Νέας Υόρκης σε επιλεγμένους πολιτιστικούς χώρους σε όλη την Ελλάδα από τον Ομιλο Αntenna, ο πρόεδρός του, Μίνως Κυριακού.
´Σε μία εποχή γενικότερης έκπτωσης, ισοπέδωσης και συνολικής αμφισβήτησης, η κίνηση αυτή συνδέει τη χώρα μας με τις πιο σύγχρονες και δυναμικές εξελίξεις σε διεθνές επίπεδο στον τομέα του λυρικού θεάτρου, αλλά και γενικότερα στον χώρο του λεγόμενου “μεγάλου θεάματος”´, ανέφερε ο κ. Κυριακού, σε συνέντευξη Τύπου στο Μέγαρο Μουσικής.
Ο πρόεδρος του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, Ιωάννης Μάνος, χαρακτήρισε πολύ σημαντική, ´ιδιαίτερα στις περιόδους, που ζούμε, την ανάληψη πρωτοβουλιών, οι οποίες θα αναδεικνύουν μεγάλες πολιτιστικές δράσεις´, τονίζοντας πως αυτό ´συνάδει και με τους γενικότερους στόχους του Μεγάρου, όπως είναι το άνοιγμα στον κόσμο, δηλαδή οι συνεργασίες με τα μεγάλα Πολιτιστικά Ιδρύματα του εξωτερικού, πάντοτε επί της αρχής της αμοιβαιότητας, στηρίζοντας την ελληνική δημιουργία´.
Εκτός από τις αίθουσες του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης, στο δίκτυο των αιθουσών προβολής των παραστάσεων, επίσης εντάσσονται: το Μέγαρο Μουσικής Κομοτηνής, το Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης, ο Δημοτικός Κινηματογράφος Καβάλας OSCAR, το Αλεξάνδρειο Συνεδριακό Κέντρο Λουτρακίου και το Κινηματοθέατρο ΣΤΑΡ στη Βέροια.
Η σεζόν του πολυβραβευμένου προγράμματος ´The Met: Live in HD´ ξεκινάει σήμερα Σάββατο 15 Οκτωβρίου, με τη νέα παραγωγή της ΜΕΤ ´Anna Bolena´ του Ντονιτσέτι και πρωταγωνίστρια την Αννα Νετρέμπκο.
Μετά τη «Άννα Μπολένα», τη σκυτάλη θα πάρουν: «Ντον Τζιοβάνι» του Μότσαρτ (29/10), «Ζίγκφριντ» του Βάγκνερ, (5/11 Αθήνα και 10/11 Θεσσαλονίκη), «Satyagraha» του Φίλπ Γκλας (19/11), «Ροντελίντα» του Χέντελ, (3 /12), «Φάουστ» του Γκουνό (10/12), «Το Μαγεμένο Νησί» (Παγκόσμια πρεμιέρα στις 21/1), «Το Λυκόφως των Θεών» του Βάγκνερ (11/2), «Ερνάνι» του Βέρντι (22 /3), «Μανόν» του Μασνέ (7/4 Αθήνα και 10/4), «Τραβιάτα» του Βέρντι (20/4).
Ν. Μπ.


ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΙΚΗ ΕΣΤΙΑ
Το συγγραφικό έργο της Κλεοπάτρας Πρίφτη
Εκδήλωση για την παρουσίαση του συγγραφικού έργου της διακεκριμένης συγγραφέως Κλεοπάτρας Πρίφτη θα πραγματοποιηθεί αύριο Κυριακή στις 11π.μ. στο Αμφιθέατρο της Κρητικής Εστίας, στο Παγκράτι. Η Κλεοπάτρα Πρίφτη υπήρξε ευεργέτις της Κρητικής Εστίας, μέλος του Μουσείου Νίκου Καζαντζάκη και πρόεδρος επί σειρά ετών της Διεθνούς Εταιρείας Φίλων Νίκου Καζαντζάκη, Ελληνικό Τμήμα. Προσφώνηση θα κάνει ο πρόεδρος της Κρητικής Εστίας κ. Χαράλαμπος Π. Σαλβαράκης. Χαιρετισμούς θα απευθύνουν ο αντιπρόσωπος του Μουσείου Ν. Καζαντζάκη κ. Ρούσσος Κυπριωτάκης, Δήμαρχος Αχαρνών – Αστερουσίων και ο πρόεδρος του Ελληνικού Τμήματος ΔΕΦΝΚ κ. Δημήτρης Φίλιας, καθηγητής λογοτεχνικής μετάφρασης Ιονίου Πανεπιστημίου. Για το συγγραφικό έργο της Κλεοπάτρας Πρίφτη θα μιλήσει η κα Μαρίνα Γρηγοροπούλου, φιλόλογος, Διδάκτορας Παν/μίου Σορβόνης με θέμα ´Κλεοπάτρα Πρίφτη ή ο ανθρωπισμός στη Λογοτεχνία´
Θα ακολουθήσει απονομή τιμητικής πλακέτας από τον πρόεδρο της ΔΕΦΝΚ κ. Γεώργιο Στασινάκη, Πρεσβευτή Ελληνισμού και ευχαριστήρια ομιλία της τιμώμενης συγγραφέως.
Η εκδήλωση θα κλείσει με χορευτικό συγκρότημα, μουσική και κρητικό κέρασμα.

ΣΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ
Νέο Διοικητικό Συμβούλιο
Ορίστηκαν κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Χανίων, που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τετάρτη, τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Δημοτικής Πινακοθήκης Χανίων. Ειδικότερα, με την υπ’ αριθμ. 807 Απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Χανίων ορίζεται η θητεία του νέου ενδεκαμελούς Διοικητικού Συμβουλίου, η οποία λήγει την 31η Δεκεμβρίου 2012. Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο της Δημοτικής Πινακοθήκης Χανίων είναι το εξής:
Πρόεδρος: Αρχοντάκης Γιώργος (αναπληρωματικό μέλος: Κοκκινάκη Μαρία)
Αντιπρόεδρος: Χατζάκης Ιωάννης (αναπληρωματικό μέλος: Γεωργακάκης Γιώργος)
Μέλη: Αρχοντάκης Κων/νος, Βιρβιδάκης Κυριάκος, Κύρκου Βάλια, Χαριτάκη Στέλλα, Βιτσιλάκη Ευτυχία, Ανδρεαδάκη-Βλάζακη Μαρία, Αλιφιεράκη Ελευθερία, Νταγαδάκης Αντώνιος.
Αναπληρωματικά μέλη: Φραγκάκης Εμμανουήλ, Γούλας Λάμπρος, Τζεγιαννάκης Γεώργιος, Ασημάκου-Γλυμιδάκη Παναγιώτα, Λιμπινάκη-Λώλη Ελευθερία, Καμπιανάκης Νίκος, Ντοκάκης Νικόλαος, Περάκη Βαρβάρα.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα