Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ

Φίλες και φίλοι, καλημέρα!
«Η  ΝΟΟΤΡΟΠΙΑ ΔΕΝ ΑΛΛΑΖΕΙ απ’ τη μια μέρα στην άλλη, δεν αλλάζει με νόμους και με ρητορεία. Η παλιά εποχή τελείωσε», Δημήτρης Κουλουριάνος (και υπουργός Οικονομικών για 13 μήνες σε Κυβέρνηση του Ανδρέα Παπανδρέου) σε συνέντευξή του στο «Βήμα».
ΜΠΟΡΕΙ ΕΝΑΣ ΕΛΛΗΝΑΣ να γίνει Σκανδιναβός; Από τηλεφώνου μου έκανε την ερώτηση ο φίλος μου ο γερω-δάσκαλος. Και βέβαια δεν μπορεί του απάντησα. Μπορεί, όμως, ν’ αποκτήσει μερικές σκανδιναβικές καλές συνήθειες, να κόβει αποδείξεις για παράδειγμα, μόνο που πρέπει και να θέλει να τις αποκτήσει. Η απάντησή του. Δει δη παιδείας…
ΟΛΑ ΚΡΕΜΟΝΤΑΙ ΓΙ’ ΑΛΛΗ μια φορά απ’ την μπαμπακερή κλωστή. Ετσι μας λένε. Η έκτη δόση που όλο έρχεται κι όλο δεν έρχεται. Σενάρια επί σεναρίων. Το κούρεμα του χρέους. Το «ξύρισμα» με σκουριασμένο ξυραφάκι του απλού πολίτη. Το απόλυτο μπάχαλο του κράτους. Απεργίες επί απεργιών. Καταλήψεις επί καταλήψεων. Να μην φαγωθούμε μεταξύ μας. Τουλάχιστο.
ΨΑΧΝΟΝΤΑΣ ΦΑΓΗΤΟ στα σκουπίδια. Το πρώτο μέρος του έργου. Μην βρίσκοντας φαγητό ούτε στα σκουπίδια. Το δεύτερο μέρος του έργου. Ανάγκη να κατεβεί. Με πράξεις. Η κοινωνία πάντως κάνει το καθήκον της.
ΝΑ ΜΗΝ ΑΦΗΣΟΥΜΕ ΟΥΤΕ ένα σπίτι να πεινάσει. Μπορούμε να κάνουμε, σαν άτομα μα και σαν συλλογικότητες, πράξη αυτό που είπε ο Μίκης Θεοδωράκης στο Νίππος πριν από έναν περίπου μήνα. Μπορούμε!
ΕΩΣ ΤΟ 2014 το πάγωμα των κλαδικών συμβάσεων. Εκεί που χρωστούσε ο «πολύς» Ευάγγελος, πήρε και το βόδι. Κι οι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος στα κάγκελα.
ΝΑ ΠΑΜΕ ΔΥΟ ΧΡΟΝΙΑ ΠΙΣΩ. Τότε που λεφτά υπήρχαν. Τότε που δεν είχαμε ούτε μια μέρα καιρό για χάσιμο. Τότε που οι κλέφτες του δημόσιου χρήματος θα έμπαιναν φυλακή. Τότε που θα τα αλλάζαμε όλα και θα γινόμαστε η Δανία της Μεσογείου. Τότε που θα κάναμε τ’ άχερα κομμάτια…
ΤΟ ΜΟΝΟΠΑΤΙ ΤΣΗ ΖΩΗΣ σ’ ένα γκρεμνό τελειώνει/ κι απού ’χει στη ζωή φτερά τ’ ανοίγει και γλυτώνει. Σχόλιο – μαντινάδα, στη σελίδα μου στο φέισμπουκ, για τα προχθεσινά «πεταχτά» απ’ τη Χρύσα Μαρκετάκη. Να ’σαι καλά, Χρύσα!
ΚΑΝΤΕ ΤΟΝ ΣΤΑΥΡΟ σας τρεις φορές και μπείτε μέσα να παίξτε την μπάλα σας. Κι ό,τι θέλει ο Θεός να γίνει, θα γίνει. Αυτή θα είναι, λέει, η τελευταία συμβουλή που θα δώσει ο προπονητής Νίκος Κωστένογλου (γνωστός και ως «πάτερ» καθότι θρησκευόμενος) στους ποδοσφαιριστές της ΑΕΚ, πριν μπουν απόψε στο Ολυμπιακό Στάδιο για να αντιμετωπίσουν την ομάδα του Ολυμπιακού. Από τον φ(θ)ανατικό Αεκτζή γείτονά μου η πληροφορία. Ει ο Θεός μεθ’ ημών, ουδείς καθ’ ημών, Μήτσο!
ΟΤΑΝ ΚΑΠΟΤΕ ΟΙ ΠΕΡΣΕΣ νικήθηκαν απ’ τους Μήδους τράπηκαν σε φυγή προς την πόλη τους για να γλυτώσουν. Στην είσοδο, όμως, τους περίμεναν οι γυναίκες έχοντας σηκωμένα ψηλά τα φορέματά τους. «Αν έρθετε κατά δω, δειλοί, μόνο το μέρος απ’ όπου βγήκατε θα έχετε να κρυφτείτε», τους είπαν. Αυτοί ντράπηκαν γύρισαν πίσω, πολέμησαν και νίκησαν.
[…] «Μα τώρα! Αχ τώρα… Τώρα! Σιγή ασκητεύει σε βαθύτατον όρθρο/ κι η σκέψη αναπαύεται μέσα στη νύχτα./ Μέσ’ στη σιωπή, το θρηνοπούλι,/ πάνω στη στέγη τη δική μας κλαψουρίζει/ θρήνο ανήκουστο, που λέει τα μελλούμενα/ στη χώρα των Μεταελλήνων/ ο ελληνόφως λαός/ σκοτώνει αργά τον εαυτό του!/ Μαζί μ’ αυτόν/ κι εσένανε, κι εμένα!».
Από το βιβλίο του Γεωργίου Δ. Πολυκράτη
«Το θεμέλιο που τρίζει».
ΧΑΙΡΕΤΩ ΣΑΣ ΚΙ ΑΓΑΠΩ ΣΑΣ!
(http://petaxta.blogspot.com)


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα