Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Η Ελλάδα σε γενική αποσύνθεση

Τα μέτρα της τρόκας και της κυβέρνησης έχουν διπλό στόχο: Αφενός να χτυπηθούν τα εργασιακά δικαιώματα και αφετέρου η διάλυση του κράτους και η αντικατάστασή του από ιδιωτικούς μηχανισμούς διοίκησης. Αυτά επεσήμανε, μεταξύ άλλων, ο οικονομολόγος Δημήτρης Καζάκης μιλώντας χθες σε εκδήλωση – συζήτηση που διοργάνωσε στο παλιό Τελωνείο το Ενιαίο Παλλαϊκό Μέτωπο (Ε.ΠΑ.Μ.) Χανίων.
Ο κ. Καζάκης, μιλώντας στους δημοσιογράφους, τόνισε, μεταξύ άλλων ότι η χώρα βιώνει μια κατάσταση γενικευμένης «αποσύνθεσης» και υπογράμμισε: «Βρισκόμαστε ήδη σε αποσύνθεση. Η ελληνική κοινωνία από την άποψη της ανέχειας, των προβλημάτων κ.λπ. και από την άλλη μεριά, οι κυβερνώντες και ιδίως οι εκτελώντες εντολές από την τρόικα, έχουν πάρει την απόφαση να διαλύσουν το ελληνικό κράτος».
Ο κ. Καζάκης επεσήμανε συνεχίζοντας: «Το γεγονός ότι παίρνονται αυτά τα μέτρα δεν έχει να κάνει μόνο με το χτύπημα των εργαζομένων, των δικαιωμάτων, των αμοιβών και των συντάξεων, αλλά και με τη διάλυση πλέον του ελληνικού κράτους, το οποίο ήδη έχει πάψει να υπάρχει. Και το διαλύουν για το αντικαταστήσουν με ιδιωτικούς μηχανισμούς διοίκησης, ξένους επιτρόπους κ.ά. Βεβαίως, το θέμα είναι αν θα τους αφήσουμε γιατί πλέον η κοινωνία είναι σε εγρήγορση. Δεν είναι η κοινωνία που ψαχνόταν απλά να δει τι θα συμβεί. Αλλάζει δραματικά η κατάσταση. Είναι χαρακτηριστικό ότι 4 – 5 Υπουργεία είναι υπό κατάληψη. Σχεδόν οι μισοί Δήμοι στην Περιφέρεια Αττικής είναι υπό κατάληψη. Αυτά τα πράγματα έχουν να συμβούν από την εποχή της κατοχής. Έχουμε πρωτοφανέρωτα πράγματα και μια αποφασιστικότητα του κόσμου να ξεμπερδεύει με όλο αυτό που συμβαίνει. Αυτό είναι το ελπιδοφόρο και είναι αυτό που παλεύαμε εμείς από την αρχή».
Ερωτηθείς ο κ. Καζάκης αν η συζήτηση που γίνεται περί σχηματισμού κυβέρνησης συνεργασίας μπορεί να δώσει μια άλλη προοπτική απάντησε ότι όλα αυτά τα σενάρια είναι αδιέξοδα.
«Λύση είναι να επιβάλλουμε τη μη αναγνώριση και τη διαγραφή του χρέους και να επιβάλλουμε, με τους δικούς μας όρους, την έξοδο από το ευρώ, ώστε να μπορέσει να αναταχθεί η οικονομία και να γίνει αναδιανομή των εισοδημάτων», ανέφερε και πρόσθεσε συνεχίζοντας: «Το πρόβλημα δεν είναι να αλλάξει ο Μανωλιός και να βάλει τα ρούχα του αλλιώς. Το θέμα είναι ποια πολιτική θα ακολουθήσουμε. Αυτοί τώρα προσπαθούν να βρουν πολιτικές εφεδρείες για να συνεχίσουν την ίδια πολιτική, γιατί, πλέον, η κυβέρνηση ούτε το 5% δεν μπορεί να πάρει ή να συγκινήσει. Το θέμα μας είναι πια πολιτική θα ακολουθεί. Ο λαός αυτή τη στιγμή αρχίζει και καταλαβαίνει στην πλειοψηφία του το τι πρέπει να συμβεί και να γίνει».
Σε ό,τι αφορά το «κούρεμα» του χρέους που σχεδιάζεται ο κ. Καζάκης υπογράμμισε ότι θα οδηγήσει σε νέα επώδυνα μέτρα για τους εργαζόμενους και εξήγησε: «Aν μιλάνε για 50% “κούρεμα” στα ομόλογα σημαίνει 50% κάτω οι μισθοί, οι συντάξεις, η εργασία, 50% αύξηση της ανεργίας κ.λπ.».
Καταλήγοντας ο κ. Καζάκης περιέγραψε τη θέση του για να βγει η χώρα από το αδιέξοδο που έχει βρεθεί: «Το σημαντικό αυτή τη στιγμή είναι να αποφασίσει ο λαός και να επιβάλλει τη μη αναγνώριση του χρέους και τη διαγραφή του. Αν δεν το κάνουμε αυτό είμαστε τελειωμένοι σαν κοινωνία, σαν κράτος, σαν οτιδήποτε. Το δεύτερο είναι να φύγουμε από την Ευρωζώνη, ώστε να αρχίσει η ανάταξη της ελληνικής οικονομίας για να μπορεί να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της ανεργίας, της ανέχειας, της φτώχειας. Το τρίτο βασικό ζήτημα είναι να δικαστούν όλοι αυτοί που μας έφεραν σε αυτή την κατάσταση και το αδιέξοδο. Ασφαλώς η πολιτική προϋπόθεση για να γίνουν όλα αυτά είναι επιτέλους να επιβληθεί δημοκρατία σε αυτόν τον τόπο».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα