Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Εντός, εκτός? & επί τ αυτά

Στη λίστα των κορυφαίων εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων του κόσμου συμπεριελήφθη το Πανεπιστήμιο Κρήτης, γεγονός που αποδεικνύει το σπουδαίο ερευνητικό και διδακτικό έργο του επιτελεί.
«Να δείξουμε τη σχετική λίστα στο Υπουργείο Παιδείας», σχολίασε στα «Χ.Ν.» ο αντιπρύτανης Γιώργος Σταθάκης, επισημαίνοντας με αυτό τον τρόπο την αδικία που συντελείται σε βάρος της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης στη χώρα μας.
Οι περικοπές έφτασαν στον πιο νευραλγικό τομέα για το μέλλον της χώρας. Στην Παιδεία. Εκεί, δηλαδή, που χρειάζεται αύξηση της χρηματοδότησης η Πολιτεία έρχεται και βάζει ένα μεγάλο «στοπ» στην έρευνα.
Απόφαση χωρίς λογική, όπως και πολλές άλλες?
Ακόμα κι έτσι, όμως, το Πανεπιστήμιο Κρήτης συνεχίζει να προσφέρει στην τοπική κοινωνία. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η προσπάθεια συλλογής και καταγραφής φωτογραφικού και αρχειακού υλικού του ιστορικού κέντρου του Ρεθύμνου που έχει ξεκινήσει ο Σύλλογος της Παλιάς Πόλης. Η προσπάθεια αυτή έγινε πρακτική άσκηση στο πλαίσιο σεμιναρίου του τμήματος Κοινωνιολογίας. Οι φοιτητές έρχονται σε επαφή με την ιστορία του τόπου που τους φιλοξενεί. Το Πανεπιστήμιο ανοίγεται στην τοπική κοινωνία στην πράξη.
Αντίστοιχες πρωτοβουλίες και προτάσεις έχει στο? βιογραφικό του και το Πολυτεχνείο Κρήτης. Και είναι ανάγκη η Τοπική Αυτοδιοίκηση να τις υιοθετεί και να τις στηρίζει.
Είναι μεγάλο ευτύχημα για τα Χανιά να φιλοξενούν ένα Ιδρυμα με φοιτητές πρόθυμους να προσφέρουν στην τοπική κοινωνία. Και είναι μεγάλο κρίμα, αν δεν τους δοθεί η ευκαιρία.
Η Τοπική Αυτοδιοίκηση οφείλει να χρησιμοποιήσει τον πλούτο γνώσης και φαντασίας που κρύβεται στο Πολυτεχνείο αλλά να μη μείνουμε σε επίπεδο μελετών και ευχολογίων. Να δούμε τις ιδέες να γίνονται πράξεις.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα