Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Ανακύκλωση πόρτα – πόρτα

Σε ανακύκλωση πόρτα -πόρτα, με απόλυτη διαλογή των απορριμμάτων στην πηγή, προχωρά τις επόμενες ημέρες η Δ.Ε.ΔΙ.Σ.Α. στην παλιά πόλη των Χανίων! Το πρωτοποριακό πρόγραμμα αναμένεται να ξεκινήσει εντός του Οκτωβρίου με το μοίρασμα κάδων σε κάθε σπίτι της παλιάς πόλης προκειμένου οι ίδιοι οι κάτοικοι να κάνουν τη διαλογή.
«Από τη Μίνωος μέχρι τη Θεοτοκοπούλου ξεκινά η ανακύκλωση πόρτα – πόρτα από την παλιά πόλη και θέλουμε να επεκταθεί σε όλα τα Χανιά. Αυτή θα είναι η επιτυχία της ανακύκλωσης· η απόλυτη διαλογή στην πηγή», ανέφερε, μιλώντας στα «Χ.Ν.», η κα Θεοχαρούλα Μυλωνάκη, πρόεδρος της Δ.Ε.ΔΙ.Σ.Α. Σύμφωνα με τη Δ.Ε.ΔΙ.Σ.Α. η επιτυχία του προγράμματος είναι πολύ σημαντική καθώς με τον πλήρη διαχωρισμό των απορριμμάτων από τα σπίτια κιόλας, όπως ήδη γίνεται εδώ και χρόνια σε πολλές χώρες στο εξωτερικό, γίνεται ακόμα καλύτερα η ανακύκλωση, ενώ απομακρύνονται οριστικά από τους δρόμους της παλιάς πόλης οι μεγάλοι κάδοι!
Ειδικότερα σε κάθε σπίτι στην παλιά πόλη θα δοθούν τρεις κάδοι:
– Οι μπλε για τα ανακυκλώσιμα.
– Οι κίτρινοι για το γυαλί.
– Οι πράσινοι για τα οργανικά.
Σε τακτά χρονικά διαστήματα και με ενημέρωση των κατοίκων, πέντε μικρά αυτοκίνητα της Δ.Ε.ΔΙ.Σ.Α., τα τρία εξ αυτών ηλεκτροκίνητα, θα διέρχονται από τους στενούς δρόμους και θα αδειάζουν το περιεχόμενο των κάδων.
«Αυτή τη στιγμή είμαστε στη διαδικασία να δούμε πόσα σπίτια υπάρχουν στην παλιά πόλη, έχουμε κάνει μια πρώτη καταμέτρηση και συνεχίζουμε. Μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα θα οργανώσουμε τα δρομολόγια που θα είναι ανάλογα με τον αριθμό των οικιών σε κάθε δρόμο, γιατί δεν είναι όλη η παλιά πόλη κατοικημένη», αναφέρει η κα Μυλωνάκη.

ΦΕΥΓΟΥΝ ΟΛΟΙ ΟΙ ΚΑΔΟΙ
Αυτό που υπογραμμίζει η πρόεδρος της Δ.Ε.ΔΙ.Σ.Α. είναι πως θα απομακρυνθούν όλοι οι μεγάλοι κάδοι από τα σημεία που βρίσκονται σήμερα. «Κακά τα ψέματα, όταν υπάρχει ο πράσινος κάδος στα 50 μ., ίσως πολλοί πολίτες να μην κάνουν τον διαχωρισμό. Επίσης και στους καταστηματάρχες που έχουν κάδους μέσα στα μαγαζιά τους θα τους μοιράσουμε τους χρωματιστούς της ανακύκλωσης. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι θα έχουμε τη στήριξη και τη συμμετοχή όλων, διαφορετικά αυτή η πρωτοποριακή προσπάθεια για τα Χανιά μας δεν θα πετύχει. Και εμείς ως Δ.Ε.ΔΙ.Σ.Α. θα πετύχουμε, αν είμαστε εντάξει στην εργασία μας και κάνουμε ποιοτική δουλειά».
Ηδη η Διαδημοτική Επιχείρηση έχει τυπώσει αφίσα με το μήνυμα «Η Δ.Ε.ΔΙ.Σ.Α. στην πόρτα σας» στα ελληνικά, αλλά και στα αγγλικά, αλβανικά και αραβικά, για την ενημέρωση και των ξένων κατοίκων της παλιάς πόλης.
Στόχος της Διαδημοτικής Επιχείρησης, σύμφωνα με τον σχεδιασμό που έχει κάνει η κα Μ. Φλεμετάκη, υποδιευθύντρια Μεταφοράς Επικινδύνων Υλικών και Θεμάτων Χημικού Μηχανικού: «Η Δ.Ε.ΔΙ.Σ.Α. βασίζεται στη συνεργασία των κατοίκων και των επαγγελματιών της παλιάς πόλης και ελπίζει να αγκαλιάσουν την καινούργια αυτή δράση, ώστε να αλλάξει όψη περιβαλλοντικά η παλιά πόλη, σε μια πιο εκσυγχρονισμένη πόλη που επιδεικνύει οργανωμένο και συστηματικό τρόπο φιλοπεριβαλλοντικής διαχείρισης των απορριμμάτων της. Επιπλέον, θα υπάρξει συνεισφορά και στη μείωση εκπομπών βλαβερών ουσιών στην ατμόσφαιρα καθώς προβλέπεται η χρήση ηλεκτροκίνητων οχημάτων στην πλειοψηφία τους, που δεν παράγουν καθόλου αέρια κατάλοιπα. Μέσω αυτών ισχυροποιείται η τουριστική ανάπτυξη και ο τουρισμός της περιοχής, αφού οι επισκέπτες θα αντικρίζουν μια εικόνα πόλης οργανωμένης, καθαρής, που ακολουθεί εναλλακτικούς τρόπους διαχείρισης των απορριμμάτων της, ογκώνοντας ακόμα περισσότερο τη φήμη και το όνομα της παλιάς πόλης των Χανίων».
Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται από πιστώσεις του Ε.Π. Κρήτης και Νήσων Αιγαίου 2007 – 2013 (Αξονας Προτεραιότητας 7 – «Αειφόρος Ανάπτυξη και Ποιότητα Ζωής στην Περιφέρεια Κρήτης»), που συγχρηματοδοτείται από το Ε.Τ. Περιφερειακής Ανάπτυξης και εθνικούς πόρους.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα