Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Μήνυμα αγανάκτησης

Η παρουσία δεκάδων μαθητών από σχολεία της πόλης έδωσε όγκο και παλμό στη χθεσινή συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία Δημοτικής Αγοράς και στην πορεία που ακολούθησε, με κατάληξη την Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, από εργαζομένους στον δημόσιο και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα και όχι μόνο, οι οποίοι επεσήμαναν ότι η ακολουθούμενη κυβερνητική πολιτική οδηγεί τη χώρα και τους πολίτες στην καταστροφή.
Η  συμμετοχή στη χθεσινή 24ωρη απεργία που είχε κηρύξει η ΑΔΕΔΥ, συνεπικουρούμενη από τη ΓΣΕΕ, δεν είχε την αναμενόμενη συμμετοχή σε τοπικό επίπεδο, γεγονός που αποτυπώθηκε και στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που ήταν προγραμματισμένη για τις 10.30 το πρωί στο κέντρο της πόλης.
«Δεν έχω ακριβή εικόνα, αλλά δεν είναι η αναμενόμενη και αυτή που θα περιμέναμε και που χρειάζεται σε σχέση με τις εξελίξεις, οι οποίες είναι πολύ χειρότερες σε σχέση με αυτές που ήταν πριν από έναν χρόνο», παραδέχθηκε ο πρόεδρος του Νομαρχιακού Τμήματος Χανίων της ΑΔΕΔΥ, Δημήτρης Κωνσταντουλάκης, όταν ρωτήθηκε αναφορικά με τα ποσοστά συμμετοχής στην απεργία.
Αλλά και για τη συμμετοχή των εργαζομένων στη συγκέντρωση, ο κ. Κωνσταντουλάκης σημείωσε, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ότι «πράγματι είχαμε κάνει μεγαλύτερες συγκεντρώσεις το προηγούμενο διάστημα του ενάμισι χρόνου. Αυτό δείχνει ότι υπάρχει και μια κόπωση και μια ηττοπάθεια μέσα στον κόσμο. Η κοινωνία αρχίζει να βλέπει τα πράγματα με μεγάλη απαισιοδοξία και οι εργαζόμενοι και οι μισθωτοί, οι οποίοι πια αισθάνονται πιο πολύ φόβο και απογοήτευση παρά οργή και αγωνιστικότητα».
Αναφερόμενος στην κινητοποίηση, ο κ. Κωνσταντουλάκης υπογράμμισε ότι «διαδηλώνουμε σε όλες τις πόλεις της χώρας την αντίθεσή μας σε αυτό το λεγόμενο σχέδιο για τη διάσωση της χώρας, που εφαρμόζουν οι Ευρωπαίοι σε συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση και το οποίο οδηγεί στον αφανισμό των εργαζομένων, στη διάλυση του κοινωνικού ιστού, σε πιο βαθιά ύφεση, στον πολλαπλασιασμό των ανέργων, άρα και στον πολλαπλασιασμό των αδιεξόδων και των δημοσιονομικών προβλημάτων και του χρέους. Δεν είναι λύση αυτή η πολιτική και όσο εξακολουθεί να ασκείται με τέτοια θρησκευτική ευλάβεια και με τέτοιο φανατισμό από πλευράς των Ευρωπαίων και με προσήλωση και υπακοή από την ελληνική κυβέρνηση, προβλέπονται μόνο δεινά, όχι μόνο οικονομικά, αλλά και κοινωνικά και κοινωνικές εκρήξεις», κατέληξε ο κ. Κωνσταντουλάκης.

ΤΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΧΑΝΙΩΝ
Ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Χανίων, Δημήτρης Κορναράκης, επεσήμανε ότι «ο στενός δημόσιος τομέας και ο ευρύς δημόσιος τομέας καθώς και οι ΔΕΚΟ απεργούν, αντιδρώντας για τις κεκαλυμμένες μαζικές απολύσεις, τις οποίες ονομάσανε εργασιακή εφεδρεία».
Ο κ. Κορναράκης σημείωσε πως «θεωρούμε ότι η συμμετοχή στην απεργία θα είναι καθολική και στον δημόσιο και στον ευρύ δημόσιο τομέα και στις ΔΕΚΟ, διότι δεν μπορεί αυτή η πολιτική να συνεχιστεί».
Και πρόσθεσε: «Η εργασιακή εφεδρεία είναι μια Κερκόπορτα, η οποία ανοίγεται όχι μόνο στον δημόσιο τομέα ενάντια στη μόνιμη εργασία της κρατικής μηχανής. Οι επιπτώσεις είναι πάρα πολλές όσον αφορά τα κοινωνικά αγαθά που είναι υποχρεωμένη η πολιτεία να παρέχει στους πολίτες της, αλλά είναι και μια Κερκόπορτα, που θα δώσει το έναυσμα σε κάποιους επιχειρηματίες στον ιδιωτικό τομέα και αυτό το είδαμε με την πρόταση της τρόικας που πρότεινε να καταργηθεί και αυτή ακόμη η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, η οποία είναι ο πάτος και η διασφάλιση του μικρότερου εισοδήματος ενός εργαζομένου».
Κληθείς να σχολιάσει τη μικρή συμμετοχή των εργαζομένων στη χθεσινή συγκέντρωση, συγκριτικά με παλαιότερες κινητοποιήσεις, ο κ. Κορναράκης εξέφρασε την πεποίθηση ότι «ο κόσμος θα κατέβει στον δρόμο. Στις 19 Οκτωβρίου, που θα γίνει πανεργατική απεργία, θεωρώ ότι θα είναι τόσο πολύς, τόσο μαζικός και δυναμικός, ούτως ώστε θα δώσει το μήνυμα, που έπρεπε να είχαμε δώσει εδώ και καιρό, ότι ο κόμπος έχει φτάσει στο χτένι. Αυτή η πολιτική πρέπει να ανατραπεί. Δεν αντέχει άλλο ο Ελληνας πολίτης», κατέληξε.

Αποκλεισμός ΔΟΥ και ΟΤΕ από το ΠΑΜΕ
Σε αποκλεισμό των ΔΟΥ και του ΟΤΕ επί της οδού Τζανακάκη προχώρησαν χθες, από τις 7 το πρωί έως αργά το μεσημέρι, μέλη του ΠΑΜΕ, διαμαρτυρόμενα για τη «βάρβαρη κυβερνητική πολιτική». Γύρω στις 11 το πρωί πραγματοποίησαν μάλιστα και συλλαλητήριο στο κέντρο της πόλης των Χανίων, φωνάζοντας συνθήματα εναντίον της κυβέρνησης και των επιλογών της σε οικονομικό επίπεδο.
Το μέλος της Γραμματείας Χανίων του ΠΑΜΕ και αντιπρόεδρος του Νομαρχιακού Τμήματος Χανίων της ΑΔΕΔΥ, Μανώλης Νταγκουνάκης, επεσήμανε, σε δηλώσεις του, ότι «η βαρβαρότητα και τα αντιλαϊκά μέτρα δεν έχουν τελειωμό. Συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό και ένταση».
Ο κ. Νταγκουνάκης τόνισε ότι «κατά τον πρωθυπουργό -κι εμείς το αναγνωρίζουμε αυτό- έχουμε πόλεμο. Πραγματικά μας έχουν κηρύξει τον πόλεμο. Στον πόλεμο, λοιπόν, έχουμε όλα τα όπλα που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε, υπερασπιζόμενοι τα δίκια μας. Πόλεμος στον πόλεμο. Εχουν υποχρέωση οι εργαζόμενοι και πρέπει να βγούνε από το καβούκι τους, να υπερασπιστούν ό,τι έχει μείνει από τη ζωή που μας καταστρέφουν σήμερα και από την υποθηκευμένη ζωή γενεών επί γενεών. Ανατροπή αυτής της πολιτικής και εφαρμογή πολιτικής προς όφελος του λαού».
Αναφερόμενος στον αποκλεισμό των ΔΟΥ και του ΟΤΕ, ο κ. Νταγκουνάκης σημείωσε ότι «οι Εφορίες συμβολίζουν τα μέτρα και τις πολιτικές του Υπουργείου Οικονομικών και της τρόικας. Η συμβολική κατάληψη και ο αποκλεισμός στον ΟΤΕ γίνονται για δύο λόγους. Ο ένας λόγος είναι η επαίσχυντη, εξευτελιστική για τους εργαζομένους σύμβαση που υπέγραψε η ξεπουλημένη Ομοσπονδία τους, που προβλέπει μείωση ωρών εργασίας και αποδοχών με διετή ισχύ. Ο άλλος λόγος είναι ότι για πρώτη φορά η ΓΣΕΕ -και γι’ αυτό θα πρέπει να βγάλουν τα συμπεράσματά τους οι εργαζόμενοι- δεν κατέρχεται σε απεργιακή κινητοποίηση για τόσο σοβαρά ζητήματα μαζί με την ΑΔΕΔΥ, αλλά ´κατεβάζει´ μόνο τις ΔΕΚΟ. Για να καταλάβουν οι εργαζόμενοι τι εκπροσωπεί το ανώτατο ηγετικό κλιμάκιο, οι συνδικαλιστικές πλειοψηφίες. Εμείς ως ΠΑΜΕ λέμε ότι βάζουν πλάτη στα αντιλαϊκά μέτρα».

ΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ
Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου τέως Δήμου Αρμένων, Γιάννης Κατσαρός, υπογράμμισε, από την πλευρά του, ότι «συμμετέχουμε και οι αγρότες σε αυτά τα συλλαλητήρια και στην κατάληψη της Εφορίας, ενάντια στα χαράτσια, ενάντια σε όλη αυτή την πολιτική κατάσταση, διότι εμείς οι αγρότες ζούμε στο πετσί μας, εδώ και τρία – τέσσερα χρόνια αυτή την κατάσταση, με την ελεύθερη εισαγωγή των αγροτικών προϊόντων, με το να μην έχουμε δουλειά, με τις αυξήσεις του ΦΠΑ.κ.λπ.».
Ο κ. Κατσαρός εξέφρασε την πεποίθηση ότι «όλοι μαζί, εργαζόμενοι, αγρότες, φοιτητές, μπορούμε να ανατρέψουμε αυτή την πολιτική. Οι αγρότες και οι εργαζόμενοι πρέπει να κατέβουν στους δρόμους, γιατί πλέον δεν μπορούμε να βάλουμε πετρέλαιο να πάμε στα χωράφια μας».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα