Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΑΤΖΕΝΤΑ

ΑΠΟΨΕ ΣΤΟ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΧΑΝΙΩΝ
Χορωδίες τραγουδούν Νίκο Γκάτσο
Μία ενδιαφέρουσα μουσική συνάντηση, της Χορωδίας Χανίων και της Χορωδίας του Πολιτιστικού Συλλόγου Τυρνάβου θα πραγματοποιηθεί
απόψε, στις 8:30μ.μ., στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων.
Με ερμηνείες από τη μελοποιημένη ποίηση του Νίκου Γκάτσου και άλλων δημιουργών, τα δύο αξιόλογα σχήματα υπόσχονται μια αξέχαστη μουσική βραδιά στο Χανιώτικο κοινό.
Την εκδήλωση συνδιοργανώνουν η Περιφέρεια Κρήτης – Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, ο Σύνδεσμος για τη Διάδοση των Καλών Τεχνών στην Κρήτη και η Χορωδία Χανίων.
Ο διευθυντής της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Πολιτισμού της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων Δημήτρης Νικολακάκης επεσήμανε χθες, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ότι ´τα Χανιά και ο Τύρναβος, εκτός από την τσικουδιά και το ούζο, φημίζονται και για την πλούσια πολιτιστική τους δραστηριότητα. Το Σάββατο, ενώνοντας τις δυνάμεις τους, συναντώνται σε ένα μουσικό πρόγραμμα ευγενούς άμιλλας, προβάλλοντας ταυτόχρονα και τη χορωδιακή τους παράδοση. Ο Σύνδεσμος για τη Διάδοση των Καλών Τεχνών στην Κρήτη, η Χορωδία Χανίων και η Χορωδία του Πολιτιστικού Συλλόγου Τυρνάβου θα μας ταξιδέψουν σε μαγικές μουσικές διαδρομές με οδηγό την ποίηση του Νίκου Γκάτσου. Η Περιφερειακή Ενότητα Χανίων φιλοξενεί την εκδήλωση αυτή στην αίθουσα “Πολυχρόνης Πολυχρονίδης” του Πνευματικού μας Κέντρου´.
Η πρόεδρος της Χορωδίας Χανίων Κλειώ Χαρωνίτη σημείωσε, από την πλευρά της, ότι ´η Χορωδία που θα φιλοξενήσουμε είναι μία πολύ αξιόλογη Χορωδία. Εχει κάνει εκδηλώσεις και έχει λάβει μέρος σε συναυλίες σε όλο τον ελλαδικό χώρο και στο εξωτερικό´.
Η κα Χαρωνίτη υπογράμμισε ότι ´χαιρόμαστε που θα έχουμε αυτή τη συνάντηση, χαιρόμαστε όμως και σαν Χορωδία Χανίων, που το πρόγραμμά μας είναι αφιερωμένο σε ένα μεγάλο στιχουργό, ποιητή αρχικά, που η ποίησή του έγινε στίχος, που πλούτισε το ελληνικό τραγούδι. Οι σπουδαιότεροι Ελληνες συνθέτες, όπως ο Θεοδωράκης, ο Χατζηδάκις, ο Μούτσης, ο Ξαρχάκος, ο Ανδριόπουλος και αρκετοί άλλοι, μελοποίησαν τους στίχους αυτούς. Ο Χατζηδάκις που είχε ιδιαίτερες σχέσεις μαζί του έλεγε ότι “όλα τα ακριβά στοιχεία της ποίησής του τα έκανε στίχους και τα τραγούδια του είναι ένα ποιητικό περιβόλι μιας άλλης Ελλάδας”´.
Τέλος, ο διευθυντής της Χορωδίας Χανίων Γιάννης Μεντζελόπουλος ανέφερε ότι ´η εκδήλωση αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων που διοργανώνει κάθε χρόνο ο Σύνδεσμος για τη Διάδοση των Καλών Τεχνών στην Κρήτη και είναι αφιερωμένη στη χορωδιακή μουσική με καλεσμένους μας τη Χορωδία του Πολιτιστικού Συλλόγου Τυρνάβου και τη Χορωδία Χανίων´.


ΣΤΟ ΔΡΟΜΟΝΕΡΟ
Παράσταση σύγχρονου χορού
Παράσταση σύγχρονου χορού με τίτλο ´Περιγραφή Εικόνας´ του Heiner Müller θα παρουσιάσει η χοροθεατρική ομάδα ´Ηνεμόεις´ της Μαρίας Μεντέζ αύριο Κυριακή 2 Οκτωβρίου στις 8 το βράδυ στο ´Ελαιουργείον – Εργοστάσιο Τέχνης´ του Δρομονέρου ολοκληρώνοντας την παρουσίαση της εικαστικής έκθεσης ´Μόνιμες Συλλογές Ι´. Η παράσταση χορογραφήθηκε από τη Μαρία Μεντέζ ειδικά για το ´Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης – Ελαιουργείον´ και την εορταστική λήξη του Α΄ Κύκλου της έκθεσης ´Μόνιμες ΣυλλογέςΙ´.
Η συγκρότηση του έργου βασίζεται σε στοιχεία πολλών διαφορετικών ιστοριών: στην τραγωδία του Ευριπίδη ´Αλκηστις´ όπου η ηρωίδα ανασταίνεται από τον Αδη, στον φονιά του Ιαπωνικού έργου ´Kumasaka´ από το Θέατρο Νο όπου ο ήρωας καταδικάζεται να πράξει τον φόνο ξανά και ξανά μέχρι να εξαλειφθεί εντελώς η επιθυμία του, στην πορεία και στην πολυκύμαντη περιπέτεια της ζωής της δολοφονημένης επαναστάτριας Rosa Luxembourg, στις συλλογικές δράσεις των πτηνών από την ταινία ´Τα Πουλιά´ του Alfred Hitchcock και στις άοκνες πράξεις του Αγγέλου του Walter Benjamin που ´στοιβάζει ακούραστα ερείπια πάνω στα ερείπια, πράξεις βίας πάνω σε πράξεις βίας´.
Κείμενο: Heiner Muller
Μετάφραση: Νατάσα Σιουζουλή
Χορογραφία, Σκηνοθεσία, Μουσική Επιμέλεια: Μαρία Μεντέζ
Θεατρική ερμηνεία: Ελένη Καλαïτζή
Χορός: Ανδριανή Ζωνάκη, Ντία Κοσκινά, Φώτης Κοτρώτσος, Γιάννης Κωνσταντούρας, Γιάννης Μαραγκάκης, Ειρήνη Μαυροματάκη, Δώρα Ρήγα, Μαρλέν Τόσκου, Ζωή Τσαβδαρίδου.
Επεξεργασία Ήχου: Αιμιλιάνος Ανδρικόπουλος
Τεχνική Υποστήριξη: Δημήτρης Μπαρνιάς
Κινηματογράφηση: Ανδρέας Σίνας
Είσοδος Ελεύθερη.
Εξάλλου, από τις 3 Οκτωβρίου μέχρι τις 2 Δεκεμβρίου, με βάση την εικαστική έκθεση ´Μόνιμες Συλλογές Ι´ θα πραγματοποιούνται ξεναγήσεις, και δραστηριότητες για παιδιά Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στο ´Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης – Ελαιουργείον´.
Πληροφορίες στο τηλέφωνο: 693 73 83 500.
Η έκθεση Σύγχρονης Τέχνης ´Μόνιμες Συλλογές Ι´ θα παραμείνει ανοικτή αύριο Κυριακή από τις 11 το πρωί ως αργά το βράδυ.


ΣΤΟ ΚΑΜ
Ρεσιτάλ βιολιού
Ρεσιτάλ σόλο βιολιού με τον διεθνώς καταξιωμένο Γερμανό σολίστα Florian Meierott, θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 5 Οκτωβρίου και ώρα 7:30 μ.μ. στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου.
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει έργα του Μπαχ και συνθέσεις του ιδίου.
Την εκδήλωση διοργανώνει το Πολυτεχνείο Κρήτης, σε συνεργασία με το Κέντρο Γκαίτε Χανίων και την ΚΕΠΠΕΔΗΧ ΚΑΜ και η είσοδος θα είναι ελεύθερη για το κοινό.
Σύντομο βιογραφικό: Ο Florian Meierott είναι ένας από τους πιο σημαντικούς σύγχρονους Γερμανούς βιολιστές. Γεννήθηκε στην πόλη Würzburg και άρχισε να παίζει βιολί από την ηλικία των τεσσάρων ετών. Ολοκλήρωσε τις μουσικές σπουδές του με άριστα και τελειοποίησε την τέχνη του κοντά σε διάσημους δασκάλους όπως ο Zachar Bron, ο Ulf Hoelscher στην Καρλσρούη και ο Wilhelm Melcher του Melos Quartet στην Στουτγκάρδη. Από πολύ νωρίς ανέπτυξε τη δική του μουσική γλώσσα. Ετσι, ο Meierott ανταποκρίνεται με ευαισθησία στις εξελίξεις της εποχής μας, παραμένοντας πιστός στη μουσική του παιδεία και χωρίς να γίνεται επιφανειακός. Τα ρεσιτάλ που έχει δώσει στις μεγαλύτερες πόλεις της Ευρώπης και της Αμερικής επέτρεψαν στον Meierott να αναδυθεί από το στενό κύκλο των μυημένων στην τέχνη του και να γίνει διεθνώς γνωστός. Εχει ηχογραφήσει πάνω από 30 CD, τα οποία καταγράφουν τη μουσική του πορεία, από τα έργα Σαρασάτε και Παγκανίνι ως τα έργα του 20ου αιώνα. Ο Florian Meierott παίζει ένα όργανο του Jacobus Stainer που κατασκευάστηκε το 1678.


ΣΤΟ ΠΑΡΚΟ ΕΙΡΗΝΗΣ ΚΑΙ ΦΙΛΙΑΣ
Παιδική γιορτή
Ο  Σύλλογος Γονέων Παιδιών Προσχολικής Ηλικίας οργανώνει δράσεις για το δημιουργικό παιχνίδι των παιδιών προσχολικής ηλικίας, αλλά και για την ενίσχυση των γονιών τους στο ρόλο τους.
Έτσι, όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση του Συλλόγου, ´την Κυριακή 2 Οκτωβρίου, ώρα 11π.μ. βρισκόμαστε μαζί με τα παιδιά μας στο Πάρκο Ειρήνης και Φιλίας των Λαών, δίπλα από τον Δημοτικό Κήπο. Χορεύουμε με μαμάδες – δασκάλες στο χορό, παίζουμε με τον φίλο μας τον κλόουν, ζωγραφίζουμε και πλάθουμε κόσμους από χρωματιστά ζυμαράκια. Με παιχνίδια για όλα τα παιδάκια μέχρι και 6 χρόνων θα κάνουμε το πάρκο… “παιδική χαρά”.
Σημειώνουμε ότι μόνο για το χορό οι συμμετοχές θα περιοριστούν στα 20 παιδιά σε ηλικίες 4 – 6 χρόνων για προφανείς λόγους ασφαλείας, ενώ για τα μωράκια θα υπάρξει αυτοσχέδιο παρκάκι – bébé. Η είσοδος θα είναι -φυσικά- ελεύθερη´.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα