Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Κατάληψη Δημαρχείων

Σε κατάληψη των Δημαρχείων Χανίων και Πλατανιά προχώρησαν χθες εργαζόμενοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τους έκτακτους φόρους, τις περικοπές, αλλά και το ενδεχόμενο επέκτασης της εργασιακής εφεδρείας στους Δήμους.
Στα Χανιά οι εργαζόμενοι πραγματοποίησαν επιπλέον ολιγόωρο συμβολικό αποκλεισμό της οδού Κυδωνίας, έξω από το Δημαρχείο, στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων που διοργάνωσε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στους Ο.Τ.Α.
Οπως ανέφερε η πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση Ν. Χανίων, κα Σοφία Ζεκάκη, «η συμμετοχή των συναδέλφων στην κινητοποίηση ήταν μεγάλη και είμαστε πολύ ικανοποιημένοι από την παρουσία τους. Θεωρούμε ότι επιτέλους πρέπει όλοι να βγούμε από το καβούκι μας και να αντιδράσουμε. Δεν είναι δυνατόν να έρχεται τσουνάμι άγριων μέτρων μόνο για συγκεκριμένες κατηγορίες υπαλλήλων. Το εισόδημά μας έχει αφαιμαχτεί, υπάρχουν δάνεια, υποχρεώσεις, όπως και όλων των άλλων εργαζομένων, αλλά δυστυχώς το στίγμα ήταν για τους δημόσιους υπαλλήλους».
«Είναι χαρακτηριστικό ότι πολλά μαγαζιά έχουν κλείσει στην πόλη μας, αφού δεν δουλεύουν. Εκατομμύρια ευρώ χάθηκαν από τις κρατήσεις των δημοσίων υπαλλήλων. Σιγά – σιγά ο μισθός μας θα φθάσει τα 700 ευρώ, θα μπούμε σε εφεδρεία, απολύσεις με συνεχείς έκτακτες εισφορές. Πρέπει να μπει τέρμα σε αυτά τα άδικα μέτρα. Να πάρουν χρήματα από αυτούς που τα έχουν. Εμείς δεν μπορούμε να πληρώσουμε άλλο και δεν μπορούμε να αντέξουμε άλλα τέτοια βάρη», τόνισε η κα Ζεκάκη.
Η ίδια κάλεσε όλους τους εργαζομένους στους Δήμους και στα Νομικά Πρόσωπα όλου του Νομού Χανίων σε γενική Συνέλευση, που θα πραγματοποιηθεί αύριο, στις 11 το πρωί, στο Εργατικό Κέντρο, όπου θα συζητηθούν αποφάσεις για περαιτέρω κινητοποιήσεις και θα εκδοθούν ψηφίσματα διαμαρτυρίας.
Σε ανακοίνωση της Π.Ο.Ε. – Ο.Τ.Α. αναφέρεται: «Μετά τον ισοπεδωτικό κεφαλικό φόρο στα ακίνητα, που επεκτάθηκε μέχρι και το 2014, τα νέα μέτρα -των οποίων οι λεπτομέρειες θα καθοριστούν μετά τις συναντήσεις με το Δ.Ν.Τ. και την τρόικα- καταδικάζουν τους εργαζομένους και τους συνταξιούχους σε φτώχεια και αποτελούν την ´ταφόπλακα´ της ανάπτυξης, της απασχόλησης και της αξιοπρεπούς διαβίωσης εκατομμυρίων ανθρώπων στη χώρα μας».
«Η κυβέρνηση, αφού κατακρεούργησε μισθούς, συντάξεις και επιδόματα, τώρα ανακοινώνει: Απολύσεις 30.000 εργαζομένων στον ευρύτερο και στενό Δημόσιο τομέα μέσα από τον αντεργατικό θεσμό της εργασιακής εφεδρείας. Νέα οριζόντια αφαίμαξη των εισοδημάτων, ακόμα και για όσους ζουν κάτω από το επίσημο όριο της φτώχειας. Εκεί οδηγεί η καθιέρωση του αφορολόγητου ορίου στα 5.000 ευρώ από τον Ιανουάριο του 2012. Νέα δραματική μείωση των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων κατά 20% – 40%. Νέα μείωση κατά 20% για κύριες συντάξεις άνω των 1.200 ευρώ καθώς και οριζόντια περικοπή των συντάξεων άνω των 1.000 ευρώ κατά 40%. Νέα δραματική μείωση του εφάπαξ. Πρέπει να πάρουμε την υπόθεση στα χέρια μας. Μόνο αγώνας χρειάζεται για την ανατροπή αυτής της πολιτικής», επισημαίνεται.

ΣΤΟΝ ΠΛΑΤΑΝΙΑ
Αντίστοιχη κινητοποίηση πραγματοποίησαν και οι εργαζόμενοι στον Δήμο Πλατανιά, διαμαρτυρόμενοι για τη συνεχή μείωση των μισθών τους. «Πρόκειται για βάρβαρα και αντιλαϊκά μέτρα που φέρνουν τις οικογένειές μας στα πρόθυρα της οικονομικής εξαθλίωσης. Αυτά τα μέτρα δεν πρέπει να περάσουν, γιατί δεν είναι δίκαια και δεν έχει περάσει στον εργαζόμενο το αίσθημα δικαίου. Υπάρχουν τρόποι για να λυθεί το πρόβλημα της χώρας, δεν είναι όμως τρόπος η εξαθλίωση των εργαζομένων», ανέφερε το μέλος του Δ.Σ. της Π.Ο.Ε. – Ο.Τ.Α., κ. Ευτύχης Μιχελάκης, που εργάζεται στον Δήμο Πλατανιά. Ο ίδιος επεσήμανε πως μόνο τον τελευταίο μήνα οι περικοπές έφτασαν τα 210 ευρώ χωρίς να υπολογιστεί η μείωση του αφορολόγητου από τα 8.000 ευρώ στα 5.000 ευρώ. «Με το νέο μισθολόγιο, που θα περάσει η απώλεια του εισοδήματος από τη μια χρονιά στην άλλη, καλώς εχόντων των πραγμάτων θα ξεπεράσει το 45% και κακώς εχόντων το 50%».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα