Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Μοχλός ανάπτυξης ο βιολογικός καθαρισμός

Την προστασία από τη μόλυνση και ρύπανση των αστικών λυμάτων της αμμώδους παραλίας και του θαλάσσιου περιβάλλοντος του κλειστού κόλπου Κισάμου, ο οποίος είναι «ευαίσθητη περιοχή», την εξάλειψη των οχλήσεων από την ανεξέλεγκτη διάθεση των ανεπεξέργαστων λυμάτων, την πρόληψη της ρύπανσης των υπόγειων υδροφορέων και την εξυγίανση των ρεμάτων της περιοχής από τα ακατέργαστα λύματα που καταλήγουν σε αυτά διασφαλίζει το έργο της β´ φάσης του βιολογικού καθαρισμού της Κισάμου, η χρηματοδότηση του οποίου ανακοινώθηκε ήδη από το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.
Eτσι, ολοκληρώνεται μία προσπάθεια, που ξεκίνησε πριν από τριάντα και πλέον χρόνια (!), στα τέλη της δεκαετίας του 1970, από τον τότε δήμαρχο Κισάμου και νυν αντιδήμαρχο του «Καλλικρατικού» Δήμου, Αντώνη Σχετάκη (με την ανάθεση της μελέτης αποχέτευσης του προ της εφαρμογής του προγράμματος «Καποδίστριας» Δήμου) και η οποία συνεχίστηκε, τα επόμενα χρόνια, από τις μετέπειτα Δημοτικές Αρχές Κισάμου, αλλά και Μηθύμνης, με κομβικό σημείο το έτος 1996, όταν και ανατέθηκε -και πάλι επί δημαρχίας Αντώνη Σχετάκη- η εκπόνηση της μελέτης αποχέτευσης του κόλπου Κισάμου, πλέον, σε ομάδα μελετητικών γραφείων.
Την ικανοποίησή τους για την ένταξη της β’ φάσης του έργου του βιολογικού σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα εξέφρασαν χθες, σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν στο Δημαρχείο Κισάμου, ο γενικός γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης και πρόεδρος του Ο.Α.ΔΥ.Κ. Θανάσης Καρούντζος, ο δήμαρχος Κισάμου Γιώργος Μυλωνάκης, ο αντιδήμαρχος Νεκτάριος Κουμάκης, ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής του Ο.Α.ΔΥ.Κ. Μάρκος Πατρελάκης και ο εκ των μελετητών του έργου Παύλος Παυλάκης, ευχαριστώντας ταυτόχρονα όλους όσοι συνέδραμαν διαχρονικά (αιρετούς, μελετητές, υπηρεσιακούς παράγοντες) προκειμένου να προχωρήσει το συγκεκριμένο έργο πνοής.
Η β’ φάση του βιολογικού της Κισάμου, προϋπολογισμού 11 εκατ. 970 χιλιάδων ευρώ, που θα συγχρηματοδοτηθεί από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Περιβάλλον – Αειφόρος Ανάπτυξης και το Ταμείο Συνοχής, αφορά, μεταξύ άλλων, επεκτάσεις παραλιακών κύριων αγωγών λυμάτων ανατολικά και δυτικά της Κισάμου, δίκτυα δευτερευόντων και τριτευόντων αγωγών, αγωγούς συνολικού μήκους 6.630 μέτρων προσαγωγής των λυμάτων του οικισμού Πλατάνου και των ενδιάμεσων οικισμών Γραμπούσας, Ζερβιανών, Αγ. Γεωργίου, Νέου Χωριού και Τραχήλου και αγωγούς συνολικού μήκους 6.810 μέτρων προσαγωγής των λυμάτων των παραλιακών οικισμών Καλεργιανών, Καλουδιανών, Κολενίου και Φαλελιανών. Συνολικά προβλέπεται να κατασκευαστούν αγωγοί μήκους 50.250 μέτρων, καθώς και τέσσερα αντλιοστάσια.

Ο Θ. ΚΑΡΟΥΝΤΖΟΣ
Ο γενικός γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, Θανάσης Καρούντζος, επεσήμανε ότι «το 2007 ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση του πρώτου έργου του βιολογικού της Κισάμου και σήμερα είμαστε στη χρηματοδότηση της δεύτερης φάσης. Είναι ένα έργο αναπτυξιακό για την ευρύτερη περιοχή, ένα έργο περιβαλλοντικό», σημείωσε ο κ. Καρούντζος και πρόσθεσε ότι «όταν υπάρχει σύμπνοια και ενότητα απ’ όλους τους παράγοντες έχουμε το καλύτερο αποτέλεσμα».
Απευθυνόμενος στον κ. Μυλωνάκη, ο κ. Καρούντζος τόνισε ότι «θα είμαστε κοντά σαν Ο.Α.ΔΥ.Κ. κύριε δήμαρχε. Η δημοπράτηση του έργου θα γίνει τάχιστα και πιστεύω ότι θα είναι ένα έργο, που με διασφαλισμένα χρήματα από το ΕΣΠΑ και με διασφαλισμένες διαδικασίες, θα προχωρήσει και θα ολοκληρωθεί».

Ο Γ. ΜΥΛΩΝΑΚΗΣ
Ο δήμαρχος Κισάμου, Γιώργος Μυλωνάκης, υπογράμμισε ότι «από πλευράς προϋπολογισμού, αλλά και σημαντικότητας, πρόκειται σαφώς για το μεγαλύτερο έργο αρμοδιότητας Δήμου που έχει ποτέ υλοποιηθεί στα όρια του Δήμου μας. Και το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με αυτή τη ζοφερή εποχή που ζούμε με τις πολλές αρνητικές ειδήσεις που μας κατακλύζουν, μας δίνει μια μεγάλη ανάσα αισιοδοξίας και περισσότερη δύναμη να παλέψουμε και να πετύχουμε το καλύτερο δυνατό, στα πολλά άλλα μεγάλα έργα που οραματίζεται και διεκδικεί ο Δήμος Κισάμου».
Ο κ. Μυλωνάκης τόνισε, ακόμη, ότι «το μεγάλο αυτό έργο θα επιλύσει οριστικά το ζήτημα της επεξεργασίας του συνόλου των λυμάτων στον κόλπο της Κισάμου αλλά και δυτικότερα έως τον Πλάτανο. Ηδη με τις περιορισμένες συνδέσεις που έχουμε είναι ορατά τα οφέλη της σημερινής λειτουργίας του βιολογικού, κάτι που θα ολοκληρωθεί με την κατασκευή όλων των δικτύων. Πέρα από τη μεγάλη περιβαλλοντική διάσταση του έργου, και πέρα από το ότι θα αποτελέσει βασική υποδομή για την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής, δεν πρέπει να μας διαφεύγει και το γεγονός ότι σε μια εποχή βαθειάς οικονομικής ύφεσης, στην περιοχή μας θα δουλευτεί ένα έργο πολλών εκατομμυρίων ευρώ, που λίγο ως πολύ θα αποτελέσει και οικονομική τόνωση για την τοπική οικονομία».

Ο Ν. ΚΟΥΜΑΚΗΣ
Ο αντιδήμαρχος Κισάμου, Νεκτάριος Κουμάκης, σημείωσε, από την πλευρά του, ότι «ολοκληρώνεται ένα χρόνιο αίτημα της περιοχής» καθώς και ότι «προστατεύεται πλήρως ο κόλπος Κισάμου από τα αστικά λύματα, προστατεύονται οι υπόγειοι υδροφορείς, προστατεύονται τα ρέματα. Επίσης, εκτός από περιβαλλοντική διάσταση έχει και οικονομική διάσταση, καθώς αποτελεί βασική προϋπόθεση για την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής».
Ο κ. Κουμάκης τόνισε, ακόμη, ότι «δεν υπάρχει ίδια συμμετοχή του Δήμου στη χρηματοδότηση του έργου. Αν υπήρχε θα έφτανε γύρω στο 30%, άρα αυτό έχει ακόμη μεγαλύτερη σημασία», πρόσθεσε.
Παράλληλα, επεσήμανε ότι πλέον απομένει «η άμεση σύνταξη και αποστολή των τευχών δημοπράτησης στο ΕΠΠΕΡΑΑ από τον Ο.Α.ΔΥ.Κ. και τον κ. Παυλάκη. Ξέρω ότι έχουν προχωρήσει σε μεγάλο βαθμό. Οσο πιο γρήγορα κινηθούμε τόσο πιο γρήγορα θα έχουμε την άδεια δημοπράτησης και τόσο πιο γρήγορα θα ξεκινήσει η υλοποίηση του έργου».

Ο Μ. ΠΑΤΡΕΛΑΚΗΣ
Ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής του Ο.Α.ΔΥ.Κ., Μάρκος Πατρελάκης, αναφέρθηκε στην πρώτη φάση του έργου, σημειώνοντας ότι «το 2003 εντάχθηκε στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, δημοπρατήθηκε από τον Ο.Α.ΔΥ.Κ., αλλά επειδή δεν υπήρχαν πιστώσεις άρχισε να εκτελείται μόνο όταν πέρασε σαν ´γέφυρα´ στα συγχρηματοδοτούμενα έργα το 2007. Αυτό έγινε μετά από πολύ κόπο και πολλή προσπάθεια και φτάσαμε στο σημείο να λειτουργεί ο βιολογικός καθαρισμός εκ των ενόντων, από τη συνεργασία που έχει προκύψει μεταξύ των Δημοτικών Αρχών της περιοχής και του Ο.Α.ΔΥ.Κ. Σήμερα, η μονάδα επεξεργασίας λειτουργεί με πολύ καλά αποτελέσματα και θέλουμε να έχει ακόμα καλύτερα και να ικανοποιήσει όλες τις ανάγκες της ευρύτερης περιοχής, από τον Πλάτανο μέχρι τα Νοπήγια», υπογράμμισε ο κ. Πατρελάκης.

Ο Π. ΠΑΥΛΑΚΗΣ
Ο μελετητής Παύλος Παυλάκης αναφέρθηκε στην πορεία «ωρίμασης» του έργου, ενθυμούμενος, μεταξύ άλλων, ότι «ο Δήμος Κισάμου είχε αναθέσει την εκπόνηση της μελέτης αποχέτευσης του κόλπου Κισάμου σε ομάδα μελετητικών γραφείων, επί δημαρχίας του κ. Αντώνη Σχετάκη. Αυτό που ήταν βασικά επιτυχία ήταν ότι τότε ο κ. Σχετάκης αντελήφθη αμέσως αυτό που προτείναμε. Οτι, δηλαδή, είναι ένα μεγάλο έργο και επομένως πρέπει να επιδιώξουμε να εγκριθεί από το Υπουργείο -τότε- Εσωτερικών, ώστε να μπορεί να ενταχθεί σε μεγάλα προγράμματα. Ετσι ξεκίνησε η μελέτη», επεσήμανε ο κ. Παυλάκης.
Ο ίδιος τόνισε ότι το ενιαίο «Εργο συλλογής, μεταφοράς, επεξεργασίας και διάθεσης λυμάτων κόλπου Κισάμου» «είναι ένα σημαντικό έργο υποδομής πολλαπλής σκοπιμότητας, το οποίο θα αποτελέσει μοχλό περαιτέρω ανάπτυξης της περιοχής προς όφελος τόσο της τοπικής όσο και της εθνικής οικονομίας, ιδίως στον τομέα του τουρισμού δεδομένου ότι η Κρήτη δέχεται το 30% των αεροπορικών αφίξεων τουριστών όλης της Ελλάδας».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα