Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

«Μάχη» για αναγνώριση της κρητικής διατροφής

Την απόφασή τους να μην υποχωρήσουν και να μην αποδεχτούν «την αδικία που γίνεται εις βάρος της Κρήτης» σχετικά με την ένταξη του διατροφικού προτύπου του νησιού στους προστατευόμενους άυλους πόρους της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO τόνισαν οι εκπρόσωποι των φορέων που συγκεντρώθηκαν στο Επιμελητήριο Ηρακλείου.
Μόλις πριν από λίγες μέρες είχε γίνει γνωστό ότι είχε υποβληθεί προ μηνών επίσημο αίτημα από τον περιφερειάρχη Κρήτης κ. Σταύρο Αρναουτάκη και το Υπουργείο Πολιτισμού το απέρριψε.
Η πρωτοβουλία για την ενημερωτική συγκέντρωση ανήκει σε ομάδα πολιτών χωρίς νομική υπόσταση οι οποίοι παρακολουθούν από πολύ κοντά την υπόθεση τον τελευταίο ενάμισι χρόνο.
«Η άρνηση του Υπουργείου, στηριγμένη σε αντιεπιστημονικά και σαθρά επιχειρήματα, αποτελεί δείγμα εχθρικής συμπεριφοράς προς το σύνολο των πολιτών του νησιού και έρχεται σε ευθεία αντίθεση σε όσα κατά καιρούς έχουν υποσχεθεί οι αρμόδιοι Υπουργοί σε βουλευτές και φορείς», επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση.
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν:
Ο περιφερειάρχης Κρήτης κ. Σταύρος Αρναουτάκης, ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου κ. Γιώργος Πιτσούλης, οι αντιπεριφερειάρχες κ. Θεανώ Βρέντζου (Πρωτογενή Τομέα) και Ευρ. Κουκιαδάκης (Ηρακλείου), οι βουλευτές Βασίλης Κεγκέρογλου, Φραγκίσκος Παρασύρης, Μαρία Σκραφνάκη, Μανώλης Στρατάκης, Λευτέρης Αυγενάκης ενώ τον κ. Μανώλη Κεφαλογιάννη εκπροσώπησαν στελέχη του γραφείου του λόγω απουσίας του στη Θεσσαλονίκη. Το «παρών» έδωσαν επίσης εκπρόσωποι φορέων και παραγωγικών τάξεων (Επιμελητήριο Ηρακλείου, Ενωση Ξενοδόχων, Ενωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου, Ενωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Ρεθύμνου, Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ηρακλείου κ.ά.) o δ/ντής του Μουσείου Παραδοσιακής Ζωής «Λυχνοστάτης» κ. Γιάννης Μαρκάκης, πανεπιστημιακοί και ευαισθητοποιημένοι πολίτες.
Ο περιφερειάρχης Κρήτης κ. Αρναουτάκης και οι αντιπεριφερειάρχες τόνισαν ότι δεν θα εγκαταλείψουν την προσπάθεια και κάλεσαν όλους τους φορείς σε συστράτευση. Από την πλευρά τους οι βουλευτές δήλωσαν πρόθυμοι να αγωνιστούν και να προωθήσουν όλα τα δίκαια αιτήματα, όπου τους επιτρέπει ο θεσμικός τους ρόλος.
Τα μέλη της ομάδας πρωτοβουλίας εξέφρασαν την ικανοποίησή τους επειδή, «επιτέλους, φαίνεται να επιτυγχάνεται μια συνεργασία σε όλα τα επίπεδα και δήλωσαν ότι περιμένουν να δουν πρωτοβουλίες από όλους».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα