Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Λύση για τη Μονάδα Νεογνών

Δεκάδες είναι οι διακομιδές νεογνών από το Νοσοκομείο Χανίων στο Ηράκλειο, αλλά και στην Αθήνα, που έχουν πραγματοποιηθεί από τον περασμένο Μάρτιο, όταν η Μονάδα Νεογνών έκλεισε.
Το θέμα επαναφέρει στην επικαιρότητα μια υπό σύσταση πρωτοβουλία πολιτών, η οποία επιδιώκει, μέσω της δημιουργίας ερανικής επιτροπής, να συμβάλει οικονομικά στη δημιουργία Μονάδας Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών, ενώ, παράλληλα, με επιστολή της στα «Χ.Ν.» επιρρίπτει ευθύνες στους πολιτικούς και κομματικούς φορείς του Νομού για το αδιέξοδο που έχει οδηγηθεί η Μονάδα.
Στο μεταξύ, ο διοικητής του Νοσοκομείου Χανίων, Χαράλαμπος Δουλγεράκης, υποστήριξε χθες, μιλώντας στα «Χ.Ν.», ότι σύντομα θα αρθεί η αναστολή λειτουργίας της Μονάδας Ενδιάμεσης Νοσηλείας καθώς οι δύο παιδίατροι που εκπαιδεύονται από τη νεογνολόγο Ελένη Απαζίδου θα είναι σε θέση να ανταποκριθούν στις ανάγκες που υπάρχουν, ενώ ταυτόχρονα αναμένεται η ενίσχυση της Μονάδας με δύο επικουρικούς γιατρούς.    

Η ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ
Μιλώντας στα «Χ.Ν.», εκ μέρους της υπό σύστασης πρωτοβουλίας πολιτών, ο κ. Θεόδωρος Χατζηπαντελής σημείωσε ότι σκοπός είναι μέσα από τη δημιουργία μιας ερανικής επιτροπής να καλυφθεί μέρος του κόστους που απαιτείται για τον εξοπλισμό της Μονάδας.
Ωστόσο, τόνισε, ότι η Διοίκηση του Νοσοκομείου θα πρέπει να προβεί στις αναγκαίες γραφειοκρατικές ενέργειες προκειμένου να δημιουργηθεί και να λειτουργήσει η Μονάδα, αλλά και να καλυφθούν οι κενές θέσεις νεογνολόγων που υπάρχουν.
Στην επιστολή, την οποία υπογράφει ο κ. Χατζηπαντελής, επιρρίπτονται ευθύνες «σε βουλευτές, πολιτευτές, κυβερνητικά και κομματικά όργανα του Νομού Χανίων» για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί, ενώ παράλληλα ζητείται να παρέμβει ο εισαγγελέας, ώστε να διαλευκανθεί «ποιοι και γιατί δεν αφήνουν να δημιουργηθεί Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών στο Νοσοκομείο Χανίων».   
Συγκεκριμένα, στο κείμενο που απευθύνεται προς τους πολιτικούς και κομματικούς φορείς του Νομού Χανίων, επιρρίπτονται ευθύνες, μεταξύ άλλων, για «τη διαιώνιση του εγκλήματος της μεταφοράς νεογνών σε μακρινές αποστάσεις, παρά τα προβλήματα που δημιουργούνται κατά τη μεταφορά», αλλά και γιατί «οδηγήθηκαν» σε παραίτηση «οι δύο από τους τρεις νεογνολόγους που είχαν προσληφθεί στον Ενδιάμεσο Σταθμό Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών, ο οποίος δημιουργήθηκε το 2008 στο Νοσοκομείο και προσέφερε πολύτιμη βοήθεια και υγεία σε εκατοντάδες νεογέννητα στα χρόνια της λειτουργίας του».
Επίσης, τονίζεται ότι η ουσιαστική κατάργηση του Σταθμού Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών δεν οφείλεται στην έλλειψη ενδιαφέροντος νεογνολόγων για να καλύψουν τις κενές θέσεις των παραιτηθέντων ιατρών, αλλά στο γεγονός ότι, αν δεν δημιουργηθεί πρώτα η Μονάδα δεν πρόκειται να καλυφθούν οι θέσεις.
Επιπλέον, στην επιστολή ζητείται, μεταξύ άλλων, από τον αρμόδιο εισαγγελέα να ερευνήσει «ποιοι και γιατί δεν αφήνουν να δημιουργηθεί Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών στο Νοσοκομείο Χανίων» καθώς επίσης και «τον αριθμό των παιδιών στον Νομό Χανίων που αντιμετωπίζουν χρόνια προβλήματα, τα οποία δεν θα είχαν, εάν είχαν νοσηλευτεί αμέσως σε Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών».
Ακόμα σημειώνεται: «Ζητούμε επίσης από τον υπουργό Υγείας, αφού δεν έχει τη θέληση ή τη δυνατότητα να λύσει το πρόβλημα, να μας ενημερώσει για το κόστος των εργασιών που απαιτούνται για να διαμορφωθεί σε Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών η αίθουσα που είχε προγραμματιστεί για να γίνει η Μονάδα, προκειμένου να προχωρήσουμε    σε έρανο για την άμεση δημιουργία και λειτουργία της».
Ο κ. Χατζηπαντελής σημείωσε τέλος ότι όσοι πολίτες ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στην πρωτοβουλία για τη λειτουργία της Μονάδας Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών μπορούν να επικοινωνήσουν στον τηλεφωνικό αριθμό: 6976805467.

Ο ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ
Θέσαμε το θέμα της Μονάδας Νεογνών στον διοικητή του Γενικού Νοσοκομείου Χανίων, Χαράλαμπο Δουλγεράκη, ο οποίος υποστήριξε ότι σύντομα η Μονάδα θα επαναλειτουργήσει ως Ενδιάμεσος Σταθμός Νοσηλείας.
«Οι γιατροί που υπηρετούν αυτή τη στιγμή στη Μονάδα είναι 4, εκ των οποίων η μία λείπει σε άδεια κύησης. Οι δύο νέοι παιδίατροι, οι οποίοι έχουν εκπαιδευτεί και συνεχίζουν να εκπαιδεύονται από τη νεογνολόγο κα Απαζίδου, είναι σε θέση να υποστηρίξουν αυτή τη στιγμή τη Μονάδα ή αν θέλετε ένα μεγάλο μέρος των περιστατικών  μπορούν να το κρατήσουν στα Χανιά. Πάρα πολύ σύντομα, λοιπόν, η Μονάδα με αυτή τη λογική θα λειτουργήσει», επεσήμανε ο κ. Δουλγεράκης και πρόσθεσε ότι η Μονάδα αναμένεται να ενισχυθεί με έναν ακόμα παιδίατρο: «Η πρόταση της κας Απαζίδου είναι ότι έχουμε τη δυνατότητα ένα μεγάλο μέρος των περιστατικών που σήμερα διώχνουμε να τα κρατάμε πλέον στη Μονάδα. Με βάση, λοιπόν, αυτή την πρόταση θα της βρούμε μια ή έναν γιατρό ακόμα, ώστε να κάνουμε αυτή τη δουλειά, να ανοίξουμε, δηλαδή, τη Μονάδα και να κρατάμε τα περιστατικά που μπορούμε να κρατάμε. Επίσης, αυτή τη στιγμή υπάρχουν στον αέρα και δύο θέσεις επικουρικών γιατρών για τη Νεογνολογική Μονάδα και αν βρούμε και αυτούς τους δύο θα είμαστε πάρα πολύ πιο άνετοι».  
Ερωτηθείς ο κ. Δουλγεράκης για το τι ενέργειες χρειάζονται να γίνουν για να λειτουργήσει η Μονάδα ως Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών, ώστε να δοθεί μια οριστική λύση στο πρόβλημα, σημείωσε ότι αυτό είναι επιστημονικό θέμα και παρέπεμψε στην κα Απαζίδου. «Εκείνο που εγώ μπόρεσα να κάνω για να είναι ολοκληρωμένη είναι να εντάξω όλο τον εξοπλισμό, τον οποίο μου ζήτησαν, στο ΕΣΠΑ και σύντομα θα προκηρυχθεί», ανέφερε ο κ. Δουλγεράκης και πρόσθεσε: «Προφανώς εκτιμώ ότι, αν η κα Απαζίδου έχει ακόμα έναν ή μία έμπειρη νεογνολόγο, μπορεί να το κάνει».

Οργανισμός και Μονάδα Νεογνών
Να σημειώσουμε ότι στην επιστολή ο κ. Χατζηπαντελής υποστηρίζει, μεταξύ άλλων, ότι η Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών που υπήρχε στο Παιδιατρικό Τμήμα του Νομαρχιακού Νοσοκομείου Χανίων καταργήθηκε «πριν τη λειτουργία του νέου Νοσοκομείου, σύμφωνα με δηλώσεις του τότε και νυν διοικητή του».
Θέσαμε το θέμα στον κ. Δουλγεράκη, ο οποίος χαρακτήρισε «αστείους» τους συγκεκριμένους ισχυρισμούς και διευκρίνισε: «Στον Οργανισμό του Νοσοκομείου του Φεβρουαρίου του 2004 προβλέπεται στον Παιδιατρικό Τομέα: Ενα Παιδιατρικό, Εντατική Νοσηλεία Νεογνών, ένα Παιδοχειρουργικό. Στην ειδικότητα Παιδιατρικής προβλέπεται ένας διευθυντής, δύο Α’ και 4 Β’, σύνολο, δηλαδή, 7. Στη Χειρουργική Παίδων προβλέπεται ένας διευθυντής, ένας Α’, ένας Β’, σύνολο, δηλαδή, 3. Στη Παιδιατρική για τη Μ.Ε.Ν. Νεογνών προβλέπεται ένας διευθυντής, ένας Α’, δύο Β’, σύνολο 4. Και μάλιστα έχουν προστεθεί άλλοι δύο πρόσφατα. Αυτός είναι ο Οργανισμός».  


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

1 Comment

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα