Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Ξεκινά η επέκταση του βιολογικού

Στις αρχές του 2012 εκτιμάται να δημοπρατηθεί το έργο της επέκτασης του βιολογικού καθαρισμού των Χανίων, που προβλέπει την αύξηση της δυναμικότητας της υφιστάμενης εγκατάστασης επεξεργασίας λυμάτων στους 170.000 ισοδύναμους κατοίκους, αλλά και επεμβάσεις που αφορούν το πρόβλημα της απόσμησης.
Στο μεταξύ, από τον Οκτώβριο η ευθύνη συντήρησης και λειτουργίας των δικτύων ύδρευσης και αποχέτευσης ομβρίων και ακαθάρτων υδάτων των Δημοτικών Ενοτήτων Σούδας, Κεραμειών, Ελευθερίου Βενιζέλου και Θερίσου, περιέρχεται επίσημα στη δικαιοδοσία της Δ.Ε.Υ.Α.Χ.  
Τα παραπάνω ανακοίνωσε, μεταξύ άλλων, χθες ο δήμαρχος Χανίων και πρόεδρος της Δ.Ε.Υ.Α.Χ., Μανώλης Σκουλάκης, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μαζί με την αντιπρόεδρο Νίκη Αποστολάκη, τον γενικό διευθυντή Κώστα Στεργιάννη και τον υπεύθυνο Δημοσίων Σχέσεων της εταιρείας Μιχάλη Ζουμαδάκη.

ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΟΥ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΥ
Συγκεκριμένα, ο κ. Σκουλάκης σημείωσε ότι για την υλοποίηση του έργου της επέκτασης του βιολογικού καθαρισμού, απαιτείται μια τυπική έγκριση της τροποποιημένης μελέτης περιβαλλοντικών όρων, γεγονός που εκτιμάται ότι θα έχει γίνει μέχρι το τέλος του χρόνου.
Στο συγκεκριμένο έργο -όπως τόνισε- προβλέπονται οι απαραίτητες εργασίες για την επεξεργασία των αυξημένων φορτίων λυμάτων και συγκεκριμένα:
– Επέκταση υφισταμένων μονάδων (εξάμμωση, βιολογικοί αντιδραστήρες, δεξαμενή καθίζησης, μηχανικής πάχυνσης, χωνευτές ιλύος, αεριοφυλακίου, μηχανής συμπαραγωγής, πυρσός καύσης κ.λπ.).
– Κατασκευή νέων μονάδων (μονάδα επεξεργασίας λιπών και ελαίων, προετοιμασίας βιομηχανικού νερού κ.λπ.).
– Αντιμετώπιση προβλημάτων σε υφιστάμενες μονάδες (υποδοχή και επεξεργασία αποφρακτικών κ.λπ.), εργασίες απαραίτητες για την αποτελεσματική λειτουργία των έργων επέκτασης.
Παράλληλα, επεκτείνονται τα δίκτυα υποδομών, όπως για το πόσιμο και το βιομηχανικό νερό, τα στραγγίδια, το δίκτυο διανομής ενέργειας για την εξυπηρέτηση των νέων μονάδων καθώς επίσης και το δίκτυο απόσμησης, για την αύξηση της αποτελεσματικότητας του οποίου μάλιστα έχουν προβλεφθεί νέα πρόσθετα έργα στο ήδη υπάρχον σύστημα απόσμησης, ύψους περίπου 1.500.000 ευρώ.
Ειδικότερα, όπως επεσήμαναν τα στελέχη της Δ.Ε.Υ.Α.Χ., το έργο αναμένεται να αυξήσει τη δυναμικότητα της υφιστάμενης εγκατάστασης επεξεργασίας λυμάτων κατά 52.235 ισοδύναμους κατοίκους, με πρόβλεψη κάλυψης των αναγκών του συνόλου των αδειοδοτημένων δικτύων για το 2030.
Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου μαζί με τον Φ.Π.Α. είναι 14.981.400 ευρώ, με ίδια συμμετοχή της Δ.Ε.Υ.Α.Χ., ύψους 1.598.802 ευρώ, ενώ η χρονική διάρκεια υλοποίησης του έργου είναι 30 μήνες και ημερομηνία λήξης προθεσμίας επιλεξιμότητας των δαπανών ορίζεται η 31/12/2015.

ΟΙ ΠΡΩΗΝ ΠΕΡΙΑΣΤΙΚΟΙ ΔΗΜΟΙ
Στο μεταξύ, όπως ανέφεραν οι κ. Σκουλάκης και Αποστολάκη από τον Οκτώβριο του 2011 και κατόπιν της δημοσίευσης στο ΦΕΚ της σχετικής έγκρισης του διοικητή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, κ. Αθανάσιου Καρούντζου, της αντίστοιχης απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου Χανίων, η ευθύνη συντήρησης και λειτουργίας των δικτύων ύδρευσης και αποχέτευσης ομβρίων και ακαθάρτων υδάτων (λυμάτων) των Δημοτικών Ενοτήτων Σούδας, Κεραμειών, Ελευθερίου Βενιζέλου και Θερίσου, η οποία μέχρι σήμερα ανήκε στον Δήμο Χανίων, θα περιέλθει επίσημα στη δικαιοδοσία της Δ.Ε.Υ.Α.Χ.
Για τον λόγο αυτό κάλεσαν τους δημότες να απευθύνονται πλέον για οποιοδήποτε ζήτημα που αφορά την ύδρευση και την αποχέτευση σ’ αυτές τις περιοχές, στα παρακάτω αρμόδια γραφεία και τηλέφωνα.
– Βλάβες Υδρευσης:    2821036250 και 36251 (εργάσιμες ημέρες και ώρες) και 2821044444 (απόγευμα, βράδυ, αργίες).
– Πληροφορίες Υδρευσης: 2821036280 και 36281.
– Βλάβες Αποχέτευσης: 2821036225    (εργάσιμες ημέρες και ώρες) και 2821044444    (απόγευμα, βράδυ, αργίες).
Οπως σημείωσαν τα στελέχη της εταιρείας, η παράδοση από τον Δήμο Χανίων και παραλαβή από τη Δ.Ε.Υ.Α.Χ. των οικονομικών δεδομένων που αφορούν τις αντίστοιχες Υπηρεσίες Υδρευσης και Αποχέτευσης των παραπάνω Δημοτικών Ενοτήτων, αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι 30-9-2011. Για τον λόγο αυτό, οι αντίστοιχοι λογαριασμοί που αφορούν τα τρία πρώτα τρίμηνα του 2011 θα εκδοθούν από τον Δήμο Χανίων και θα πρέπει να εξοφληθούν στις προβλεπόμενες ημερομηνίες λήξης τους στα ταμεία του Δήμου Χανίων.

«Πνίγουν» τα χρέη τη Δ.Ε.Υ.Α.Χ.
Εκκληση προς τους Οργανισμούς και τις Υπηρεσίες του Δημόσιου Τομέα να ανταποκριθούν στις οικονομικές υποχρεώσεις τους απέναντι στη Δ.Ε.Υ.Α.Χ., οι οποίες ανέρχονται συνολικά σε περίπου 1 εκατ. ευρώ, απηύθυνε χθες ο δήμαρχος Χανίων και πρόεδρος της εταιρείας, Μανώλης Σκουλάκης. Παράλληλα, ο κ. Σκουλάκης θα έχει σήμερα και αύριο συναντήσεις στην Αθήνα προκειμένου να ζητήσει παράταση του χρόνου αποπληρωμής του δανείου που έχει πάρει η Δ.Ε.Υ.Α.Χ., ύψους 7 εκατ. ευρώ, από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων καθώς η εταιρεία αδυνατεί να ανταποκριθεί στις δόσεις που έχουν οριστεί.  

ΣΕ ΑΚΡΩΤΗΡΙ ΚΑΙ ΧΑΝΙΑ
Δίκτυο αποχέτευσης και ομβρίων
Τα στελέχη της Δ.Ε.Υ.Α.Χ. αναφέρθηκαν ακόμα στο δίκτυο αποχέτευσης στο Ακρωτήρι, καλώντας όλους τους κατοίκους, όπου το ακίνητό τους βρίσκεται σε δρόμο που έχει κατασκευαστεί και έχει τεθεί σε λειτουργία το νέο δίκτυο, να προσέλθουν στη Δ.Ε.Υ.Α.Χ. για να υποβάλλουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά για τη σύνδεσή τους.
Συγκεκριμένα, τόνισαν ότι ήδη έχει κατασκευαστεί μεγάλο μήκος αγωγών αποχέτευσης ακαθάρτων και πρόσθεσαν ότι οι κάτοικοι των ακινήτων υποχρεούνται να προσέρχονται στο αρμόδιο γραφείο της Δ.Ε.Υ.Α.Χ. απ’ όπου θα παραλαμβάνουν τα σχετικά έντυπα και πληροφορίες, ώστε στη συνέχεια να υποβάλλουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά για τη σύνδεση του ακινήτου τους με το δίκτυο.  
Επίσης, όπως υπογράμμισαν, μετά τις 30-9-2011 σε όλα τα ακίνητα που βρίσκονται σε δρόμο όπου λειτουργεί δίκτυο αποχέτευσης θα χρεώνονται τα τέλη χρήσης του δικτύου αποχέτευσης.
«Μετά το τέλος Φλεβάρη 2012, όσα ακίνητα, που έπειτα από αυτοψία, έχουν συνδεθεί με το δίκτυο αποχέτευσης και οι ιδιοκτήτες τους δεν έχουν καταθέσει τα απαραίτητα δικαιολογητικά και δεν έχουν τακτοποιήσει τις οικονομικές εκκρεμότητές τους (προκαταβολή ή δόσεις) θα υπόκεινται σε διοικητικές και οικονομικές κυρώσεις», σημείωσαν και πρόσθεσαν ότι μετά την παρέλευση της παραπάνω ημερομηνίας θα επιβάλλεται πρόστιμο (50% του κόστους της άδειας σύνδεσης) και επίσης θα κινδυνεύουν με διακοπή υδροδότησης.
Παράλληλα, οι δημότες που έχουν συνδεθεί με τον αγωγό αποχέτευσης χωρίς να έχουν πληρώσει τα προβλεπόμενα τέλη σύνδεσης αποχέτευσης και χωρίς να έχουν πάρει έγγραφη άδεια αποχέτευσης, θα θεωρούνται μη νομίμως συνδεδεμένοι.
Οι ενδιαφερόμενοι πολίτες θα πρέπει να απευθύνονται για πληροφορίες, χορήγηση έντυπης αίτησης και παραλαβή των δικαιολογητικών στους αρμόδιους υπαλλήλους και συγκεκριμένα στους: Α) Γεωργία Γρίβα, τηλ.: 2821036287, Β) Δημήτρης Αναγνωστόπουλος, τηλ.: 2821036286, Γ) Σταύρος Μαυρογένης, τηλ.: 2821036283.

ΔΙΚΤΥΟ ΟΜΒΡΙΩΝ ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ
Στο μεταξύ, από την περασμένη Δευτέρα ξεκίνησαν οι εργασίες που αφορούν την υλοποίηση της πρώτης φάσης του έργου: «Δίκτυα Ομβρίων Βασικών Οδών Πόλεως Χανίων» με προϋπολογισμό 738.000 ευρώ (με Φ.Π.Α.), το οποίο συγχρηματοδοτείται κατά 80% από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, στο πλαίσιο του Π.Ε.Π. Κρήτης και Νήσων Αιγαίου 2007 – 2013, μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.
Οπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση της Δ.Ε.Υ.Α.Χ. «οι εργασίες της πρώτης φάσης αφορούν την κατασκευή δικτύου ομβρίων υδάτων και πλήρη ανακατασκευή του οδοστρώματος στις οδούς Ελ. Βενιζέλου, Σκρα και Δαγκλή και αναμένεται να διαρκέσουν περίπου ενάμισι μήνα με διαδοχικές διακοπές κυκλοφορίας και στάθμευσης των οχημάτων ανάλογα με το σημείο εκτέλεσης των επιμέρους εργασιών».
Επίσης, «οι εργασίες της δεύτερης φάσης, που αφορούν την κατασκευή δικτύου ομβρίων υδάτων και πλήρη ανακατασκευή του οδοστρώματος στην οδό Γερασίμου Παρδάλη, αναμένεται να ξεκινήσουν στις 19-9-2011 και θα διαρκέσουν περίπου ενάμισι μήνα με αντίστοιχη διακοπή κυκλοφορίας και στάθμευσης των οχημάτων», ενώ «οι εργασίες της τρίτης φάσης, που αφορούν την κατασκευή δικτύου ομβρίων υδάτων και πλήρη ανακατασκευή του οδοστρώματος στην οδό Μελετίου Μεταξάκη, αναμένεται να ξεκινήσουν μόλις ολοκληρωθούν στο προσεχές διάστημα οι σχετικές εργασίες ανάπλασής της οδού Πειραιώς, που πραγματοποιούνται αυτό τον καιρό».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα