Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Το απαγορευτικό έφερε… σκουπίδια

«Πάρτι» κάνουν τα σκουπίδια στη Γαύδο, στο Λουτρό και στην Αγιά Ρουμέλη καθώς, μετά την απαγόρευση του απόπλου, που επέβαλε το Υπουργείο Ναυτιλίας στα πλοία της ΑΝΕΝΔΥΚ «Σαμαριά» και «Δασκαλογιάννης», δεν υπάρχει τρόπος να προσεγγίσει απορριμματοφόρο. Την ίδια στιγμή, πάνω από 25 οχήματα παραμένουν εγκλωβισμένα στο ακριτικό νησί, ενώ υπάρχει και έλλειψη πετρελαίου.
Για το θέμα έκανε αναφορά στη Βουλή ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ, Μιχάλης Κριτσωτάκης, ενώ ο πρώην βουλευτής Χανίων, Μανούσος Βολουδάκης, σε ανακοίνωσή του χαρακτηρίζει «εγκληματική αδεξιότητα» την ανάκληση πιστοποιητικών αξιοπλοΐας επιβατηγών πλοίων σε ακριτικές περιοχές από την κυβέρνηση.

«ΣΩΡΟΙ» ΑΠΟ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ
Ερωτηθείς για το πρόβλημα των σκουπιδιών ο δήμαρχος Σφακίων, Παύλος Πολάκης, επεσήμανε ότι από την περασμένη Τρίτη ασκούνται πολιτικές πιέσεις στο Υπουργείο χωρίς, όμως, να δίνεται λύση στο πρόβλημα.
«Δεν μπορούν να καταλήξουν σε απόφαση, δηλαδή να επιτρέψουν στο ´Σαμαριά´ ή στο ´Δασκαλογιάννης´ να κάνουν κάποιο δρομολόγιο για να φύγουν τα σκουπίδια και τα αυτοκίνητα των παραθεριστών που έχουν εγκλωβιστεί, αλλά και να εφοδιάσουν με πετρέλαιο τη Γαύδο».
«Το πρόβλημα με τα σκουπίδια εντοπίζεται στην Αγιά Ρουμέλη και στο Λουτρό», πρόσθεσε ο κ. Πολάκης και συνέχισε λέγοντας: «Εχουν γεμίσει οι κάδοι που έχουμε στους χώρους απόθεσης απορριμμάτων και στους οποίους πηγαίνει το απορριμματοφόρο για να τους πάρει και να πάει τα σκουπίδια στον ΧΥΤΑ στα Χανιά. Σκεφτείτε μόνο ότι την καλοκαιρινή σεζόν μαζεύουμε τα απορρίμματα τρεις φορές την εβδομάδα και αυτή τη στιγμή έχουν να μαζευτούν από την προηγούμενη Τρίτη!».
Ο κ. Πολάκης επεσήμανε ακόμα ότι «στο Λουτρό, αν πιάσει νοτιάς, θα τα βάλει στη θάλασσα», ενώ «στην Αγιά Ρουμέλη όσο περνάνε οι μέρες χειροτερεύει η μυρωδιά».
Μάλιστα, ο κ. Πολάκης υπογράμμισε ότι προκειμένου να αντιμετωπιστεί ο κίνδυνος από τη συσσώρευση των σκουπιδιών για την υγεία των κατοίκων και των επισκεπτών ο Δήμος ψέκασε με φάρμακο.

Η ΓΑΥΔΟΣ
Ο δήμαρχος Γαύδου, Στρατής Λαμπάκης, ανέφερε για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί: «Εχουν αποκλειστεί στο νησί πάνω από 25 αυτοκίνητα. Οι επισκέπτες είναι αγανακτισμένοι, γιατί σου λέει, αν υπήρχε μια προειδοποίηση και γνωρίζαμε το γεγονός, θα μπορούσαμε να φεύγαμε από το νησί. Επίσης, υπάρχει πρόβλημα με τα σκουπίδια, αφού δεν μπορεί να κινηθεί απορριμματοφόρο, αλλά και πρόβλημα με το πετρέλαιο».
Σε ό,τι αφορά τις ενέργειες που έχει κάνει η Δημοτική Αρχή για τα προβλήματα που υπάρχουν, ο κ. Λαμπάκης υπογράμμισε: «Εχω μιλήσει με όλους, είναι γνωστό το πρόβλημα και περιμένουμε να δούμε αν θα υπάρξει λύση. Δεν φτάνει που πέρυσι είχαμε να αντιμετωπίσουμε την έλλειψη ακτοπλοϊκής σύνδεσης, αντιμετωπίζουμε ξανά τέλος της σεζόν το ίδιο πρόβλημα. Αυτό που ζητάμε είναι να δοθεί μια παράταση 1 – 2 μήνες στο ´Σαμαριά´ ή το ´Δασκαλογιάννης´ μέχρι να κλείσει η σεζόν. Διαφορετικά να βρεθεί ένα σκάφος να εξυπηρετήσει», είπε καταλήγοντας ο δήμαρχος του ακριτικού νησιού.  

Ο ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΡΙΤΣΩΤΑΚΗΣ
Αναφορά προς τον υπουργό Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας με θέμα «Μεταφορά οχημάτων – απορριμμάτων στη Νότια Κρήτη» έκανε ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ, Μιχάλης Κριτσωτάκης.
Ο κ. Κριτσωτάκης επισημαίνει, μεταξύ άλλων, ότι «μετά από την από 6/9/2011 απαγόρευση του απόπλου των επιβατηγών-οχηματαγωγών πλοίων ´Σαμαριά´ και ´Δασκολογιάννης´ της εταιρείας ΑΝΕΝΔΥΚ Α.Ε. από το Υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, έχει προκύψει εκτός των άλλων και πρόβλημα με τη μεταφορά των οχημάτων γενικότερα όπως και των απορριμματοφόρων, με αποτέλεσμα από τη συσσώρευση μεγάλου όγκου απορριμμάτων στις περιοχές της νήσου Γαύδου, της Αγιάς Ρουμέλης και του Λουτρού να απειλείται η δημόσια υγεία», ενώ τονίζει πως και «το Κεντρικό Λιμεναρχείο Χανίων με το από 9/9/2011 έγγραφό του  προτρέπει να προβούν σε ενέργειες για την επίλυση του προβλήματος» και «ζητά όπως επιτραπεί ο πλους του πλοίου ´Σαμαριά´ ως φορτηγού πλοίου, προκειμένου να μετακινηθούν τα απορριμματοφόρα για την αποκομιδή του τεράστιου όγκου απορριμμάτων -δεδομένου ότι η εν λόγω αποκομιδή γινόταν τρεις φορές την εβδομάδα-  καθώς και τον απεγκλωβισμό των αυτοκινήτων από τα λιμάνια των παραπάνω περιοχών».

Ο ΜΑΝΟΥΣΟΣ ΒΟΛΟΥΔΑΚΗΣ
Στο μεταξύ, σε ανακοίνωσή του ο πρώην βουλευτής Χανίων, Μανούσος Βολουδάκης, κάνει λόγο για «εγκληματική αδεξιότητα, ακολουθούμενη από ευθυνοφοβία» από μέρους της κυβέρνησης.
Συγκεκριμένα, ο κ. Βολουδάκης τονίζει πως «μια εβδομάδα και πλέον μετά τους εγκληματικά αδέξιους χειρισμούς της κυβέρνησης σχετικά με την ανάκληση πιστοποιητικών αξιοπλοΐας επιβατηγών πλοίων, κάποιες ακριτικές περιοχές της πατρίδας μας, μεταξύ των οποίων η Αγιά Ρουμέλη Σφακίων και η Γαύδος, παραμένουν αποκομμένες από τον υπόλοιπο κόσμο».
Ο κ. Βολουδάκης υπογραμμίζει ακόμα ότι «ο Εθνικός Δρυμός της Σαμαριάς υποβαθμίζεται και δυσφημείται καθώς στην έξοδο σωρεύονται σκουπίδια που αποτελούν εστία μολύνσεως για κατοίκους και επισκέπτες» και προσθέτει ότι «στη Γαύδο τελειώνει το πετρέλαιο, πράγμα που σημαίνει ότι σταματούν οι γεννήτριες ηλεκτρικού ρεύματος, αλλά και η άντληση νερού από τις γεωτρήσεις». «Είναι αδιανόητο ότι εδώ και μια εβδομάδα δεν μπορεί να βρει μια έστω προσωρινή λύση στο πρόβλημα ο αρμόδιος υπουργός Ανάπτυξης κ. Χρυσοχοΐδης. Κι αυτό, όταν του έχουν προταθεί από τους ενδιαφερόμενους φορείς -αλλά και από τη ΝΔ- λύσεις που θα μπορούσαν άμεσα να εφαρμοσθούν, με την επίκληση των εκτάκτων συνθηκών. Οταν είναι τόσο βαριές οι επιπτώσεις στο δημόσιο συμφέρον, ο αρμόδιος υπουργός θα έπρεπε να έχει το σθένος και το ανάστημα να αναλάβει ο ίδιος την ευθύνη της λύσης που θα επιτρέψει τη διενέργεια έκτακτων έστω δρομολογίων, τουλάχιστον σε περιπτώσεις όπως της Αγιάς Ρουμέλης και της Γαύδου. Τις ώρες της κρίσης ο τόπος χρειάζεται πραγματική ηγεσία και όχι ευθυνόφοβους γραφειοκράτες», αναφέρει ο κ. Βολουδάκης.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα