Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Τιμές φωτιά

«Καίνε», για ακόμη μια φορά, οι τιμές των καυσίμων στον Νομό Χανίων καθώς το τελευταίο διάστημα έχουν αυξηθεί κατά 4 λεπτά το λίτρο και προσεγγίζουν τα υψηλά επίπεδα του περασμένου Σεπτεμβρίου, με μοναδική διαφορά ότι πέρυσι την ίδια περίοδο είχε επιβληθεί πλαφόν, το οποίο πλέον δεν ισχύει και έτσι οι τιμές… «τραβούν» πάλι την ανηφόρα.
Είναι χαρακτηριστικό ότι την τρέχουσα περίοδο στον Νομό Χανίων η χαμηλότερη τιμή της αμόλυβδης διαμορφώνεται στο 1,71 ευρώ, η μέση στο 1,77 ευρώ, ενώ η υψηλότερη τιμή καυσίμων φτάνει μέχρι το 1,84 ευρώ το λίτρο (κυρίως σε απομακρυσμένες περιοχές στα όρια του Νομού: Βρύσες, Καστέλλι κ.α.).
«Αδικαιολόγητες» χαρακτήρισε τις τελευταίες αυξήσεις στα καύσιμα ο πρόεδρος του Συλλόγου Βενζινοπωλών Χανίων και αναπληρωτής γραμματέας της ΠΟΠΕΚ, κ. Βαγγέλης Κώτσος.
«Οι τιμές στα καύσιμα το τελευταίο δεκαπενθήμερο έχουν αυξηθεί γύρω στα τέσσερα λεπτά το λίτρο. Οι αυξήσεις το τελευταίο διάστημα είναι συνεχείς και σε καθημερινή βάση. Αυτό γίνεται πάντα με το πρόσχημα της ανόδου των διεθνών τιμών του πετρελαίου και της αποδυνάμωσης του ευρώ έναντι του δολαρίου. Οι αυξήσεις αυτές είναι αδικαιολόγητες και παραπάνω από το ποσοστό αυξήσεων που υπάρχει στην υπόλοιπη Ευρώπη», ανέφερε στα «Χ.Ν.» ο κ. Κώτσος.
Και πρόσθεσε: «Αυτό συμβαίνει διότι η διαμόρφωση των τιμών ξεκινά από τα διυλιστήρια τα οποία διαμορφώνουν τις τιμές κατά βούληση. Εχουμε προτείνει πάρα πολλές φορές την επιβολή πλαφόν σε όλα τα στάδια διακίνησης καυσίμων, δηλαδή σε διυλιστήρια, εταιρείες εμπορίας και πρατήρια υγρών καυσίμων».

«ΚΑΘΕ ΠΕΡΥΣΙ ΚΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΑ»
«Η χαμηλότερη τιμή της αμόλυβδης στα Χανιά διαμορφώνεται στο 1,71 ευρώ και η υψηλότερη μέχρι το 1,84 ευρώ το λίτρο. Αυτή η διαφορά των 13 λεπτών μεταξύ ακριβότερου και φθηνότερου πρατήριου, οφείλεται στο πόσο αγοράζει (τα καύσιμα) το κάθε πρατήριο έστω και από την ίδια εταιρεία», σημείωσε.
Ο ίδιος υπογράμμισε πως πέρυσι την ίδια περίοδο, στις 13/9, είχε επιβληθεί πλαφόν στις τιμές των καυσίμων. Τότε η τιμή της βενζίνης διαμορφώνονταν στο 1,62 ευρώ. Τώρα η μέση τιμή της αμόλυβδης βρίσκεται στο 1,77 ευρώ και… τραβά την ανηφόρα.

ΜΕΙΟΝ 30% Η ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΚΑΥΣΙΜΩΝ
Οσο για το πώς διαμορφώνεται η κατανάλωση καυσίμων από τους οδηγούς στα Χανιά  ο πρόεδρος του Συλλόγου Βενζινοπωλών Χανίων επεσήμανε ότι καθ’ όλη τη διάρκεια του 2011 η κατανάλωση παρουσιάζει μεγάλη πτώση, της τάξεως του 30%, σε σχέση με πέρυσι. «Εάν, βέβαια, υπολογίσουμε πώς ήταν η κατάσταση πριν 2 – 3 χρόνια, η μείωση της κατανάλωσης στα καύσιμα υπερβαίνει το 50%», σημείωσε ο κ. Κώτσος.

ΜΟΝΟ 3 – 4% ΤΩΝ ΟΔΗΓΩΝ ΓΕΜΙΖΟΥΝ ΤΑ ΡΕΖΕΡΒΟΥΑΡ
Μάλιστα, σύμφωνα με τον ίδιο, οι οδηγοί εφοδιάζονται καύσιμα με το «σταγονόμετρο» και περιορίζονται μόνο στις απαραίτητες μετακινήσεις.
Είναι χαρακτηριστικό ότι οι περισσότεροι εφοδιάζονται καύσιμα μέχρι το ποσό των 20 ευρώ, δεν λείπουν οι περιπτώσεις των οδηγών που αρκούνται στα 5 ευρώ, ενώ μόνο ένα μικρό ποσοστό 3 – 4% οδηγών γεμίζουν τα ρεζερβουάρ των αυτοκινήτων τους.

ΖΗΤΟΥΝ ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΕΙΔΙΚΟΥ ΦΟΡΟΥ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗΣ
Οι βενζινοπώλες ζητούν τη μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα, χαρακτηρίζοντάς την «ανάσα» για τους καταναλωτές, αλλά και για τα έσοδα του κράτους.
«Εδώ και έναν χρόνο έχουμε ζητήσει την πάταξη της λαθρεμπορίας και της νοθείας έχοντας βρει τον τρόπο να γίνει αυτό και συγχρόνως να μειωθεί ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης, τουλάχιστον κατά είκοσι λεπτά. Υπό τις σημερινές συνθήκες και κάτω από τις δυσκολίες που βιώνει ο Ελληνας καταναλωτής, μια ´γενναία´ μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης θα ήταν ό,τι πιο θετικό και για τα έσοδα του κράτους, αλλά και για τον καταναλωτή», τόνισε ο πρόεδρος του Συλλόγου Βενζινοπωλών Χανίων.
Το πρόβλημα των αυξημένων τιμών στα καύσιμα καθώς και άλλα ζητήματα που απασχολούν τον κλάδο των βενζινοπωλών πρόκειται να συζητηθούν στο Δ.Σ. της ΠΟΠΕΚ την Τετάρτη 14/9 στην Αθήνα, στο οποίο θα συμμετάσχει και ο αναπληρωτής γραμματέας της ΠΟΠΕΚ, κ. Β. Κώτσος.

ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ
Συνεδρίαση Ομοσπονδίας Επαγγελματιών
Συνεδρίαση του Δ.Σ. της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών – Βιοτεχνών και Εμπόρων Νομού Χανίων θα πραγματοποιηθεί σήμερα, στις 8 το βράδυ, μαζί με τους προέδρους των Σωματείων, παρουσία του γενικού γραμματέα της ΓΣΕΒΕΕ, Νικολάου Σκορίνη, με θέμα: «Η γενική κατάσταση στον χώρο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, οι προτάσεις της ΓΣΕΒΕΕ και η δραστηριότητα της Ομοσπονδίας».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα