Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Ανάγκη παρεμβάσεων

Σειρά προτάσεων που αφορούν τη διακίνηση, διάθεση και χρήση του παρθένου ελαιολάδου κατέθεσε ο σύμβουλος της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων, Ευτύχης Γ. Κονταξάκης, με επιστολή του προς τον υπουργό Περιφερειακής Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Μιχάλη Χρυσοχoΐδη, η οποία κοινοποιήθηκε στον περιφερειάρχη Κρήτη,ς αλλά και στον αντιπεριφερειάρχη Χανίων και στο Περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης.     
Αναλυτικά η επιστολή του κ. Κονταξάκη έχει ως εξής:
«Αξιότιμε κύριε υπουργέ,
εν όψει της δημόσιας διαβούλευσης του Υπουργείου σας για αλλαγή της νομοθεσίας που διέπει τη λειτουργία της αγοράς και ειδικότερα της αγορανομικής διάταξης 7/2009 που αφορά τη διακίνηση, διάθεση και χρήση του παρθένου ελαιολάδου, σας καταθέτω μια σειρά από προτάσεις και σας παρακαλώ να τις εξετάσετε.
Προτάσεις – αλλαγές στη νομοθεσία, οι οποίες, εάν υλοποιηθούν, θα ´εκτινάξουν´ στα ύψη την κατανάλωση παρθένου ελαιολάδου στην εσωτερική αγορά, εντείνοντας τον ανταγωνισμό, θα μειώσουν το κόστος τυποποίησης με αποτέλεσμα την προσιτή τιμή στον χώρο της μαζικής εστίασης, ενώ παράλληλα, θα προστατεύσουν την ποιότητα του προϊόντος και τον παραγωγό, βάζοντας τέλος στην παράνομη διακίνηση χύμα ελαιολάδου.
Προτάσεις:
1) Τυποποίηση βρώσιμου παρθένου ελαιολάδου σε συσκευασίες χωρητικότητας δέκα λίτρων προς τον τελικό καταναλωτή ανεξάρτητα της ιδιότητας του πωλητή (αλλαγή του άρθρου 124 παράγραφος 1.α της 7/2009 Α.Δ.).
Θεωρώ ότι αυτό είναι αναγκαίο να νομοθετηθεί για λόγους ανταγωνισμού προς τα σπορέλαια, στα οποία επιτρέπεται η συσκευασία των δέκα λίτρων.
2) Προσυσκευασία βρώσιμου παρθένου ελαιολάδου σε συσκευασίες χωρητικότητας μέχρι και 500 λίτρων για τις μονάδες ομαδικής εστίασης, όπως ξενοδοχεία, Νοσοκομεία, πλοία, εστιατόρια κ.λπ. (προσθήκη στο άρθρο 124 της 7/2009 Α.Δ.).
Αυτό, το ζητά η ελληνική αγορά, αφού το έχουν εφαρμόσει με επιτυχία οι ανταγωνίστριες χώρες Ιταλία και Ισπανία.
3) Στο άρθρο 124 της 7/2009 Α.Δ. να προστεθεί παράγραφος που θα επιβάλλει τη χρήση βρώσιμου παρθένου ελαιολάδου στις ωμές και βραστές σαλάτες που παρασκευάζουν οι μονάδες ομαδικής εστίασης.
4) Τροποποίηση του άρθρου 150 της 7/2009 Α.Δ. αναφορικά με την αναγραφή ενδείξεων στους τιμοκαταλόγους των επιχειρήσεων εστίασης του είδους του σπορέλαιου που χρησιμοποιούν, για την παρασκευή φαγητού.
Αξίζει να σημειωθεί ότι σήμερα ισχύει το αντίθετο, δηλαδή οι επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν ελαιόλαδο είναι αυτές που πρέπει να το αναγράφουν στους τιμοκαταλόγους κι αυτό αποτελεί αντικίνητρο στη χρήση του ελαιολάδου από πολλούς επαγγελματίες, οι οποίοι προκειμένου να μην αλλάξουν τους τιμοκαταλόγους τους, αποφεύγουν τη χρήση του.
Κύριε υπουργέ,
παρακαλώ να εξετάσετε τις προτάσεις που με αυτή την επιστολή σας καταθέτω, ώστε να βοηθηθεί το ´χρυσάφι´ της χώρας μας, το λάδι».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα