Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Εμφραγμα μυοκαρδίου ακόμα και σε 20χρονους

Σε υψηλά ποσοστά παραμένει η συχνότητα εμφάνισης της στεφανιαίας νόσου στην Ελλάδα σε αντίθεση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες καθώς οι Ελληνες αποδεικνύονται μανιώδεις καπνιστές, αλλά και πρωταθλητές στην παχυσαρκία.
Την ίδια στιγμή, ανησυχία προκαλεί στην επιστημονική κοινότητα η εμφάνιση περιστατικών εμφράγματος του μυοκαρδίου σε νέους ανθρώπους ηλικίας 20 έως και 25 ετών.   
Τα παραπάνω επεσήμανε, μεταξύ άλλων, ο καθηγητής Καρδιολογίας και πρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας, Γεώργιος Παρχαρίδης, στο πλαίσιο του 3ου Περιφερειακού Καρδιολογικού Συνεδρίου, που διοργανώνουν η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία, σε συνεργασία με το Καρδιολογικό Τμήμα του Γενικού Νοσοκομείου Χανίων στα Χανιά.
Ο κ. Παρχαρίδης σημείωσε ότι η χώρα μας συγκαταλέγεται στις χώρες εκείνες όπου η συχνότητα της στεφανιαίας νόσου δεν ελαττώνεται.
«Η συχνότητα και η θνητότητα ελαττώνεται στις εξελιγμένες χώρες της Ευρώπης, τον Καναδά και την Αμερική και αυτό οφείλεται στο ό,τι οι πολίτες ενδιαφέρονται περισσότερο για την υγεία τους, κάνουν πρόληψη και σταμάτησαν βασικά να καπνίζουν, ενώ οι Ελληνες συνεχίζουν να καπνίζουν και το δυσάρεστο είναι ότι οι νέοι και οι νέες καπνίζουν πολύ περισσότερο», υπογράμμισε ο κ. Παρχαρίδης και πρόσθεσε ότι το ανησυχητικό είναι ότι σήμερα εμφανίζουν έμφραγμα μυοκαρδίου ακόμα και νέοι 20 – 25 ετών.
Παράλληλα, τόνισε ότι αυτό που χρειάζεται είναι πρόληψη, δηλαδή, η καταπολέμηση της αρτηριακής υπέρτασης, του ζακχαρώδους διαβήτη, της αυξημένης χοληστερίνης, του καπνίσματος και της παχυσαρκίας, ενώ υπογράμμισε ότι η πρόληψη θα πρέπει να αρχίζει από νεαρή ηλικία (12 – 14 ετών), ώστε να διαπιστώνεται, αν ένα άτομο εμφανίζει υπέρταση, χοληστερίνη κ.λπ.
«Οταν κάνουμε πρόληψη αυτών των προδιαθετικών παραγόντων, θα φτάσουμε και στη χώρα μας να ελαττώσουμε τη συχνότητα της στεφανιαίας νόσου, αλλά και τη θνητότητα. Δυστυχώς, όμως, ακόμα είναι σε αυξημένα επίπεδα και αυτό δεν οφείλεται στο ό,τι δεν κάνουμε καλή ιατρική», τόνισε ο καθηγητής και επεσήμανε ότι τα καλά νέα έρχονται από τις νέες μεθόδους αντιμετώπισης του εμφράγματος του μυοκαρδίου.  

«ΠΡΩΤΟΓΕΝΗΣ ΑΓΓΕΙΟΠΛΑΣΤΙΚΗ»
Ο κ. Παρχαρίδης έκανε ειδική αναφορά στην πρωτογενή αγγειοπλαστική, η οποία εφαρμόζεται στο οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου και η οποία ελάττωσε τη θνητότητα από το έμφραγμα του μυοκαρδίου από 12% που ήταν αρχικά και 7 – 8% που έγινε με τη θρομβόλυση στο 4%.
«Αυτή η μέθοδος σημαίνει ότι μόλις μπαίνει κάποιος με οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου, ενώ κάποτε οδηγούνταν στο κρεβάτι και έμενε επί έναν μήνα, σήμερα οδηγείται κατευθείαν στο αιμοδυναμικό εργαστήριο, γίνεται στεφανιογραφία και στη συνέχεια πλαστική, εφόσον χρειάζεται. Αυτή η μέθοδος, που στην κυριολεξία σώζει ζωές, δυστυχώς, όμως, δεν μπορεί να εφαρμοστεί σε όλη την Ελλάδα και εφαρμόζεται μόνο στα Νοσοκομεία που είναι εφοδιασμένα με αιμοδυναμικό εργαστήριο», ανέφερε ο κ. Παρχαρίδης και κατέληξε λέγοντας: «Μπορούν, όμως, τα επαρχιακά Νοσοκομεία να στείλουν τους αρρώστους στα κέντρα που γίνεται πρωτογενής αγγειοπλαστική».

Το πρόγραμμα
– Α’ στρογγυλό τραπέζι:
Διάγνωση και θεραπεία σε οξείες κλινικές καταστάσεις (πρόεδροι: Γ. Γεωργιόπουλος – I. Κανονίδης – Ε. Μάτσακας).
9 – 9.15 π.μ.: Οξέα ισχαιμικά σύνδρομα, I. Κανακάκης.
9.15 – 9.30 π.μ.: Κοιλιακή ταχυκαρδία, Χ. Δηλαβέρης.
9.30 – 9.45 π.μ.: Μυοκαρδιοπάθεια και αιφνίδιος θάνατος, Γ. Ευθυμιάδης.
9.45 – 10 π.μ.: Πνευμονική εμβολή, Μ. Χαμηλός.
10 -10.15 π.μ.: Οξέα αορτικά σύνδρομα, Α. Πατριανάκος.
10.15 – 10.30 π.μ.: Συζήτηση – σχολιαστής: Λ. Πλουμίδης.
– Β’ στρογγυλό τραπέζι:
Σύμπραξη Καρδιολογίας και άλλων ειδικοτήτων στην κλινική πρακτική (πρόεδροι: Φ. Παρθενάκης, Α. Πρας).
10.30 – 10.45 π.μ.: Πνευμονοπάθειες και καρδιοαγγειακές παθήσεις, Η. Ζαρρέας.
10.45 – 11 π.μ.: Καρδιακές παθήσεις και κύηση, Α.Δ. Μαυρογιάννη.
11 – 11.15 π.μ.: Η ενοχή της κολπικής μαρμαρυγής στα αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια, Δ. Λευθεριώτης.
11.15 – 11.30 π.μ.: Θυρεοειδοπάθεια και καρδιά, Ε. Κανουπάκης.
11.30 – 11.45 π.μ.: Περιεγχειρητική εκτίμηση και αντιμετώπιση καρδιοπαθούς σε μη καρδιολογικές εγχειρήσεις, Α. Ανδρουλάκης.
11.45 π.μ. – 12 μ.: Συζήτηση – σχολιαστές: Μ. Μακρής, Χ. Τρίκα, Φ. Χαροκόπος.
12 -12.30 μ.: Διάλειμμα – χορηγία BAYER.
12.30 μ. – 1 μ.μ.: Διάλεξη.
Νεότερες εξελίξεις στη θεραπεία της κολπικής μαρμαρυγής, Γ. Θεοδωράκης.
– Γ’ στρογγυλό τραπέζι:
Θεραπευτικές εξελίξεις (πρόεδροι: Σ. Τουμανίδης, Γ. Φιλιππάτος).
1 – 1.45 μ.μ.: Στεφανιαία νόσος, Γ. Μπομπότης.
1.45 – 2 μ.μ.: Αρτηριακή υπέρταση, Κ. Τσιούφης.
2 – 2.15 μ.μ.: Καρδιακή ανεπάρκεια, Δ. Τούσουλης.
2.15 – 2.30 μ.μ.: Αρρυθμίες, Ε. Σημαντηράκης.
2.30 – 2.45 μ.μ.: Βαλβιδοπάθειες, Ε. Βαβουρανάκης.
2.45 – 3 μ.μ.: Συζήτηση – σχολιαστές: Α. Δερμιτζάκης, Ε. Λαμπράκης, Π. Φλεβάρη.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα