Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Επιμέλεια:
ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΙΧΕΛΙΟΥΔΑΚΗΣ

ΔΗΛΩΣΗ
«Στην παρούσα φάση υλοποιούνται 10 έργα/παρεμβάσεις στον ΒΟΑΚ, συνολικού προϋπολογισμού 110 εκατ. ευρώ περίπου».
ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΓΚΡΙΩΤΗΣ, υφυπουργός Μεταφορών & Υποδομών
(Εφημ. ´Τόλμη της Κυριακής´, 4 Σεπτεμβρίου 2011)
* Η ερώτηση της σελίδας είναι απλή: Ποιος απ’ όλους εμάς θα πληροφορήσει τους Χανιώτες πόσα από τα 110 εκατ. ευρώ πιστώνονται σε έργα στον ΒΟΑΚ από ´Πετρέ´ μέχρι ´Καστέλλι´ Κισάμου;

Καταδυτικός κλπ. κλπ.
«…ο εμπλουτισμός των επιλογών του τουριστικού προϊόντος και η επιμήκυνση της περιόδου -με βάση και τις επιταγές της διεθνούς αγοράς- είναι ο στόχος σειράς νομοσχεδίων που θα κατατεθούν το επόμενο διάστημα στη Βουλή από το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού».
Το πρώτο νομοσχέδιο αφορά στον «αλιευτικό τουρισμό, τον οινικό τουρισμό, τον τουρισμό υπαίθρου και θ’ ακολουθήσει και άλλο νομοσχέδιο, λίγο αργότερα, για τον ιαματικό, τον καταδυτικό και τον ιατρικό τουρισμό» δηλώνει στο κυριακάτικο ´ΒΗΜΑ´ (4 Σεπτ. 2011) ο υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Γ. Νικητιάδης.
(Σ.Σ. Σχετικές δηλώσεις, για τον καταδυτικό τουρισμό έκανε προημερών στην εφημερίδα ´ΤΟΛΜΗ της Κρήτης´ (Εβδομαδιαία με έδρα το Ηράκλειο) ο δήμαρχος Χανίων, Μανόλης Σκουλάκης).

Μεσολόγγι
Ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς Μιχάλης Σάλλας, εγκαινιάζοντας, τις προάλλες, την 1η Έκθεση Τοπικών Προϊόντων Αιτωλοακαρνανίας, τόνισε πως «το επόμενο διάστημα θα χρειαστούμε κόπο και ιδρώτα και θα πρέπει όλοι να είμαστε σαν μια γροθιά».
Η έκθεση διοργανώθηκε σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο στο λιμάνι του Μεσολογγίου.
EasyJet
Συμφωνία συνεργασίας υπέγραψε η Ένωση Ξενοδόχων Κεφαλλονιάς (σύμφωνα με δημοσίευμα της Οικονομικής ´Κ´, 3/9/2011), με την Easy Jet, προκειμένου η εταιρεία να ξεκινήσει από την προσεχή περίοδο πτήσεις από το Λονδίνο στο νησί του Ιονίου. Κατά τον πρόεδρο της Ένωσης Σ. Γαλιατσάτο, θα ξεκινήσει με δύο πτήσεις την εβδομάδα στα τέλη Απριλίου με προοπτική να δρομολογηθεί και τρίτη πτήση τον Αύγουστο.

Μουσείο Αργυροτεχνίας
Εγκρίθηκε από το Ελεγκτικό Συνέδριο η προγραμματική σύμβαση που είχε υπογράψει ο Δήμος Ιωαννιτών με το υπουργείο Πολιτισμού και το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς, με αντικείμενο την ίδρυση και λειτουργία Μουσείου Αργυροτεχνίας.
Το Μουσείο έχει ενταχθεί στο ΕΣΠΑ και ο συνολικός του προϋπολογισμός ανέρχεται στα 7,1 εκατ. ευρώ.
Είναι θεματικό-τεχνολογικό και πραγματεύεται την τεχνολογία της αργυροτεχνίας στην προβιομηχανική εποχή.
Το έργο αναπτύσσεται εντός του Κάστρου (Ιτς Καλέ) και πιο συγκεκριμένα στον δυτικό προμαχώνα της νοτιοανατολικής ακρόπολης.

Υ.Γ.: Η σελίδα τούτη έχει αναφερθεί αρκετές φορές για το Πολιτιστικό Ίδρυμα του Ομίλου Πειραιώς. Λαογραφικό Μουσείο δεν έχουμε. Το Μουσείο λαδιού που ξεκίνησε στο κτιριακό συγκρότημα του Υποτροπικών & Ελαίας, δεν προχώρησε. Η Δημοτική Βιβλιοθήκη Χανίων δεν μπορεί να επεκταθεί και να γίνει προσβάσιμη, σε τροχοφόρα και ηλικιωμένους. Σάμπως έχουμε αναπτύξει σε εκθεσιακούς χώρους αντικείμενα της Βυζαντινής εποχής; Το συγκρότημα του Φιρκά παραμένει κλειστό, όπως τόσες άλλες μνημειακές περιοχές του βενετσιάνικου λιμανιού μας.
Σκέφτηκε κανένας να μιλήσει στον κ. Γερουλάνο, για τα επτά Νεώρια; Για το Καρνάγιο; Για το παλιό Τελωνείο; Για το παλιό Δημαρχείο; Για τον Άγιο Ρόκκο; ΤΕΛΟΣ!…

USA… νέα!
Όσοι και όσες θυμούνται την δεκαετία ‘55-’65 και είχαν, συγγενείς, δεύτερης γενιάς, στις Ηνωμένες Πολιτείες, πρέπει να σας πουν -εφόσον τους ρωτήσετε και σας απαντήσουν, ξέρετε τι θα σας πουν;  Ότι τακτικά-τακτικότατα, μας έστελναν τον ρουχισμό τους που είχαν φορέσει την προηγούμενη χρονιά. Και γινόμαστε ´μπρούκληδες´.
Μετά από πενήντα χρόνια και χωρίς να έχει μεσολαβήσει παγκόσμιος πόλεμος, σε συνδυασμό με τα σημερινά συστήματα πληροφορικής, κινητής τηλεφωνίας και τηλεοπτικής εικόνας που μπαίνει σε κάθε σπίτι, σε χρόνους ´ντε-τε´, δείτε τι μας λένε πως συμβαίνει σήμερα στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής:
1. 500.000 πολίτες των ΗΠΑ έχουν στραφεί στη Zipcar, την κύρια υπηρεσία κοινόχρηστων αυτοκινήτων στον κόσμο.
2. 20 εκατομμύρια είναι οι συνδρομητές της Netflix, υπηρεσίας για την ανταλλαγή DVD.
3. Τι μπορείτε να μοιραστείτε με συμπολίτες σας; Κάθε είδους μεταχειρισμένα προϊόντα, από ρούχα μέχρι τσάντες και βιβλία.
4. Αλλά, και αυτοκίνητα, ποδήλατα, ταινίες, ηλεκτρονικές οικιακές συσκευές, όπως ένα τρυπάνι ή μια ραπτομηχανή. Και… σπίτια.
* Τι λέει για όλα αυτά ο Γισάι Μπένκλορ, που διευθύνει το Κέντρο Μπέρκμαν για το Ίντερνετ και την Κοινωνία στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ: «…έκρηξη συνεταιριστικών συμπεριφορών η οποία δεν περιορίζεται πλέον στο Ίντερνετ, αλλά σηματοδοτεί γενικά, την ανθρώπινη συμπεριφορά».
(Υ.Γ.: Πάνω από το 50% των φετινών Ελλήνων επισκεπτών στα Χανιά, φιλοξενήθηκαν σε δικά τους (εξοχικά), συγγενικά τους ή φιλικά τους σπίτια. Όσον αφορά για τους ξένους επισκέπτες, το ποσοστό φτάνει στο 10-15%).

«Ειρήνη Α.Ε.»
Δεν τη γνωρίζαμε, την μάθαμε όμως, με συνοπτικές διαδικασίες.
Θα παίξει σημαντικό ρόλο, σε λίγους μήνες, γιατί θα παρέμβει ποικιλοτρόπως «στην αξιοποίηση της έκτασης, της πρώην βάσης Γουρνών».
Πρόεδρος, ο περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης.
Αντιπρόεδρος, ο δήμαρχος Χερσονήσου, Ζαχαρίας Δοξαστάκης.
Διευθύνων σύμβουλος ο Δημήτρης Σαρρής, πρώην βουλευτής Γ.Γ.Αθλητισμού και Νομάρχης Ηρακλείου.
Μέλη η Αγγελική Σχοιναράκη και ο Γιώργος Μηλιαράς.

Έργο της Ε.Τ.Α.
Προχωρεί, η γνωστή μας εταιρεία για την έκταση του πρώην ´ΞΕΝΙΑ´ στον «εκσυγχρονισμό των αναβατήρων του Χιονοδρομικού Κέντρου Παρνασσού» με προϋπολογισμού 17.000.000 και ημέρα διεξαγωγής στις 14 Οκτωβρίου 2011.

Και της…´ΕΓΝΑΤΙΑ οδός´
«Εκπόνηση της μελέτης για την ανάθεση καθηκόντων Τεχνικού Συμβούλου για την υποστήριξη της ´Εγνατία Οδός Α.Ε.´ στην Μελέτη Επεμβάσεων Βελτίωσης Οδικής Ασφάλειας στο οδικό δίκτυο της Ελλάδας, στους νομούς: Ηλείας, Αχαΐας, Αιτωλοακαρνανίας (βόρειο και νότιο τμήμα), Λασιθίου, Ηρακλείου, Ρεθύμνου και Χανίων».
Προϋπολογισμός 150.000 ευρώ, 29 Σεπτεμβρίου 2011.

3,4 δισ
.ευρώ αποφέρει ετησίως η ποδηλατική βιομηχανία στη βρετανική οικονομία.

25 δισ.
δολάρια θα αντλήσουν φέτος οι αμερικανικές τράπεζες από την έκδοση ομολόγων συνδεόμενων με δάνεια.

4,7δισ.
δολάρια ήταν η αξία των άμεσων ξένων επενδύσεων, που εισέρρευσε στην Τουρκία το πρώτο τετράμηνο του 2011.

ΦΑΡΑΓΓΙ ΑΡΑΔΑΙΝΑΣ
Παίρνει σειρά προβολής μετά  τον ´Φάραγγα της Σαμαριάς´
Ο Ορειβατικός Σύλλογος οργάνωσε κι αυτή τη χρονιά διάβαση του φαραγγιού της Αράδαινας, με κατάληξη στα Μάρμαρα. Όμως οι περισσότεροι από τους 85 συμμετέχοντες συνέχισαν την πεζοπορία μέχρι το Λουτρό. Το περπάτημα, μέσα στο φαράγγι είχε διάρκεια 3 ώρες. Φίλοι του συλλόγου κάθε ηλικίας ακολούθησαν τον άξιο αρχηγό Γ. Τζεγιαννάκη και κολύμπησαν στο Λιβυκό πέλαγος, την Κυριακή 28 Αυγούστου.
Το φαράγγι της Αράδαινας, θα έχει μεγάλη κίνηση τη χρονιά που έρχεται καθώς θα γίνει προβολή του, σε Γερμανική εφημερίδα μεγάλης κυκλοφορίας, 400.000 αντίτυπα κάθε Σάββατο.
Η δημοσιογράφος Wil Thilssen από την εφημερίδα De Volkskrant, μετά από επίσκεψη στα Χανιά και πολύωρη συνάντηση, με τον πρόεδρο του Ορειβατικού Συλλόγου, για πληροφορίες σχετικά με αυτό το φαράγγι, το περπάτησε η ίδια, συνοδευόμενη από φωτογράφο της εφημερίδας.
Έτσι μεγάλο αφιέρωμα, με όλες τις λεπτομέρειες της διαδρομής θα δημοσιευθεί σε αυτή την εφημερίδα, κάνοντας γνωστό στο ευρύ κοινό των φυσιολατρών-πεζοπόρων της περιοχής, το άγνωστο αυτό φαράγγι στους ξένους.
Στ. Μπαδογιάννης


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα