Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Εκπόνηση μελετών για την Παλιά Πόλη

Τα πολλά ανοικτά μέτωπα σε επίπεδο παλιάς πόλης φιλοδοξεί να κλείσει η προγραμματική σύμβαση του Δήμου Χανίων και του Υπουργείου Πολιτισμού για τη χρηματοδότηση της εκπόνησης μιας σειράς μελετών που αφορούν το μνημείο της πόλης.
Παράλληλα στη χθεσινή σύσκεψη παρουσία της γ.γ. του Υπουργείου Πολιτισμού κας Λίνας Μενδώνη συζητήθηκαν με τον Δήμο Χανίων και άλλα σημαντικά ζητήματα που αφορούν την πόλη.
Συνολικά 10 μελέτες που θα αφορούν τον Δήμο Χανίων και το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο θα εκπονηθούν με την στήριξη του Ταμείου Διαχείρισης
Πιστώσεων για την Εκτέλεση
Αρχαιολογικών Εργων (Τ.Δ.Π.Ε.Α.Ε.) ανακοινώθηκε μετά το τέλος της σύσκεψης.

ΟΙ ΜΕΛΕΤΕΣ
Οι μελέτες που θα εκπονηθούν αφορούν:
– Πλακόστρωση, ηλεκτροφωτισμό της οδού Αφεντούλιεφ: Θα περιλαμβάνει την πλακόστρωση της οδού Αφεντούλιεφ με κατάλληλα φυσικά υλικά επίστρωσης σε συνδυασμό πάντα με την όμορη περιοχή καθώς και τον φωτισμό του συγκεκριμένου δρόμου σε συνδυασμό με το πρανές του Βυζαντινού Τείχους.
– Ανάπλαση κοινόχρηστου χώρου ανατολικά του τεμένους Κιουτσούκ Χασάν και ανάδειξη του χώρου μνημείου Μάχης Κρήτης: θα περιλαμβάνει την διαμόρφωση και πλακόστρωση του κοινόχρηστου χώρου ανατολικά και νότια του Τεμένους του Κιουτσούκ Χασάν, της οδού Σουρμελή, καθώς και του χώρου που προϋπήρχε το Λιμενικό Περίπτερο.
– Φωτισμό, ανάδειξη Δυτικής Τάφρου, Φρουρίου Φιρκά, Ενετικού Φάρου: Περιλαμβάνει μελέτη φωτισμού ανάδειξης του Φρουρίου Φιρκά (εξωτερικά και εσωτερικά ως προς τον αύλειο χώρο), του Λιμενοβραχίονα στο σύνολο του μήκους του (από τα Νεώρια του Moro έως τον Φάρο) καθώς και του συνόλου της Δυτικής Τάφρου μετά των Τειχών αυτής.   
– Στερέωση και αποκατάσταση προμαχώνων Mocenigo και Μichiel: Θα περιλαμβάνει τις απαραίτητες Μελέτες για την πλήρη στερέωση – αποκατάσταση αλλά και ανάδειξη του Προμαχώνα Mocenigo   (παλαιά Σχολή Χωροφυλακής)  καθώς και του Προμαχώνα Michiel (βόρεια των Νεωρίων του Moro).
– Στερέωση και αποκατασταση προχαχώνα Αγιου Νικολάου: Θα περιλαμβάνει τις απαραίτητες Μελέτες για την πλήρη στερέωση, όπου απαιτείται, αποκατάσταση και ανάδειξη του Προμαχώνα Αγίου Νικολάου του Μώλου συμπεριλαμβανομένου και του κτίσματος αλλά και του χώρου του Καρνάγιο καθώς και του Λιμενοβραχίονα (από το Καρνάγιο ως τον Προμαχώνα Michiel)
– Αποκατάσατση ανατ. τμήματος τοιχοποιίας Φρουρίου Φιρκά: Θα περιλαμβάνει την αποκατάσταση της εξωτερικής τοιχοποιίας του Φρουρίου Φιρκά (Ανατολικό Τμήμα από Σημαία έως και Ναυτικό Μουσείο).
– Ανάπλαση νοτίου τμήματος δυτικού αναχώματος ενετικών οχυρώσεων: Αφορά την διαμόρφωση και ανάπλαση του νοτίου τμήματος των Ενετικών Οχυρώσεων από τη συμβολή τερματισμού των οδών Θεοτοκοπούλου και Ζαμπελίου και νότια του Αναχώματος περιλαμβανομένης και της κλίμακας ανόδου από τα νότια.
– Μελέτη κατασκευής γέφυρας στο Νοτιοδυτικό τμήμα της Δυτ. Τάφρου: Η γέφυρα θα συνδέει την παλιά πόλη με τη Νέα Χώρα. Ο δρόμος που υπάρχει τώρα θα αντικατασταθεί από γέφυρα μήκους 70μ., ξύλινης κατασκευής.
Επίσης πλήρη Μελέτη ανάπλασης και ανάδειξης του πρώην χώρου της πισίνας του “Ξενία” αλλά και αποκατάστασης των κτηριακών εγκαταστάσεων αυτής. Ενοποίηση του συγκεκριμένου χώρου με την Πλατεία Τάλω καθώς και υπόγεια ενοποίηση του με την Δυτική Τάφρο
– Διαμόρφωση υπαίθριου Θεάτρου στην Αν. Τάφρο: Θα περιλαμβάνει τη διαμόρφωση και δημιουργία υπαίθριου θεάτρου σε αντικατάσταση του υφιστάμενου μεταλλικού λυόμενου θεάτρου στον χώρο της Ανατολικής Τάφρου.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ
Την ικανοποίηση του για την προγραμματική σύμβαση εξέφρασε ο κ. Μ. Σκουλάκης λέγοντας στους δημοσιογράφους από τον χώρο της πισίνας του πρώην “Ξενία” πως “του χρόνου τέτοια εποχή θα είμαστε σε πολύ καλύτερο χώρο”. Παράλληλα ευχαρίστησε την κα Μενδώνη και το Υπουργείο Πολιτισμού για την στενή συνεργασία.   
«Η Παλιά Πόλη και το Λιμάνι των Χανίων είναι εξαιρετικά σημαντικοί τόποι, όχι μόνο από ιστορική αλλά και από πολιτιστική και αναπτυξιακή άποψη. Τα Χανιά με τις παρεμβάσεις, που γίνονται από το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού, την Περιφέρεια και τον Δήμο μπορούν να αποκτήσουν ένα πρόσωπο, που θα δώσει υπεραξία σε ολόκληρη την περιοχή», ανέφερε η κα Μενδώνη, που απαντώντας σε σχετική ερώτηση σημείωσε πως υπάρχει σκέψη για συγχώνευση σε μία των εφορείων αρχαιοτήτων σε επίπεδο Νομού.
“Θά ’θελα να ευχαριστήσω το Υπουργείο Πολιτσμού και την κα Μενδώνη γιατί δείχνει ιδιαίτερη ευαισθησία για τα πολλά ανοικτά μέτωπα σε επίπεδο πολιτισμού στα Χανιά. Νομίζω ότι η αμοιβαία κοινή δράση, η διεκδικηση όλων μας επιτυγχάνει πολλά” ανέφερε
ο βουλευτής κ. Ε. Δαμιανάκης, ενώ ο κ. Σ. Βαλυράκης υπογράμμισε πως “η προγραμματική σύμβαση δρομολογεί μια πορεία συγκροτημένη και οργανωμένη που θα δώσει σημαντικό συγκριτικό πλεονέκτημα για την περιοχή μας.”
Με γραπτή της δήλωση η βουλευτής κα Ε. Κουρουπάκη  ανάφερε πως “η κα Μενδώνη με συνέπεια στις υποσχέσεις και με γνώμονα τη συνεργασία με τους θεσμικούς παράγοντες καθώς και την επίτευξη του κοινού στόχου της ανάδειξης της πολιτιστικής όψης και κληρονομιάς των Χανίων συμπορεύεται, συνεργάζεται και διαχειρίζεται τα θέματα αποτελεσματικά, προσδίδοντας προστιθέμενη αξία στο μεγάλο κεφάλαιο του πολιτισμού των Χανίων. “

Λιμάνι,Νεώρια
– Την ανάγκη ενεργοποίησης των τοπικών φορέων ώστε να προχωρήσει το θέμα των σκιαδίων στο Ενετικό Λιμάνι ώστε να δοθεί τέλος στην απαράδεκτη εικόνα τόνισε ο κ. Μ. Ανδιανάκης.
– Ξεχωριστή κουβέντα έγινε για τα Νεώρια. Το Υπουργείο αναμένει ολοκληρωμένη μελέτη προκειμένου να δει τις δυνατότητες χρηματοδότησης. Η αρχιτεκτονική μελέτεη ολοκληρώνεται σε ενάμιση μήνα και εκκρεμεί και η στατική μελέτη.
– Το ζήτημα της επισκεψιμότητας των Θοδωρού και της νησίδας της Γραμβούσας τέθηκε από τον κ. Σκουλάκη, όπως και η διεκίκιση από ιδώτες 48 στρ. στους Αγίους Αποστόλους ένα θέμα για το οποίο Υπουργείο και Δήμος θα συνεργαστούν.
– Την πρόθεση του να συμβάλει στην μετατροπή της οικίας Θεοδωράκη στο Γαλατά σε μουσείο εξέφρασε ο κ. Σκουλάκης. Για το θέμα αυτό θα έχει συνάντηση με τον μουσικοσυνθέτη σε 2 εβδομάδες όταν εκτιμάτε ότι θα βρεθεί Χανιά.

Δημοπρατούνται Αρχαιολογικό Μουσείο – οικία Βενιζέλου
Εντός των επομένων ημερών δημοπρατούνται δύο σημαντικά έργα που έχουν να κάνουν με τα Χανιά.
Σύμφωνα με την κα Μενδώνη για το Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων, η δημοπράτηση του οποίου είναι σε εξέλιξη, ο διαγωνισμός θα γίνει στις 4 Οκτωβρίου ενώ για την Αποκατάσταση της Οικίας Βενιζέλου, έργο που έχει ενταχθεί στο Ε.Σ.Π.Α. του Τουρισμού, με προϋπολογισμό 3,5 εκατ. ευρώ, η δημοπράτηση έχει προγραμματιστεί από τον Ε.Ο.Τ. για την ερχόμενη εβδομάδα .


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα