Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

ΕΥΦΗΜΕΣ ΜΝΕΙΕΣ

Γράφει ο: ΒΑΓΓΕΛΗΣ Θ. ΚΑΚΑΤΣΑΚΗΣ
e-mail: Kakatsakisv@gmail.com

Στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων
Στο πλαίσιο της προσκυνηματικής εκδρομής που διοργάνωσε από τις 23 μέχρι 30 Αυγούστου τ.ε. η Μητρόπολη Κισάμου και Σελίνου (σε συνεργασία με το γραφείο ´Πλυμάκη´), με συνοδό τον μητροπολίτη κ. Αμφιλόχιο και στην οποία συμμετείχα μαζί με 90 περίπου άλλους προσκυνητές και η επίσκεψη στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων.
Ιδιαίτερα ένθερμη ήταν η υποδοχή που μας επεφύλαξε ο πατριάρχης Ιεροσολύμων κ. θεόφιλος. «Χαιρόμεθα ιδιαιτέρως να δεχώμεθα ημείς υπό την πεπνευμένην καθοδήγησιν του εκλεκτού ποιμενάρχου υμών εκ της ευάνδρου Κρήτης, εκ της οποίας υπήρχαν και υπάρχουν εκλεκτοί Αγιοταφίται, κοσμούντες την Αγιοταφικήν Αδελφότητα», τόνισε στην ομιλία του, που μόνο τυπική δεν ήταν, ο Μακαριώτατος. Και μόνο το ό,τι διέθεσε σχεδόν μία ώρα απ’ τον πολύτιμο χρόνο του για να μας υποδεχθεί και να μας φιλοξενήσει (παρών ήταν και ο εκ Στροβλών Σελίνου άρχων πρωτοψάλτης του Ναού της Αναστάσεως Χαράλαμπος Βακάκης ως «θεωρούς» και «κοινωνούς» των τόπων που γεννήθηκε, δίδαξε, σταυρώθηκε και αναστήθηκε ο Χριστός και τους οποίους «η Αγιοταφική Αδελφότης έχει την ευλογίαν και το προνόμιον να διαφυλάττη εξ ονόματος όλης της Ορθοδοξίας», λέει, εξάλλου, από μόνο του, πολλά.
Και βέβαια εξέφρασε την χαράν και τις ευχαριστίες όλων μας «επί τη πραγματοποιήσει της προσκυνηματικής θεωρίας ταύτης» ανταπαντώντας ο μητροπολίτης κ. Αμφιλόχιος, που δεν παρέλειψε να ζητήσει και «τας προσευχάς του Μακαριωτάτου δι’ ενίσχυσιν της Μητροπόλεως αυτού, της Εκκλησίας της Κρήτης και της Ελλάδος όλης, διερχομένης την πρόσφατον κρίσιν», όπως σχετικά αναγράφεται σε σχετικό δελτίο Τύπου που εξέδωσε η Αρχιγραμματεία του Πατριαρχείου.
Τις ευχαριστίες μας προς τον Πατριάρχη εξέφρασε, ωστόσο, και ο καθένας και η καθεμιά μας χωριστά, στο τέλος της τελετής, όταν περάσαμε για να τον χαιρετίσουμε και να πάρουμε «τας ιεροσολυμιτικάς ευλογίας» που μας προσέφερε. Μετά τις προσφορές εγκολπίου και σταυρού από φίλντισι στον μητροπολίτη Αμφιλόχιο (το δικό του δώρο στον Πατριάρχη ήταν το πρόσφατα εκδοθέν λεύκωμα «Ειρηναίος Γαλανάκης: Αειφόρος πορεία») και σταυρών στους ιερείς.

Στη Μονή Σινά
Στο πλαίσιο της ίδιας προσκυνηματικής εκδρομής και η επίσκεψη στη Μονή Σινά. Ιδιαίτερα εγκάρδια και εδώ η υποδοχή που μας επεφύλαξε ο αρχιεπίσκοπος Σιναίου κ. Δαμιανός, που στην ομιλία του, μετά το τέλος της Θείας Λειτουργίας που τελέστηκε στο Καθολικό της Μονής, ιερουργούντος του μητροπολίτη Κισάμου και Σελίνου Αμφιλοχίου, αναφέρθηκε διεξοδικά στη συνομιλία που είχε εδώ ο Μωυσής «ως φίλος με τον Θεό». Δεν είμαστε μόνο εμείς, ξετρουλιαχτός από κόσμο ήταν ο ναός, ο Αρχιεπίσκοπος, ωστόσο, μας καλωσόρισε ξεχωριστά, ως εκπροσώπους του «γενναίου κρητικού λαού» κι έδωσε εντολές για ιδιαίτερες ξεναγήσεις.
Η παρουσία του μητροπολίτη Αμφιλοχίου μεταξύ μας, ήταν σίγουρα και εδώ, όπως και σε όλα τα μέρη που επισκεφτήκαμε στους Αγίους Τόπους, ιδιαίτερα βαρύνουσα. Δεν θα σταθώ, όμως, σ’ αυτό, ούτε στα που είδα, άκουσα, ένιωσα και γενικότερα βίωσα στο Σινά, που το σκέπει η Χάρη της Αγίας Αικατερίνης, σήμερα.
Παρηγοριέμαι, άλλωστε, με την ιδέα, όπως έγραψα και στα ´πεταχτά´ (1 Σεπτ.) ότι θέλω να γράψω αναλυτικά για τα που συνέλεξαν οι αισθήσεις μου και στη Χερσόνησο του Σινά και γενικότερα στους Αγίους Τόπους.

«Οι θρησκείες διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο. Το πρόβλημα της διεθνούς διπλωματίας, άλλα και των πολιτικών είναι ότι, επειδή ακριβώς δεν κατέχουν εις βάθος τα θέματα της θρησκείας, προσπαθούν να παραθεωρήσουν τον ρόλο που διαδραματίζει η θρησκεία σε παγκόσμια κλίμακα και δειλά – δειλά αναγνωρίζουν ότι όπου σημειώνονται διενέξεις πολιτικής φύσεως ή οτιδήποτε άλλο η αιτία είναι καθαρά θρησκευτική.
Προσπαθούν να τονίζουν πάλι το πολιτικό μέρος ή το εθνικό, η ρίζα ωστόσο είναι θρησκευτική.
Το λέω αυτό από την πείρα που έχω. Εδώ στην περιοχή μας, αποδεικνύεται τελικά ότι η ρίζα του πολιτικού προβλήματος και της διενέξεως είναι καθαρά θρησκευτική, γι´ αυτό και όλες οι κυβερνήσεις σήμερα, ευρωπαϊκές και μη, συντρέχουν οικονομικώς κάθε είδους πρωτοβουλία που άφορα στον διαθρησκειακό διάλογο.
Καθημερινά δέχομαι αποστολές από την Ευρώπη και από την Αμερική, πολιτικές, διπλωματικές και εκκλησιαστικές. Ο σκοπός για τον όποιον έρχονται είναι για να ακούσουν τις απόψεις μας στο θέμα του Μεσανατολικού, του Παλαιστινιακού και των Ιεροσολύμων. Αντιλαμβάνονται πλέον ότι οι διπλωματικές και πολιτικές προσπάθειες δεν αποδίδουν καρπούς χωρίς τη συνδρομή της θρησκευτικής ηγεσίας ή, αν θέλετε, της θρησκείας».
Aπόσπασμα συνέντευξης του Πατριάρχου Θεόφιλου Γ’ στη Βάλια Νικολάου για τον «Ελεύθερο Τύπο» (Δεκέμβριος 2010).
Απάντηση στην ερώτηση: «Κατά πόσον οι θρησκείες μπορούν να συμβάλουν στην επικράτηση της ειρήνης στις παγκόσμιες κοινωνίες;».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα