Μουσείο Τυπογραφείας

Πρώτα τα Χανιά σε αναπηρικές συντάξεις

Πρώτα σε ποσοστό αναπηρικών συντάξεων μέσω ΟΓΑ και δεύτερα σε ποσοστό αναπηρικών συντάξεων μέσω ΙΚΑ είναι τα Χανιά σε όλη τη χώρα!
Την ίδια ώρα, το Ηράκλειο έχει την πρωτιά στις αναπηρικές συντάξεις μέσω ΙΚΑ, ενώ το Ρέθυμνο έρχεται δεύτερο στις αναπηρικές συντάξεις μέσω ΟΓΑ.
Τα σχετικά στοιχεία, που αφορούν το έτος 2010, έφερε στο «φως» η εφημερίδα «Έθνος». Ανάλογα στοιχεία, με αναφορά στο υψηλό ποσοστό αναπηρικών συντάξεων στα Χανιά, είχαν παρουσιαστεί πριν από μερικούς μήνες και από την εφημερίδα «Τα Νέα».
Ειδικότερα, σύμφωνα με το δημοσίευμα του «Έθνους»:
• ΙΚΑ: Τα πρωτεία στις αναπηρικές συντάξεις έχει το Ηράκλειο, με το ποσοστό να διαμορφώνεται στο 20,4%.
Ακολουθούν τα Χανιά με 19,8%, τα Γρεβενά με 19,2% και η Πρέβεζα με 19,1%.
Τα χαμηλότερα ποσοστά καταγράφονται στην Αθήνα (8,9%) στη Φωκίδα (10,3%) και στη Βοιωτία (10,4%).
• ΟΓΑ: Το υψηλότερο ποσοστό αναπηρικών συντάξεων -συγκεκριμένα 25,1%- καταγράφεται στα Χανιά. Ακολουθούν το Ρέθυμνο με 24,% και η Λευκάδα με 24,5%. Τα χαμηλότερα ποσοστά καταγράφονται στην Κεφαλονιά (9,4%) και στη Σάμο – (9,3%).
Όπως έχει κατ´ επανάληψη επισημανθεί τους τελευταίους μήνες, το Υπουργείο Εργασίας εξετάζει όλες τις αναπηρικές συντάξεις με στόχο τον περιορισµό τους στο 8% – 9%, που είναι ο µέσος όρος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, από 14,5% που είναι σήµερα.
Και αυτό γιατί, σύμφωνα με εκτιμήσεις, περίπου 60.000 µε 70.000 ανάπηροι – «µαϊµούδες» παίρνουν σήμερα αναπηρικές συντάξεις! Συνολικά, οι δικαιούχοι αναπηρικών συντάξεων υπολογίζονται σε πάνω από 350.000 και το Υπουργείο Εργασίας ευελπιστεί να τις µειώσει στις 160.000, προσδοκώντας ότι αν συμβεί αυτό θα εξοικονομηθούν περίπου 600 εκατομμύρια ευρώ έως το 2015.
Στο ρεπορτάζ της εφημερίδας «Εθνος» επισημαίνεται ότι οι διαπιστώσεις σχετικά με το εξαιρετικά υψηλό ποσοστό αναπηρικών συντάξεων σε αρκετές περιοχές της χώρας οδηγούν σε σαρωτικές αλλαγές στο σύστημα χορήγησης συντάξεων και άλλων παροχών (π.χ. επιδομάτων) στα άτομα με αναπηρία.
Στόχος, σύμφωνα με την εφημερίδα, είναι να υπάρξει ένα ενιαίο σύστημα αξιολόγησης στο σύνολο των ασφαλιστικών φορέων και στο Δημόσιο, προκειμένου να μπει τέλος στην καταβολή συντάξεων σε ανάπηρους “μαϊμού”. Για τον σκοπό αυτόν το Υπουργείο Εργασίας προχώρησε στη σύσταση του Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ), το οποίο μόλις ξεκίνησε τη λειτουργία του.

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.