Μουσείο Τυπογραφείας

Κομβικός ο ρόλος της Κρήτης

Σημαντικό ρόλο στην ανασυγκρότηση της Λιβύης θα παίξει η Κρήτη, ως διακομιστικός σταθμός βοήθειας, με τον πρωθυπουργό, αλλά και τον υπουργό Εξωτερικών, να αναφέρονται στη γεωστρατηγική θέση του νησιού.
Σε άρθρο του στην εφημερίδα «Καθημερινή» ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών, Σταύρος Λαμπρινίδης, αναφέρθηκε στη συνδρομή της Ελλάδας στα τεκταινόμενα στη Λιβύη σχολιάζοντας, μεταξύ άλλων τον ρόλο που έπαιξε το νησί στην εκκένωση της βορειοαφρικανικής χώρας.
«Προσφέραμε την Κρήτη και τις υποδομές της, για να αποτελέσουν το βασικό κέντρο για την πραγματοποίηση μιας από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις εκκένωσης στη σύγχρονη Ιστορία. Χιλιάδες Κινέζοι πολίτες ξέφυγαν από τη δίνη του πολέμου μέσω της χώρας μας, ενώ με ελληνική μεσολάβηση, τρεις Ολλανδοί, οι μόνοι Δυτικοί στρατιώτες που συνελήφθησαν από το καθεστώς, μπόρεσαν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους», ανέφερε στο άρθρο του ο κ. Λαμπρινίδης.
Αναφορικά με τη χρήση στρατιωτικών εγκαταστάσεων, μεταξύ των οποίων και αυτές στη Σούδα, ο υπουργός υποστηρίζει ότι «διαθέσαμε στρατιωτικές εγκαταστάσεις για επιχειρήσεις προς εφαρμογή των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του OHE. Δεν ήταν μόνο εκπλήρωση της συμμαχικής μας υποχρέωσης, αλλά συνειδητή επιλογή για την προστασία των αμάχων που απειλούσε το καθεστώς Καντάφι, στις κρίσιμες ώρες της πολιορκίας της Βεγγάζης».
Αναφορικά με την επόμενη μέρα, ο κ. Λαμπρινίδης επισήμανε ότι «η Ελλάδα εργάσθηκε από την πρώτη στιγμή για την έναρξη αξιόπιστης μεταβατικής διαδικασίας, που θα οδηγήσει σε δημοκρατική διακυβέρνηση».
Ο Ελληνας ΥΠ.ΕΞ. κρίνει ότι το «επείγον στοίχημα» είναι η αντιμετώπιση των άμεσων ανθρωπιστικών αναγκών, και σε αυτό το πλαίσιο η ελληνική κυβέρνηση ανακοίνωσε στο Παρίσι ότι η Ελλάδα είναι ικανή να αυξήσει άμεσα, μέσω της ΕΥΔΑΠ, την παροχή ύδατος στην Τρίπολη κατά 50%. «Η Κρήτη, λόγω γεωγραφίας και υποδομών, παραμένει σημείο αναφοράς στη διεθνή ανθρωπιστική προσπάθεια», αναφέρει στο άρθρο του ο Σταύρος Λαμπρινίδης.

Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: «Κόμβος η Κρήτη»
Την παραπάνω ανακοίνωση είχε κάνει την Πέμπτη από το Παρίσι ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, μετά τη Διεθνή Διάσκεψη την υποστήριξη της νέας Λιβύης. «Η Κρήτη θα παίξει σημαντικό ρόλο ως κόμβος, όχι μόνο για ανθρωπιστική βοήθεια, αλλά και για τη μεταφορά τραυματισμένων, καθώς και στην προσπάθεια ανασυγκρότησης κατασκευών στην ευρύτερη περιοχή της Λιβύης», δήλωσε ο πρωθυπουργός. «Η Κρήτη θα συνεχίσει να αποτελεί κομβικό σημείο για πολλές από τις ανθρωπιστικές επιχειρήσεις, σε συνεργασία με τον ΟΗΕ και τους φορείς του, καθώς εξάλλου διαθέτουμε το σύνολο της απαιτούμενης υποστηρικτικής και εφοδιαστικής υποδομής», ανέφερε μεταξύ άλλων, στην ομιλία του στη Διεθνή Διάσκεψη ο Ελληνας πρωθυπουργός.

1 σχολιο

  • [Γεωργία] ~ ~ ~ Απάντηση

    Ετσι ολα για τη ΛΙβυη και ολοι για την Αστραλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.