Μουσείο Τυπογραφείας

Συλλήψεις Κρητικών για αρχαιοκαπηλία

ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σάλο εξακολουθεί να προκαλεί στους εκκλησιαστικούς κύκλους της Κρήτης η σύλληψη του 42χρονου ιερέα από το Λαράνι ως εμπλεκόμενου σε κύκλωμα αρχαιοκαπηλίας, στο οποίο συμμετείχαν ακόμα τέσσερις Κρητικοί, δύο Ηρακλειώτες και δύο Ρεθυμνιώτες.
Οι πέντε Κρητικοί μαζί με έναν Αθηναίο συνελήφθησαν την περασμένη εβδομάδα σε ψαροταβέρνα της Βουλιαγμένης όπου είχε κλειστεί το τελικό ραντεβού με τους «αγοραστές».
Χθες μάλιστα αστυνομικοί του Αγίου Μύρωνα έκαναν έρευνα στην οικία του ιερέα όπου μεταξύ άλλων βρήκαν και κατάσχεσαν περίπου 400 φυσίγγια καλάσνικοφ και των 9μ.μ..
Οι έξι συλληφθέντες που κρατούνται στην Γενική Ασφάλεια Αττικής βρίσκονται αντιμέτωποι με κακουργηματικές διώξεις και πλέον αναμένεται με ενδιαφέρον η απολογία τους σε σχέση με τους υπερασπιστικούς ισχυρισμούς που θα προβάλλουν.
Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Πολιτισμού, οι συλληφθέντες σκόπευαν να βγάλουν στο «σφυρί» ένα επίχρυσο χειρόγραφο βιβλίο, αραβικής γραφής του 13ου αιώνα, τρία προϊστορικά χάλκινα αντικείμενα και μία μετάλλινη σφραγίδα.
Το πώς το σπάνιο αραβικό χειρόγραφο βρέθηκε στην κατοχή του ιερέα και των υπολοίπων είναι ένα μεγάλο ζητούμενο για τις διωκτικές Αρχές αλλά και για τους εκκλησιαστικούς κύκλους.
Σε κάθε περίπτωση οι εμπλεκόμενοι γνώριζαν πολύ καλά ότι είχαν στην διάθεση τους έναν πραγματικό θησαυρό και γι’ αυτό αξίωναν για την πώληση του πέντε εκατομμύρια ευρώ. Χρειάστηκαν να γίνουν σκληρές διαπραγματεύσεις και παζάρια με τους τρεις «αγοραστές»
-επρόκειτο για αστυνομικούς του τμήματος Αρχαιοκαπηλίας- για να «ρίξουν» την τιμή στα 3 εκατομμύρια ευρώ και έτσι να δοθεί το «πράσινο φως» για να προχωρήσει η συναλλαγή.
Ανοιχτό επίσης παραμένει το θέμα της εμπλοκής δεύτερου ιερέα από την Κρήτη στην υπόθεση. Αστυνομικές πηγές διέρρεαν ότι διερευνάται ο ρόλος και δεύτερου ρασοφόρου, ο οποίος ωστόσο δεν ήταν παρών στο ραντεβού της Βουλιαγμένης.
Την υπόθεση χειριζόταν τον τελευταίο ενάμιση μήνα η Ασφάλεια Αττικής μετά από πληροφορία που έδωσε στους αξιωματικούς της ΕΛΑΣ ο ιδιωτικός ερευνητής Γιώργος Τσούκαλης. Ο 42χρονος ιερέας και οι τέσσερις Κρητικοί ταξίδεψαν στην Αθήνα προκειμένου να γίνει η αγοραπωλησία και έτσι συνελήφθησαν.
Την υπόθεση παρακολουθεί με μεγάλο ενδιαφέρον η Μητρόπολη Γορτύνης και Αρκαδίας στην οποία υπάγεται ο 42χρονος ιερέας προκειμένου ανάλογα με τις εξελίξεις να κινηθούν και οι προβλεπόμενες διαδικασίες αναφορικά με το Επισκοπικό Δικαστήριο.

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.