Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Σπήλαια που κόβουν την ανάσα

Δύο χιλιάδες και πλέον τα καταγεγραμμένα σπήλαια στον Νομό Χανίων! Ορισμένα εξ αυτών μοναδικά σε όλο τον κόσμο, όπως τα σπηλαιοβάραθρα ´Γουργούθακας´ με βάθος -1.208 μέτρα (το μεγαλύτερο στην Ευρώπη και το δεύτερο μεγαλύτερο στον κόσμο),
´Λιοντάρι´ με βάθος -1.110 μέτρα, ´Τζανή´ μήκους 3 χιλιομέτρων περίπου και βάθους -281 μέτρων και ´Μαύρο Σκιάδι´ με βάθος -342 μέτρα, καθώς και το υποθαλάσσιο ´Σπήλαιο των Ελεφάντων´.
Τεράστιος ο πλούτος. Και ανεκτίμητος. Ειδικά αν αναλογιστεί κανείς ότι αν και υπάρχουν εκατοντάδες χιλιάδες σπήλαια παγκοσμίως, μόλις 84 από αυτά ξεπερνούν σε βάθος τα -1000 μέτρα.
Τον πλούτο αυτόν έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν οι δεκάδες συμμετέχοντες στη 14η Πανελλήνια Σπηλαιολογική Συνάντηση, που διεξάγεται στα Χανιά (Καλύβες) από τις 31 Αυγούστου και ολοκληρώνεται αύριο, Κυριακή, από τον Ορειβατικό Σύλλογο Χανίων και υπό την αιγίδα της Σπηλαιολογικής Ομοσπονδίας Ελλάδος.
Ο πρόεδρος του Ορειβατικού Συλλόγου Χανίων Σταύρος Μπαδογιάννης επεσήμανε, μιλώντας στις «διαδρομές» ότι «τα περισσότερα από τα 2.000 καταγεγραμμένα σπήλαια στον Νομό Χανίων δεν είναι όπως άλλα σπήλαια (Δυρού κ.λπ.) για να μπορούμε να έχουμε υποδομές και να είναι επισκέψιμα απ´ όλο τον κόσμο. Τα σπήλαια τα δικά μας, κατά τη μεγάλη τους πλειοψηφία, είναι βάραθρα, δηλαδή έχουν απότομες καταβάσεις αρχικά (σπηλαιοβάραθρα) και κατά συνέπεια σε αυτά μπορεί να μπει κόσμος, που έχει, όμως, κάνει κάποια μαθήματα σπηλαιολογίας, όπως αυτά που έκανε ο Ορειβατικός Σύλλογος Χανίων τα τελευταία τρία χρόνια σε αρκετούς Χανιώτες κι έτσι με ευκολία τώρα τριάντα άτομα περίπου, Χανιώτες, μπορούν να μπαίνουν στα σπήλαια αυτά με τον κατάλληλο εξοπλισμό και χωρίς να κινδυνεύουν».
Αναφερόμενος στη 14η Πανελλήνια Σπηλαιολογική Συνάντηση, ο κ. Μπαδογιάννης σημείωσε ότι «αποβλέπει στο να δείξουμε τα σπήλαια αυτά, καθώς τα γνωρίζουν πολλοί Ευρωπαίοι, αλλά λίγοι Ελληνες. Κατά καιρούς έχονται σπηλαιολόγοι απ´ όλη την Ευρώπη, κατεβαίνουν στα βάραθρα αυτά με σκοινιά, χαρτογραφούν, φωτογραφίζουν, τα τελευταία χρόνια με τη βοήθεια και Χανιωτών. Και πλέον είναι μεγάλη χαρά για εμάς, να μπορούν και οι Χανιώτες να βοηθούν αυτούς τους πολύ έμπειρους σπηλαιολόγους της υπόλοιπης Ευρώπης. Η συνάντηση αυτή, λοιπόν, έχει σκοπό να δείξει αυτά τα σπήλαια και να γίνουν κάποιες υποτυπώδεις υποδομές για να μπορούν να τα επισκέπτονται σπηλαιολόγοι ή άνθρωποι που είναι εκπαιδευμένοι και μπορούν να μπαίνουν ακίνδυνα έχοντας μαζί τους τον κατάλληλο εξοπλισμό.
Δεν έχουμε σκοπό να κάνουμε σπήλαια επισκέψιμα σε πολύ κόσμο, όπως με ρώτησαν κάποιοι δημοσιογράφοι από την Αθήνα, γιατί αυτό απαιτεί πάρα πολλά χρήματα, πολλές υποδομές και μπορεί η καταστροφή να είναι μεγαλύτερη από το όποιο καλό».
Καταλήγοντας, ο κ. Μπαδογιάννης τόνισε ότι «θα είναι χαρά για εμάς να ασχοληθούν και άλλοι με τη σπηλαιολογία. Ο πρόδρομος, που έκανε σπουδαία δουλειά, ήταν ο Αντώνης Πλυμάκης, ο οποίος αν και είναι σε μεγάλη ηλικία είναι πάντα κοντά μας και μας βοηθάει. Τώρα έχουμε τριάντα μέλη στον Σύλλογο που ασχολούνται αποκλειστικά με τα σπήλαια και είναι μεγάλη η χαρά μας που αυτή η δραστηριότητα και η ενασχόληση θα διαιωνιστεί και θα τη γνωρίσουν και άλλοι άνθρωποι».

Πληροφορίες – φωτογραφίες:
Ορειβατικός Σύλλογος Χανίων


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα