Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Τα ασπρόμαυρα χνάρια της Eλληνικής Iστορίας

ΑΠΕ,
Της Νατάσας Καραθάνου

Ως “ανάγνωση” της ιστορίας της Ελλάδας, κατά τον 19ο αιώνα, θα μπορούσε να εκληφθεί το ξεφύλλισμα της συλλογής φωτογραφιών ενός από τους μεγαλύτερους συλλέκτες της χώρας μας, του Αρη Παπατζήκα.
Με σχεδόν 20.000 φωτογραφίες στην κατοχή του, που συνέλεξε τα τελευταία 25 χρόνια, ο κ. Παπατζήκας “αποτυπώνει” στη συλλογή του την Ελλάδα του μόχθου, της χαράς, της παράδοσης, της Ιστορίας.
Καμάρι του, όμως, όπως αποκαλύπτει μιλώντας στο ΑΠΕ – ΜΠΕ, είναι η σπανιότερη φωτογραφία της συλλογής του, που αγόρασε αντί αρκετών εκατοντάδων ευρώ, σε μια δημοπρασία του εξωτερικού.
«Πρόκειται για μια φωτογραφία του διάσημου Γάλλου φωτογράφου Φελίξ Μπονφίς (Felix Bonfils) η οποία είναι τραβηγμένη από τη θάλασσα της Θεσσαλονίκης και απεικονίζει την πόλη πριν ακόμα γκρεμιστούν τα τείχη, το 1868», αναφέρει ο συλλέκτης.
Ο 48χρονος εκπαιδευτικός Αρης Παπατζήκας ξεκίνησε τη συλλογή, ορμώμενος από την αγάπη του για τη φωτογραφία.
Εχοντας παρακολουθήσει μαθήματα φωτογραφίας και ως ερασιτέχνης φωτογράφος ο ίδιος, αγάπησε τα ασπρόμαυρα χνάρια της ζωής στο χαρτί και ξεκίνησε, το 1987, να συλλέγει τις φωτογραφίες, που τόσο πολύ του άρεσε να κοιτάζει.
«Αρχισα να αγοράζω φωτογραφίες από παλαιοπωλεία, από δημοπρασίες και, στη συνέχεια, από ανταλλαγές μεταξύ διαφόρων συλλεκτών, χωρίς να έχω μια συγκεκριμένη θεματική, αλλά πολλές», μας λέει.
«Κεφάλαια» στη συλλογή του αποτελούν οι Βαλκανικοί Πόλεμοι, τα παραδοσιακά επαγγέλματα, τα ρεμπέτικα, η ελληνική παράδοση γενικότερα, η καθημερινή ζωή, τα καφενεία, η τοπογραφία ακόμα και τα… καλοκαιρινά μπάνια του λαού.
«Οι φωτογραφίες μου είναι όλες πρωτόλειες, ενώ δεν παίρνω ποτέ απευθείας από οικογένειες, από τα προσωπικά τους άλμπουμ. Ψάχνω εικόνες που δεν είναι στημένες και δεν μ’ ενδιαφέρει ιδιαίτερα αν είναι σπάνιες αλλά αν το θέμα που απεικονίζουν είναι σπάνιο», εξηγεί, μυώντας μας λίγο στα… μυστικά του συλλέκτη.
Επιπλέον, όπως αναφέρει, δεν αναζητεί μόνο φωτογραφίες γνωστών φωτογράφων, αλλά και ανώνυμων, καθώς, όπως λέει, «πολλές φορές τα αριστουργήματα είναι από άγνωστους καλλιτέχνες». Στη συλλεκτική αξία μιας φωτογραφίας, ρόλο παίζει, εκτός από την καθαρότητά της και ολόκληρο το σκηνικό, δηλαδή, αν απεικονίζει για παράδειγμα, έναν άνδρα, το 1950, σε δρόμο της Θεσσαλονίκης και από πίσω φαίνεται ένας λούστρος ή ένα παλαιό φαρμακείο κι ένα αυτοκίνητο εποχής. Τότε, αποκτάει ακόμη μεγαλύτερη αξία. Αγαπημένος φωτογράφος πάντως του κ. Παπατζήκα, είναι ο Γιώργος Παπαδάκης, ο οποίος, προπολεμικά, διατηρούσε φωτογραφείο στην πλατεία Ιπποδρομίου.
«Από τις θεματικές που τρέφω ιδιαίτερη αδυναμία είναι αυτή που αφορά στα παλιά επαγγέλματα ενώ μια από τις πολλές φωτογραφίες που ξεχωρίζω στη συλλογή μου είναι και αυτή του Πωλ Ζεπτσί (Paul Zepdji), ο οποίος διατηρούσε φωτογραφείο στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, στον μεσοπόλεμο και απαθανάτισε τις εργασίες κατασκευής της σιδηροδρομικής γραμμής στην οδό Μοναστηρίου», σημειώνει.
Ο κ.Παπατζήκας έχει συνεργαστεί πολλές φορές με μουσεία και Ιδρύματα, όπως και με συγγραφείς, για την έκθεση συλλεκτικών φωτογραφιών ή έκδοση λευκωμάτων, όπως με τον δημοσιογράφο – συγγραφέα Χρίστο Ζαφείρη, στο λεύκωμα «Εν Θεσσαλονίκη», το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης και το Μορφωτικό Ιδρυμα της Εθνικής Τραπέζης. Δηλώνει πάντα ανοιχτός σε συνεργασίες, γιατί, όπως λέει, «όταν οι φωτογραφίες είναι στα συρτάρια δεν έχουν τίποτα να προσφέρουν».
Εντούτοις όμως, το… σαράκι του συλλέκτη υπαγορεύει ότι, όταν μια φωτογραφία τυπωθεί, χάνει την αξία της. «Δεν είναι πλέον “ψηλά” στο χρηματιστήριο των συλλεκτών, στην ουσία “καίγεται” δηλαδή», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Δηλώνει, ωστόσο, «αθεράπευτα συλλέκτης», αν και τα τελευταία χρόνια, δυσκολεύεται πολύ να βρει προπολεμικές φωτογραφίες. «Οι φωτογραφίες που κυκλοφορούν πλέον είναι κυρίως μεταπολεμικές. Οσο για τις τιμές, στα παλιατζίδικα είναι σίγουρα χαμηλότερες απ’ ό,τι να ´χτυπήσεις´ μια φωτογραφία σε δημοπρασία», καταλήγει.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα