Μουσείο Τυπογραφείας

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΑΚΡΩΤΗΡΙΟΥ:

Φτάνει πια με τις πτήσεις πολεμικών αεροσκαφών


Την έντονη διαμαρτυρία τους, για την αναβάθμιση της Βάσης της Σούδας και για τα προβλήματα που προκαλούνται στους κατοίκους του Ακρωτηρίου -και όχι μόνο- από τις συνεχείς απογειώσεις και προσγειώσεις πολεμικών αεροσκαφών στην περιοχή, εξέφρασαν χθες εκπρόσωποι των Πολιτιστικών Συλλόγων Αρωνίου, Καλαθά, Καμπανίου, Κορακιών, Κουνουπιδιανών, Μουζουρά και Χωρδακίου στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.
Ο  πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Καμπανίου, Νίκος Γιαννακάκης, επεσήμανε -διαβάζοντας κείμενο, το οποίο συνυπογράφουν οι προαναφερόμενοι Σύλλογοι- ότι «επειδή μας ενδιαφέρει η ποιότητα ζωής των κατοίκων, η προστασία της υγείας τους, αλλά και η αλληλεγγύη προς τους συνανθρώπους μας ´όπου γης´, έχουμε χρέος να αρθρώσουμε την παρούσα διαμαρτυρία. Κι επειδή το πρόβλημα έχει γίνει πολύ μεγάλο, καλούμε κάθε θεσμοθετημένο όργανο, όπως κόμματα, βουλευτές, Τοπική Αυτοδιοίκηση, συνδικαλιστικά όργανα, επιστημονικά σωματεία και τέλος πάντων κάθε ευαισθητοποιημένο φορέα και πολίτη να πάρει θέση. Η φωνή διαμαρτυρίας όλων μας σίγουρα μπορεί να γίνει τροχοπέδη στην αυθαιρεσία της εξουσίας και να φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα», τόνισε ο κ. Γιαννακάκης.

Η ΒΑΣΗ
Ο κ. Γιαννακάκης έκανε λόγο για «αεροσκάφη μίας ετερόκλητης συμμαχίας», που δεν ήρθαν προσωρινά για τα γεγονότα στη Λιβύη, αλλά «…ήρθαν για να μείνουν και να αναλάβουν τον ρόλο του τιμωρού κάθε ´άτακτου´ στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Το ένδυμα της προστασίας της δημοκρατίας και της προστασίας των δικαιωμάτων των λαών δεν μπορεί να καλύψει τους πραγματικούς στόχους που εξόφθαλμα είναι η εκμετάλλευση του πλούτου της περιοχής. Η υποκρισία της διεθνούς διπλωματίας σε όλο της το μεγαλείο! Επειδή κάθε πόλεμος είναι καταδικαστέος, γιατί ποτέ δεν έλυσε, απεναντίας δημιούργησε προβλήματα -αλήθεια τι πρέπει να γίνει για να καταλάβει αυτή την αλήθεια ο άνθρωπος; Γι’ αυτό θεωρούμε ψευδεπίγραφη, ανήθικη, επιζήμια και επικίνδυνη την παρουσία και τη δραστηριότητα αυτή των αεροπορικών δυνάμεων στην περιοχή μας».
Ο κ. Γιαννακάκης υπογράμμισε ακόμη ότι «κανείς δεν μπορεί να αισθάνεται καλά, όταν γνωρίζει ότι από δίπλα του φεύγουν πιλότοι και πηγαίνουν σε μία άλλη χώρα όπου καταστρέφουν, ερημώνουν, σκοτώνουν αθώους, με όποια πρόφαση. Αλήθεια έτσι θα γίνει και με μας, αν κάπου διαφωνήσουμε με τους άρχοντες της γης;».
Πρόσθεσε, δε, πως «πρέπει να θυμίσουμε στους τοπικούς άρχοντες ότι υπήρξαν βέβαια και είναι στελέχη ενός κόμματος που τώρα κυβερνά, όμως, σήμερα είναι εκλεγμένοι από τον λαό σε θέση απ’ όπου θα πρέπει να προστατεύουν τους πολίτες από κάθε υπερβολή και φυσικά να λύνουν τα προβλήματα τους. Για τα παραπάνω τουλάχιστον μια διαμαρτυρία δεν οφείλει ο Δήμος; Ιδωμεν».

Τα προβλήματα
Στο κείμενο, που συνυπογράφουν οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι Αρωνίου, Καλαθά, Καμπανίου, Κορακιών, Κουνουπιδιανών, Μουζουρά και Χωρδακίου και το οποίο διάβασε ο κ. Γιαννακάκης, αναφέρονται τα προβλήματα από τις συνεχείς πτήσεις πολεμικών αεροσκαφών. Αυτά είναι τα εξής:
Πρόβλημα 1ο: «Η δραστηριότητα αυτή των ´συμμάχων´ συνεχίζεται και τη μέρα και τη νύχτα με προσγειώσεις, απογειώσεις μαχητικών, μεταγωγικών και ηλεκτρονικής παρακολούθησης αεροσκαφών, δημιουργεί θόρυβο πολλαπλάσιο από τον ανεκτό για την ψυχική και σωματική υγεία των κατοίκων. Ο ύπνος τη νύχτα δεν είναι δυνατός, η ψυχική ηρεμία διαταράσσεται, η σωματική υγεία κλονίζεται. Πολλοί μιλούν για προβλήματα ακοής, ενώ οι ειδικοί συμβουλεύουν απομάκρυνση των μικρών παιδιών και των ευαίσθητων ομάδων από την περιοχή. Η παραπάνω καταγραφή δεν είναι υπερβολική ούτε ενέχει καμία σκοπιμότητα. Είναι η ίδια η αλήθεια που βεβαιώνει καθημερινά ότι οι υπεύθυνοι της Βάσης αδιαφορούν πλήρως αν υπάρχουν άνθρωποι στο Ακρωτήρι και στην ευρύτερη περιοχή».
Πρόβλημα 2ο: «Στο Ακρωτήρι για τους πάσης φύσεως άρχοντες και πολιτικούς και στρατιωτικούς το θέμα της προστασίας του περιβάλλοντος δεν έχει καμία αξία. Δεν φτάνουν τα σκουπίδια, τα καύσιμα, οι πύραυλοι, το αεροδρόμιο, η ναυτική βάση, οι αποθήκες πυρομαχικών, τα λατομεία, τώρα αποκτήσαμε και τα ´συμμαχικά´ αεροσκάφη, που καθημερινά ρυπαίνουν το περιβάλλον και με τα άκρως τοξικά απόβλητα και τα καύσιμα που χρησιμοποιούν».
Πρόβλημα 3ο: «Αυτή η μεγάλη κινητικότητα πολεμικών αεροσκαφών αυξάνει την πιθανότητα ατυχήματος κοντά ή πάνω στα σπίτια μας, με απρόβλεπτες συνέπειες. Απόδειξη των ανωτέρω είναι όπως λέγεται και γράφτηκε στον Τύπο, ότι προ καιρού ένα αεροσκάφος χρειάστηκε να ρίξει τα καύσιμα στο Μαράθι προφανώς για να αποφύγει ανάφλεξη κατά την προσγείωση, εξαιτίας μηχανικής βλάβης».
Πρόβλημα 4ο: «Η διακίνηση τόσων πυρομαχικών από το αεροδρόμιο Χανίων προς τη Λιβύη μας φέρνει στον νου το ατύχημα στην Κύπρο. Κανείς δεν μπορεί να βεβαιώσει ότι δεν μπορεί να συμβεί και σε εμάς το ίδιο».
Πρόβλημα 5ο: «Και κάτι για το ´χρύσωμα του χαπιού´ που προσπάθησε να κάνει η αναπληρωτής γραμματέας του NATO κατά την πρόσφατη επίσκεψή της στα Χανιά. Μίλησε για οικονομικά οφέλη από την παρουσία αυτή των μονάδων στα Χανιά. Πρώτα – πρώτα και πάνω από όλα δηλώνουμε ότι για μας η υγεία και η αξιοπρέπεια δεν είναι ανταλλάξιμα προϊόντα ούτε κοστολογούνται ούτε παζαρεύονται».

5 σχολια

 • [Δημήτρης] ~ 30 Αυγούστου 2011 ~ 11:48 ~ Απάντηση

  Να που καμιά 20αριά (το πολύ, όπως δείχνουν οι φωτογραφίες), θέλουν νά υποκαταστήσουν την κυβέρνηση της χώρας και να κάνουν εξωτερική πολι-τική, όπως έπραττε κάποτε και – ο καλός κατά τα λοιπά – Νομάρχης μας που εκ του λόγου αυτού (

 • [λακις] ~ 30 Αυγούστου 2011 ~ 17:00 ~ Απάντηση

  Εαν ζουσατε στη Λαρισα θα καταλαβαινατε για τα καλα τι θα πει θορυβος απο μαχητικα αεροπλανα.50 πτησεις καθημερινα πανω και γυρω απο την πολη,ασε που την τριτη με τις νυχτερινες στις 12 τα μεσανυχτα ειναι σαν να ζουμε στην γαζα.Παντως ενα εχω να πω.Καθημερινα βλεπω στα SITE μεγαλη εγληματικοτητα στην κρητη.Ναρκωτικα ,πυροβολισμοι,δολοφονιες κλπ.Μαλλον εχουμε ξεφυγει.Βοηθηστε τους κρητες να καταλαβουν οτι ειμαστε στο 2011 και μαλιστα υπο επιτηρηση.Η ΕΕ θα μας παιξει στα ζαρια αν δεν μαζευτουμε.

 • [Γεωργία] ~ 31 Αυγούστου 2011 ~ 03:42 ~ Απάντηση

  Ακαταλαβίστηκος ο Δημήτρης, μπορεί από το ψαλίδισμα .Πάντως και στα χωριά τση ρίζας εξαφανίστηκεναι η ησυχία και ηρεμία. Ούλο ΒΟΥΗΤΑ γροικάς και πράμα ”΄αλλο. Και σε βαστά ετσά με τα βουητά του πολέμου μιάν ανησυχία και μιά μάνιτα ουλημερίς. Κι ας λέει ο Λάκης γιά Λάρισες και ξε Λάρισες.

 • [βασιλης] ~ 31 Αυγούστου 2011 ~ 12:43 ~ Απάντηση

  φιλε δημητρη, μιας και μιλας για πληοψηφιες και νομιμες κυβερνησεις σου υπενθυμιζω οτι στις προηγουμενες εκλογες πηρε μερος μονο το 55% των ψηφοφορων,
  απο το οποιο 55% το 40% ψηφισε την σημερινη κυβερνηση.
  (και μαλιστα οχι για την πολιτικη που εφαρμοζει τωρα, αλλα για το ””λεφτα υπαρχουν””)
  συνεπώς την σημερινη κυβερνηση την ψηφισε το 15-17% του εκλογικου σωματος, ασε λοιπον τα ””καμια εικοσαρια”” γιατι αυτοι ζουν εκει ενω καποιοι αλλοι στον κοσμο τους!

 • [Γεωργία] ~ 6 Σεπτεμβρίου 2011 ~ 03:51 ~ Απάντηση

  Και δα τα ίδια βουητά .Τέθοια ώρα να σε ξυπνούνε άντε να κλείσεις μάτι ύστερα .Και να μην επερνούσανε μπάρε μου απάνω από τη κεφαλή μας…….. Κι ύστερα σου λένε για ώρες κοινής ησυχίας και γράφουνε και τα μηχανάκια για τσι εξατμήσεις.

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.