Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Μπάμιες

Της ΓεωργίαΣ Πετράκη*

Αλλο ένα λαχανικό που χαρακτηρίζεται υπερτρόφιμο είναι οι μπάμιες.
Ο τίτλος αυτός τους έχει αποδοθεί λόγω της σύστασής τους σε βιταμίνες, ιχνοστοιχεία, αμινοξέα και σημαντικά φυτοχημικά και τα οφέλη που προκύπτουν
από την κατανάλωσή τους.
Πιο αναλυτικά: Η χαμηλή θερμιδική απόδοση (22 θερμίδες/100 γρ. μαγειρεμένου τροφίμου) τις αναγάγει σε τρόφιμο ιδανικό για όσους προσπαθούν να χάσουν βάρος.
Μπορούν να καλύψουν το 10% των ημερήσιων αναγκών ενός ενηλίκου σε φυτικές ίνες. Αυτός είναι ο λόγος που προτιμώνται από άτομα που πάσχουν από δυσκοιλιότητα. Επίσης οι φυτικές ίνες προκαλούν ευκολότερα το αίσθημα του κορεσμού με αποτέλεσμα οι μπάμιες να εμφανίζουν υψηλό σκορ στον δείκτη κορεσμού και βοηθούν στον έλεγχο του σωματικού βάρους.
Ακόμα, η περιεκτικότητά τους σε φυτικές ίνες παίζει σημαντικό ρόλο στη μείωση της απορρόφησης της χοληστερόλης στο αίμα με αποτέλεσμα να βοηθούν στην πρόληψη των καρδιαγγειακών νοσημάτων. Επίσης, δεν περιέχουν χοληστερόλη ούτε κορεσμένα λιπαρά.
Σημαντική η βοήθειά τους στην πρόληψη του διαβήτη, αφού οι φυτικές ίνες βοηθούν στη σταδιακή απορρόφηση της γλυκόζης στο αίμα (Γλυκαιμικός Δείκτης 2).
Υπάρχουν έρευνες που δείχνουν ότι οι μπάμιες βοηθούν στην αντιμετώπιση της κατάθλιψης.
Ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα και την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων του άσθματος λόγω της περιεκτικότητάς τους σε βιταμίνη C (23% Η.Σ.Π) και των φυτοχημικών ουσιών που περιέχουν.
Μπορούν να καλύψουν σε ικανοποιητικά ποσοστά τις ανάγκες μας σε μέταλλα και ιχνοστοιχεία όπως ασβέστιο, μαγνήσιο, μαγγάνιο. Επίσης, είναι πολύ καλή πηγή βιταμίνης Κ (50% Η.Σ.Π.) και φολικού (11% Η.Σ.Π.).
Φαίνεται ότι βοηθάνε στην αντιμετώπιση της ακμής και στη γενικότερη υγεία του δέρματος και των μαλλιών.
Υπάρχουν ενδείξεις ότι βοηθάει την πρόληψη του καταρράκτη.
Εχουν ισχυρή αντικαρκινική δράση ειδικά σε καρκίνους του κατώτερου πεπτικού συστήματος.
Τα προβιοτικά που περιέχουν προωθούν γενικότερα την καλή κατάσταση και λειτουργία του πεπτικού συστήματος.
Τέλος, δεν είναι τυχαίο που είναι ένα από τα κορυφαία καλοκαιρινά λαχανικά! Η Φύση προέβλεψε να μας τις στείλει το καλοκαίρι για να προστατεύτουμε από τον καύσωνα! Αφού φαίνεται ότι βοηθούν στην αντιμετώπιση της θερμοπληξίας!
Η.Σ.Π.: Ημερήσια Συνιστώμενη Πρόσληψη.

*διαιτολόγος – διατροφολόγος,
επιστημονικός συνεργάτης medNutrition.eu


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα