Μουσείο Τυπογραφείας

ΣΤΗ ΜΑΡΑΘΟΚΕΦΑΛΑ ΣΠΗΛΙΑΣ

Τιμήθηκε ο π. Ευάγγελος Σφακιανάκης

Τον πρωτοπρεσβύτερο Ευάγγελο Σφακιανάκη τίμησαν χθες, στη Μαραθοκεφάλα Σπηλιάς, η Μητρόπολη Κισάμου και Σελίνου, η Περιφέρεια Κρήτης και ο Δήμος Πλατανιά, για τα 55 συναπτά χρόνια πλούσιου θρησκευτικού και κοινωνικού έργου.
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν, μεταξύ άλλων, ο πρώην πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας Ντόρα Μπακογιάννη, οι βουλευτές Λίτσα Κουρουπάκη και Χρήστος Μαρκογιαννάκης, ο μητροπολίτης Κισάμου και Σελίνου Αμφιλόχιος, ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, ο δήμαρχος Πλατανιά Γιάννης Μαλανδράκης αιρετοί, εκπρόσωποι τοπικών Αρχών και φορέων και πλήθος κόσμου.
«Ολοι όσοι ξέρουμε το έργο του παπά Βαγγέλη, τον αγώνα που έχει κάνει χρόνια τώρα εδώ στην περιοχή, εδώ σε αυτό το σπήλαιο, αναδεικνύοντας ολόκληρη την περιοχή, ιδρύοντας δεκαοκτώ εκκλησίες, αξίζει να τιμηθεί. Είμαστε κι εμείς εδώ σήμερα για να τον τιμήσουμε εν ζωή», επεσήμανε σε δηλώσεις της η κα Μπακογιάννη.
Ο μητροπολίτης Κισάμου και Σελίνου Αμφιλόχιος τόνισε ότι «σε μια εποχή βαθειάς πολυμέτωπης κρίσης, κυρίως αξιακής, θεσμικής και προσώπων, θεωρούμε ότι είναι πολύ σημαντικό το γεγονός να τιμώνται εκκλησιαστικά πρόσωπα, όπως το πρόσωπο του σημερινού τιμώμενου πατρός Ευαγγέλου Σφακιανάκη, ο οποίος επί πέντε και πλέον δεκαετίες προσέφερε στα δρώμενα και στα γενόμενα της Μητρόπολής μας και ευρύτερα».
Ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης υπογράμμισε ότι «αξίζει να αναδεικνύουμε το έργο που κάνουν κάποιοι αθόρυβοι άνθρωποι. Ενα έργο πάνω από 50 χρόνια του παπά Βαγγέλη. Μακάρι να υπήρχαν πολλοί μιμητές σε αυτή τη δύσκολη περίοδο που περνάμε».
Ο δήμαρχος Πλατανιά Γιάννης Μαλανδράκης σημείωσε ότι «βραβεύουμε έναν παπά με όλη τη σημασία της λέξης, που για 55 χρόνια είναι στα κοινά, είναι στα κοινωνικά, είναι σε αυτά που έχει ανάγκη ο άνθρωπος».
Για τον πρωτοπρεσβύτερο Ευάγγελο Σφακιανάκη μίλησε ο διευθυντής της Διεύθυνσης Υγείας και Πολιτισμού της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων και πρόεδρος της Ενωσης Πνευματικών Δημιουργών Χανίων Δημήτρης Νικολακάκης, ο οποίος απαρίθμισε το πολυσχιδές έργο του αναφέροντας: «Τι να πρωτοαναφέρουμε γι’ αυτόν; Την ανακαίνιση και τη διεθνή προβολή της εκκλησίας και του περιβάλλοντος χώρου του Αγίου Ιωάννη του Ερημίτη, στη Μαραθοκεφάλα; Την εκ θεμελίων κατασκευή 15 εκκλησιών, μικρών και μεγάλων; Την κατασκευή Πνευματικού Ησυχαστηρίου και Ξενώνα 70 κλινών; Τη δημιουργία Ενοριακού Πνευματικού Κέντρου 250 τ.μ.; Την οργάνωση δύο βιβλιοθηκών με πάνω από 6.000 τόμους; Την ίδρυση δύο Λαογραφικών και ενός Πολεμικού Μουσείου; Τη δημιουργία Εκκλησιαστικού Μουσείου; Τη λειτουργία Μουσείου Παλαιών Φωτογραφιών; Την κατασκευή πρωτότυπου πάρκου Ηρώων και τοπικών προσωπικοτήτων; Τις φιλανθρωπικές – αλτρουιστικές του ενέργειες; Την όλη δράση του, ως θρησκευτικού λειτουργού, ιεροκήρυκα και εξομολόγου; Για όλα αυτά, το οικουμενικό Πατριαρχείο τού έχει ήδη απονείμει τον τίτλο του Σταυροφόρου του Οικουμενικού Θρόνου».
Από την πλευρά του, ο τιμώμενος ανέφερε ότι «η μέρα αυτή για μένα είναι μέρα περισυλλογής. Για το τι έκανα. Τα έχω ξεχάσει. Αλλά δεν έπραξα κακό για κανένα. Τους αγαπούσα όλους. Η αγάπη μου ήταν αστείρευτη. Ποιος την έδινε; Νομίζω, μόνο ο Θεός. Και ό,τι έκανα εδώ το έκανα από μεράκι. Απλός, απέριττος, εργατικός, άοκνος και άγρυπνος στο καθήκον μου και στην αποστολή μου».
Σημειώνεται ότι μετά την εκδήλωση ακολούθησε κρητικό δείπνο.

Maria Orfanoudaki

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.