Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Αγανακτήστε!

STEPHANE HESSEL – ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΠΑΤΤΑΚΗ
Μετάφραση από τα γαλλικά Σώτη Τριανταφύλλου

Ενα βιβλίο από έναν βετεράνο της γαλλικής αντίστασης κατά του χιτλερικού και φασιστικού ολοκληρωτισμού του Β’ Παγκοσμίων Πολέμου, ο οποίος σήμερα, 93 ετών, απευθύνθηκε στη γαλλική (και κατ’ επέκταση στην ευρωπαϊκή και παγκόσμια) νέα γενιά με ένα εγερτήριο σάλπισμα για καθολική αγανάκτηση – αντίσταση των νέων, για να αποτρέψουν ένα καταστροφικό αύριο από τον νέο απάνθρωπο φασισμό των χρηματαγορών που απειλεί με ισοπέδωση τα δικαιώματα των πολιτών, αλλά και την ίδια τη Δημοκρατία.

Ενα μικρό βιβλίο με μεγάλη κυκλοφορία στη Γαλλία, στην Ευρώπη και στην Ελλάδα που ξαφνικά έγινε το πειραματόζωο της νέας οικονομικής εξαθλίωσης και της βαριάς ηθικής χρεοκοπίας.
Στη Γαλλία της Μεγάλης Επανάστασης, που άλλαξε πολλά στη σκέψη του κόσμου (με τον μετέπειτα αναπτυχθέντα) διαφωτισμό, ελπίζαμε πολλά, χωρίς -τελικά- να διαφωτιστούν οι αγριότητες του πολιτισμού. Αντίθετα, αντιμετωπίσαμε στην Ευρώπη πλείστες όσες δυσμενείς μετεπαναστατικές καταστάσεις που δημιουργήθηκαν και επιβλήθηκαν ως ευρωπαϊκός αποικιοκρατισμός, ο οποίος συνεχίστηκε από την υπερ-ατλαντική πολιτική του παγκόσμιου μεταπολέμου. Μια περίοδος που ακολουθήθηκε από τον μεσοπόλεμο με το φοβερό οικονομικό κραχ του 1929. Για να βοηθήσει με τα λάθη της, τις ανοχές και τις ενοχές της -τόσο η Ευρώπη όσο και η Αμερική- στην ανάπτυξη και στην κυριαρχία των φασιστικών καθεστώτων της Ευρώπης. Για να σβήσει ουσιαστικά -το γαλλικό επαναστατικό πνεύμα, αλλά και το δημοκρατικό πνεύμα κοινοβουλευτικών χωρών όπως η Αγγλία, παρά τη σκληρότατη μάχη, που, έδωσε σ’ αυτή την εποχή, για να κρατηθεί ελεύθερη και να καταληφθεί και αυτή από τον Χίτλερ, που βομβάρδιζε καθημερινά το Λονδίνο και άλλα στρατηγικά κέντρα της Αγγλίας.
Ομως κυριεύτηκε η Δημοκρατία της Νορβηγίας που μετά την κατάληψη λειτούργησε με κυβέρνηση ´οριζόμενη´ από τους Γερμανούς κατακτητές.
Η ΠΡΟΔΟΣΙΑ ΠΕΤΑΙΝ ΚΑΙ
Η ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΜΑΣ
Ομως, η Γαλλία της μεγάλης γαλλικής επανάστασης ήταν η χώρα που ´έσπασε´ από τον γερμανικό καταιγισμό πυρός για να καταληφθεί και να ορκισθεί μια κυβέρνηση συνεργασίας με τους Γερμανούς κατακτητές υπό τον στρατάρχη Πεταίν.
Όμως, τότε ο Ζαν Μουλέν εκπόνησε πρόγραμμα αντίστασης κατά του χιτλερισμού, με δημιουργία εθνικού συμβουλίου (όλων των ενώσεων συνδικάτων κ.λπ.) για απελεύθερωση της κατεχόμενης Γαλλίας. Τότε τα κινήματα κομμάτων, συνδικάτων κ.λπ. αποδέχτηκαν τον μοναδικό ηγέτη που αναγνώριζαν: Τον στρατηγό Ντε – Γκωλ. Από τότε είχε εκποιηθεί ένα πρόγραμμα που συγκέντρωνε σύνολο αρχών και αξιών, στις οποίες βασιζότανε η μοντέρνα Γαλλική Δημοκρατία μετά την απελευθέρωση.
Για να σημειώνεται τώρα στη νέα μεγάλη οικονομική, εξουσιαστική και βαθιά κοινωνική κρίση ότι αυτές τις αξίες που προδιαγράφηκαν και έγιναν πρόγραμμα απελευθέρωσης τις έχουμε -ως αξίες και αρχές- ανάγκη περισσότερο από ποτέ!
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ
ΑΠΟ ΠΟΤΕ ΚΙΝΔΥΝΕΥΟΥΜΕ ΤΩΡΑ!
Αυτή την ανάγκη τη διακήρυξε πρόσφατα στους Γάλλους, αλλά και σ’ όλη την Ευρώπη και στον κόσμο, ο Γάλλος βετεράνος της αντίστασης ο Stephane Hessel. Ο άνθρωπος, ο οποίος πριν 67 χρόνια είχε κάμει βάσει της πολιτικής και αγωνιστικής βάσης το Γαλλικό Εθνικό Συμβούλιο της Αντίστασης, συνελήφθη με κατάδοση από τους Γερμανούς κι στάλθηκε σε στρατόπεδα συγκέντρωσης με εντολή να εκτελεσθεί. Γλύτωσε, όμως, τελικά, για να γίνει μετά τον πόλεμο (το 1948) ο βασικός συντελεστής της οικουμενικής διακήρυξης του ανθρώπου για τη δημιουργία του ΟΗΕ. Αυτός, ο άνθρωπος της πρωτοπορίας της αντίστασης είναι, τώρα, 93 χρόνων και εξακολουθεί να… αντιστέκεται!
Γι’ αυτή την αντίσταση θεώρησε προϋπόθεση η ´αγανάκτηση´. Λέξη που έβαλε στον τίτλο σ’ ένα μικρό εγερτήριο κείμενο που το απευθύνει για εκείνους και εκείνες που θα φτιάξουν τον 21ο αιώνα.
Σ’ αυτούς – αυτές λέει με στοργή: ´Δημιουργία σημαίνει αντίσταση´. ´ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ´.
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΜΕ ΑΓΑΝΑΚΤΗΣΗ
Το εντελώς επίκαιρο και για τους νέους Ελληνες και Ελληνίδες μικρό ´επαναστατικό´ κείμενο έχει ήδη αποτελέσει εκδοτικό φαινόμενο της Ευρώπης, όπου μόνο στη Γαλλία έχουν πωληθεί πάνω από 1.500.000 αντίτυπα. Ενώ, στην Ελλάδα που έχει κυκλοφορήσει            -μόλις πριν 2 – 3 μήνες- με συνεχείς εκδόσεις έχει πουλήσει 10.000 και συνεχίζει να πουλά.
Ο 93χρονος σήμερα Stephane Hessel με κραυγή αγωνίας για το σημερινό κατάντημα της Ευρώπης – κόσμου τονίζει, βασικά, ότι: ´Σήμερα έχουμε ανάγκη αρχές και αξίες περισσότερο από ποτέ. Πρέπει να επαγρυπνούμε όλοι μαζί προκειμένου η κοινωνία μας να παραμείνει τέτοια ώστε να είμαστε υπερήφανοι.
Όχι μια κοινωνία λαθρομεταναστών, απελάσεων και καχυποψίας εναντίον των μεταναστών.
Όχι μια κοινωνία όπου αμφισβητούνται οι συντάξεις και τα κεκτημένα της κοινωνικής ασφάλισης.
Όχι μια κοινωνία που τα ΜΜΕ βρίσκονται στα χέρια μεγιστάνων. Επιστροφή σε μια αληθινή κοινωνική δημοκρατία στην οποία θα προηγείται το γενικό συμφέρον του ατομικού. Με τον πλούτο που δημιουργείται από τις εργαζόμενες τάξεις να μοιράζεται δίκαια, ώστε να εμποδίζεται η εξουσία του χρήματος, όπως είχε προδιαγράψει η μεγάλη και αποφασιστική αντίσταση των γαλλικών οργανώσεων στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, για τη μεταπολεμική διασφάλιση λειτουργίας της αληθινής Δημοκρατίας, με βάση τα κοινωνικά δικαιώματα, τα οποία σήμερα κινδυνεύουν να χαθούν´.
ΤΟΛΜΟΥΝ ΝΑ ΜΑΣ ΛΕΝΕ
ΟΤΙ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ
´Γιατί σήμερα τολμούν να μας λένε ότι το κράτος δεν μπορεί να πληρώνει το κόστος αυτών των κοινωνικών μέτρων. Όμως, το σημερινό κράτος δεν πληρώνει γιατί η εξουσία του χρήματος, την οποία πολέμησε η αντίσταση δεν ήταν ποτέ τόσο μεγάλη, αυθάδης, εγωιστική και προκλητική όσο σήμερα. Ενώ, το χάσμα μεταξύ των πολύ πλουσίων και των πολύ φτωχών δεν ήταν ποτέ μεγαλύτερο και η κούρσα του χρήματος και του ανταγωνισμού δεν ενθαρρυνόταν ποτέ με τέτοια ένταση´.
Φοβερά ανήσυχος, για το μέλλον της Γαλλίας, της Ευρώπης, αλλά και όλων των λαών, ο μεγάλος αυτός πρόμαχος της αντίστασης, στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο κατά του ολοκληρωτισμού και του απάνθρωπου σημερινού εκμεταλλευτισμού απευθύνεται στη νέα γενιά λέγοντας:
ΤΟ ΚΙΝΗΤΗΡΙΟ
ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑ ΤΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ
´Το κινητήριο συναίσθημα της αντίστασης ήταν η αγανάκτηση. Εμείς, λοιπόν, οι βετεράνοι των αντιστασιακών κινημάτων καλούμε τις νεότερες γενιές να δώσουν πνοή στην αντίσταση και να μεταδώσουν την κληρονομιά και τα ιδανικά της. Τους λέμε: Πάρτε τη σκυτάλη, Αγανακτήστε! Οι σωστοί πολιτικοί, οικονομικοί και πνευματικοί ιθύνοντες της κοινωνίας δεν πρέπει να επηρεαστούν από τη σημερινή διεθνή δικτατορία των χρηματαγορών που απειλεί την ειρήνη και τη Δημοκρατία´.
Αυτό το εγερτήριο σάλπισμα πρέπει να γίνει το ιδεώδες και της δικής μας νεολαίας. Στην Ελλάδα της απάνθρωπης κοινωνικής καταστροφής, την οποία επιβάλλουν οι ξένοι επικυρίαρχοι και όλοι οι Ελληνες ανευθυνο- υπεύθυνοι που συνετελέσανε για να φθάσουμε στη σημερινή κατάσταση που δημιουργεί την αναγκαιότητα μιας σύγχρονης καθολικής αγανάκτησης.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα