Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Βιβλίο

Η ομολογία ενός δολοφόνου
Γιόζεφ Ροτ

Αυτό το μυθιστόρημα το έγραψε ο Γιόζεφ Ροτ τα χρόνια της εξορίας του, που από το 1933 τον απέκοψε από το αναγνωστικό του κοινό. Ο Ροτ το τελείωσε το 1936 στο ξενοδοχείο ´Εντεν´ στο Άμστερνταμ, όπου και διάβασε για πρώτη φορά μπροστά σε ακροατήριο σελίδες της ιστορίας του αλλοτινού πράκτορα της τσαρικής Αστυνομίας. Μια ολόκληρη νύχτα ως το πρωί ακούν οι θαμώνες του ρώσικου καπηλειού Ταρί – Μπαρί στο Παρίσι την εκ βαθέων εξομολόγηση και την ιστορία της ζωής του Σεμιόν Γκολούμπτσικ, που δηλώνει δολοφόνος. Η μοίρα του Γκολούμπτσικ -η δουλειά του στη μυστική Αστυνομία του τσάρου, την Οχράνα, ο υποτιθέμενος διπλός φόνος του ετεροθαλούς αδερφού του και της νεαρής Λουτεσιά, οι συνωμοσίες του και οι προδοσίες του- όλα ξεκινούν από την προβληματική καταγωγή του. Από ειρωνεία της τύχης η υπηρεσία του τον στέλνει ως κατάσκοπο στο Παρίσι με το όνομα του πρίγκιπα Κραπότκιν, που είναι ο πραγματικός πατέρας του.
Ενα σκοτεινό και ειρωνικό μυθιστόρημα, μια παραβολή για τη δύναμη του Κακού, για τη λογική της ύβρης και της προδοσίας.
Εκδότης: Αγρα

Κορίτσια στον ήλιο
Χάρης Παπαδόπουλος-Γιάννης Μάναλης

Μπορούν κάποιες ολιγοήμερες καλοκαιρινές διακοπές στο απέραντο γαλάζιο ενός ελληνικού νησιού να αλλάξουν για πάντα τις ζωές μιας παρέας τεσσάρων γυναικών; Να προκαλέσουν αλλαγές λιγότερο ή περισσότερο σημαντικές, που όμως θα οδηγήσουν αυτές τις γυναίκες σε ένα καλύτερο παρόν και μέλλον;
Φυσικά και αυτό είναι εφικτό, εάν μάθουν να προσαρμόζονται στις προκλήσεις της ζωής, διεκδικώντας επίμονα αυτό που πραγματικά θέλουν και τελικά κατακτώντας το.
Έρωτες, όνειρα, χιούμορ και ανατροπές σε ένα ´ταξιδιάρικο´, καλοκαιρινό μυθιστόρημα.

Εκδότης: Λιβάνης – Νέα Σύνορα

Ενα ταξίδι που όλο αρχίζει…
Ελένη Παπαδοπούλου

Σε έναν κόσμο αδηφάγο και σε χρόνια δύσκολα, μια ηλικιωμένη γυναίκα ξέρει μόνο να αγαπάει. Μια νεότερη, μικρονοϊκή και μικρόψυχη, αποτελεί καταλύτη για δύσκολες και καθοριστικές αποφάσεις. Μια νεαρή μάνα στέκεται όρθια μπροστά στις αναποδιές και βλέπει μόνο τα παιδιά της. Δυο μικρά αδέρφια, που ο κόσμος τους έχει γίνει κομμάτια, προσπαθούν να στηρίξουν ο ένας τον άλλο και να χαράξουν την πορεία τους, μακριά από οτιδήποτε τους συνθλίβει. Ένας πατέρας που τα θέλει όλα εύκολα για να υπάρξει και χρησιμοποιεί τους πάντες. Μια δυστυχισμένη κοπέλα που ονειρεύεται απλώς κάτι λίγο καλύτερο και γίνεται έρμαιο. Μια ιστορία αγάπης και προσφοράς, οδυνηρών ανατροπών, προδοσίας, δημιουργίας, απρόσμενης καταστροφής και τελικής δικαίωσης. Ενα ταξίδι που όλο φαίνεται να τελειώνει αλλά πάντα αρχίζει. Οπως η ζωή και η δύναμή της.

Εκδότης: Λιβάνης – Νέα Σύνορα

Ρόδινη στάχτη
Μαρία Θηρεσία Καρλότα
Σόνια Ζαχαράτου

Παρίσι, Βερσαλλίες, Αυλή του Βασιλιά Λουδοβίκου ΙΣΤ΄ και της Βασίλισσας Μαρίας Αντουανέτας. Το πρωτότοκο παιδί τους, η Μαρία Θηρεσία Καρλότα, είναι ένα μικροκαμωμένο και ευαίσθητο κορίτσι. Η μικρή πριγκίπισσα μεγαλώνει μέσα στα μυθώδη πλούτη των πλέον πολυτελών ανακτόρων της Ευρώπης και στην απατηλή βεβαιότητα ότι η ζωή δεν μπορεί να είναι παρά μόνον αυτή, παρά μόνον έτσι: Ενα παραμύθι. […]
Ένα ιστορικό αφήγημα σε πρώτο πρόσωπο, ένα μυθιστόρημα πολιτικό που εκτυλίσσεται στη διάρκεια της Γαλλικής Επανάστασης έως και τις αρχές του 18ου αιώνα, με τον άνεμο του Διαφωτισμού να σαρώνει όλη την Ευρώπη, με τον γαλλικό λαό σύσσωμο στις επάλξεις, με τον Χάρτη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου ν’ αλλάξει τη θέση του πάνω στη γη, αλλά και με την περίοδο της Τρομοκρατίας ν’ αμαυρώνει τις ελπιδοφόρες σελίδες μιας συγκλονιστικής Επανάστασης…

Εκδότης: Εξάντας

Τα χαζά μπούτια
Βασίλης Βασιλικός

Στα χαζά μπούτια συγκεντρώνονται μερικές από τις πιο συναρπαστικές ιστορίες που διηγήθηκε ποτέ ο Βασίλης Βασιλικός. Ιστορίες με ερωτικά καλοκαίρια, με ερωτικές μνήμες, με οικογενειακές μνήμες, με πολιτικές μνήμες. Ιστορίες αγάπης και χωρισμού, ιστορίες αιφνίδιας χαράς και γλυκιάς μελαγχολίας, ιστορίες τρυφερές αλλά και διεισδυτικές μέχρι τον πυρήνα των πραγμάτων. Κινηματογραφικός στην εναλλαγή των εικόνων και της πλοκής, γοητευτικά δραματικός σε κάποιες περιπτώσεις, κυρίως όμως βαθιά ειρωνικός, αλύπητα σατιρικός και παράλληλα συμπονετικός προς την χρονίως πάσχουσα ελληνική κοινωνία, ο Βασιλικός σε αυτόν τον απολαυστικό τόμο αποδεικνύει γιατί συνεχίζει να διαβάζεται μανιωδώς επί πενήντα χρόνια.

Εκδότης: Τόπος

MEHSHAM ALIEVA (EΛΕΝΗ)
Η γειτονιά των Ρόδων

Aπό τις εκδόσεις ´Ερεισμα´ κυκλοφόρησε το βιβλίο της δεκαεξάχρονης Mehsham Alieva με τίτλο ´Η γειτονιά των Ρόδων´.
Η Mehsham (Ελένη) γεννήθηκε το 1995 στην πρωτεύουσα του Αζερμπαϊτζάν, Μπακού.
Το 2003 μετανάστευσε με την οικογένειά της στην Ελλάδα (Αθήνα) και το 2005 εγκαταστάθηκαν στα Χανιά. Τον Απρίλιο του 2007 της απονεμήθηκε το βραβείο του πρώτου καλύτερου ομαδικού παραμυθιού, καλύτερης εικονογράφησης και πρωτότυπου τίτλου στον Β’ διαγωνισμό παραμυθιού που διοργάνωσε η Παιδική Εφηβική Βιβλιοθήκη του Δήμου Σούδας.
Είναι αριστούχος μαθήτρια και μιλά άπταιστα ελληνικά, αζέρικα και τούρκικα.
´Η γειτονιά των Ρόδων´ είναι το πρώτο της βιβλίο που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ´Ερεισμα´.
(Κεντρική διάθεση: Βιβλιοπωλείο ´Ερεισμα´, Υψηλαντών 36, πίσω από το Δημαρχείο Χανίων)

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗΣ
Διατάξεις, καταστατικά,κανονισμοί, νομολογία κ.λπ.της Εκκλησίας της Κρήτης

Το φιλανθρωπικό και εκκλησιαστικό έργο της Εκκλησίας της Κρήτης μέσω των παραχωρήσεων μοναστηριακής κυρίως περιουσίας, εκτός της αστικής, στον Ν. Χανίων τα τελευταία 35 χρόνια καθώς και τα γενικά οικονομικά – περιουσιακά στοιχεία της Εκκλησίας της Κρήτης παρουσιάζονται, μεταξύ άλλων, στον τόμο ´Διατάξεις, καταστατικά, κανονισμοί, νομολογία κ.λπ. της Εκκλησίας της Κρήτης´, του Γεώργιου Κων. Αποστολάκη.
Οπως χαρακτηριστικά αναφέρει στον πρόλογο του βιβλίου ο κ. Αποστολάκης, επίτιμος γεν. γραμματέας Διοικήσεως Μον/κης Περιουσίας Ιεράς Αρχιεπισκοπής της Εκκλησίας Κρήτης ´το παρόν πόνημα αποτελεί συνέχεια των δύο προηγούμενων τόμων μου, των αναφερομένων, του μεν πρώτου, 300 σελίδων, με τίτλο «Εκκλησιαστική Νομοθεσία Κρήτης» εις την συλλογή της ισχύουσης εν Κρήτη Εκκλησιαστικής Νομοθεσίας, του δε δεύτερου, 1070 σελίδων, με τίτλο «Βασικαί Διατάξεις Εκκλησιαστικού – Κανονικού Δικαίου και Νομολογία» εις την επιλογήν και καταγραφήν των βασικότερων ισχυόντων σήμερα διατάξεων στην Εκκλησία της Ελλάδας, την Εκκλησία της Κρήτης, των Εκκλησιαστικών Επαρχιών του Οικομενικού Θρόνου εν Δωδεκανήσω, του Αγίου Ορους, της Κύπρου, της Αλλοδαπής κ.α. και των δύο υπό την ευλογία του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου´.
Ο νέος Τόμος με τίτλο ´Διατάξεις, καταστατικά, κανονισμοί, νομολογία κ.λπ. της Εκκλησίας της Κρήτης´, σκοπό έχει να κωδικοποιήσει σε ενιαίο εύχρηστο τόμο, ως επί το πλείστον, το υπάρχον σήμερα εσωτερικό δίκαιο της Ημιαυτονόμου Εκκλησίας της Κρήτης, ως έχει δημιουργηθεί τελευταίως και το οποίον αναφέρεται εις τα ισχύοντα καταστατικά, κανονισμούς κ.λπ. των Ιερών Μητροπόλεων, των Ιερών Μονών, των Ενοριών και των Εκκλησιαστικών εν γένει Ιδρυμάτων Αυτής.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα