Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

750η ματιά στο μέλλον

Οταν πριν 15 χρόνια ετοιμαζόμουν να γράψω το 1ο σημείωμα για τη δευτεριάτικη έκδοση της εφημερίδας μας το βασανιστικό ερώτημά μου ήταν ‘Τι όνομα θα έδινα στη στήλη;’.
Γνώριζα -από έρευνες- ότι η αγωνία του ανθρώπου όλων των εποχών είναι να ρίχνει κλεφτές ματιές στο μέλλον. Να προσπαθεί να δει εικόνες του μέλλοντος, του δικού του, της οικογενείας του και της κοινωνίας του. Έχει υπολογιστεί ότι το 12% του χρόνου μας, περίπου 3 ώρες κάθε μέρα, σκεφτόμαστε το μέλλον… Περίεργο θα σκεφθείτε όταν έχουμε τόσα πολλά να μας απασχολούν για το εδώ και τώρα.
Ακολούθησα τον πανανθρώπινο κανόνα και βάπτισα τη στήλη ‘Επόμενη μέρα’ για να ρίχνω ματιές στο μέλλον μας. Να κάνουμε μαζί κάθε εβδομάδα μια προσκόπηση των καταστάσεων που μας ενδιαφέρουν.

Αναδρομές
Σήμερα υποκύπτω κι ακολουθώ άλλη μια πανανθρώπινη συνήθεια.
Γράφοντας το 750ο σημείωμα η σκέψη μου προσπαθεί να ξεφυλλίσει τις σελίδες των 749 συγγενών σημειωμάτων. Δύσκολο το έργο μιας και δεν έχουν όλα στενή συγγένεια. Άλλα ήταν αφιερωμένα στη γλώσσα μας, άλλα στο περιβάλλον, σε ψυχολογικές και παιδαγωγικές καταστάσεις όλα σε σχέση με την πόλη μας και την περιοχή μας.                                                             Η αναδρομή στο παρελθόν, το σεργιάνισμα σε οδούς κι ατραπούς της μνήμης μας είναι διαφορετικό από το περπάτημα στο παρόν.
Το πρώτο είναι αναπόληση των ευτυχισμένων στιγμών μας, κάτι σαν ξεφύλλισμα ενός φωτογραφικού άλμπουμ της πόλης, ενώ το δεύτερο που αφορά το παρόν έχει ανηφοριές, αναποδιές και βάσανα.

Μεταγνώση
Καμιά αναδρομή στο παρελθόν δεν είναι χρήσιμη αν δεν μας βοηθάει, να ανακαλύπτουμε τα λάθη μας, τις σωστές μας εκτιμήσεις και προβλέψεις, να βελτιωνόμαστε, να βάζουμε στόχους και να χαράσσουμε νέες πορείες για να τους πετύχουμε.
Αυτή είναι η μεταγνώση μας, η ανώτερη πνευματική – γνωστική λειτουργία του ανθρώπου. Κάποιοι την καλλιεργούν και την αυγατίζουν κι άλλοι την αφήνουν να μαραζώσει και να κατσιάσει.
Χρήσιμη η αναδρομή σε όλους μας αρκεί να την κάνουμε σε τακτά χρονικά διαστήματα. Για να αυτο-αξιολογηθούμε, μα και για να αφουγκραστούμε την ετερο-αξιολόγησή μας.
Είναι η λειτουργία στην οποία υστερούμε έναντι των εταίρων μας στην Ευρώπη. Δεν είμαστε συνηθισμένοι να μας αξιολογούν κι όμως ας τολμήσω να μην αξιολογήσω τις εργασίες των μαθητών μου κάθε εβδομάδα. Αυστηροί κριτές στον αξιολογητή τους είναι οι νέοι μας αρκεί να γνωρίζουν τα κριτήρια, το πλαίσιο της εργασίας και τους στόχους της ανάθεσης του έργου τους.
Αν όλοι είμαστε ενήμεροι για τα στοιχεία που συνθέτουν ένα έργο, τότε αυτό-αξιολογούμαστε με ακρίβεια, μειώνουμε την υποκειμενικότητά μας, βελτιωνόμαστε κι αναπτύσσουμε τη μεταγνώση μας.

Προσκόπηση
Προσκόπηση είναι να βλέπει κανείς μπροστά στον χρόνο ή να στοχάζεται στο μέλλον. Η προσκόπηση είναι πετυχημένη όταν ο οραματιστής γνωρίζει αρκετά στοιχεία της ιστορίας του θέματος, της παρούσας κατάστασής του, σχετικές έρευνες και τι κάνουν οι “πλέον προχωρημένοι” εταίροι μας.
Είναι αυτό πάντοτε εφικτό;
Θα ρωτήσετε.
Η απάντηση είναι κατηγορηματικά όχι.
Η διάδοση των πληροφοριών μέσω του διαδικτύου μοιάζει με την πλημμυρίδα της πανσελήνου που μεταφέρει πολλά άχρηστα και μολύνει εκτάσεις χωρίς όριο. Η δυσκολία της προσκόπησης ενός σύνθετου θέματος -κι είναι όλα σύνθετα πλέον- έχει άλλη μια διάσταση. Η κυριαρχία της ατομικής γνώσης και εμπειρίας υποκύπτει σε κάθε περίπτωση στην παντοκρατορία της ομάδας. Μια ομάδα ειδικών ενημερωμένων διά βίου μαθητών που σχεδιάζουν ρίχνοντας ματιές στο μέλλον μας υπερτερούν σε κάθε περίπτωση από αυτόν που νομίζει ότι έχει την επιφοίτηση.

Υ.Γ.  Επιλογή από τα σημειώματα της τελευταίας 2ετίας -το 5ο τεύχος των ΓλωσσοΨυχοΠαιδαγωγικών- θα εκδοθεί το επόμενο διάστημα.

*polygnosi@otenet.gr


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα