Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Η “Ονείρου – πόλη” είναι πάλι εδώ…

Επιμέλεια:
ΒΑΓΓΕΛΗΣ Θ. ΚΑΚΑΤΣΑΚΗΣ
Kakatsakis@sch. gr

H ´Ονείρου – πόλη´ είναι πάλι εδώ! Στο δεύτερο τεύχος του περιοδικού ´Ονείρου – πόλη´ που έβγαλαν στην κυκλοφορία με το τέλος της φετινής σχολικής χρονιάς, όπως και πέρυσι, οι δάσκαλοι και οι μαθητές του Δημ. Σχολείου Αγίας Μαρίνας Κυδωνίας, αναφέρομαι. Ενα ιδιαίτερα επιμελημένο τεύχος φτιαγμένο με αγάπη και μεράκι. Απόλαυση η περιπλάνηση στις 36 σελίδες του, όπου καθρεφτίζεται η δουλειά που έγινε σε όλη τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς. Ποικίλα τα θέματα των εργασιών που έκαναν τα Αγιομαρινιωτάκια, πλούσιο το φωτογραφικό υλικό, ξεχωριστά τα αφιερώματα στον Παπαδιαμάντη, στον Ελύτη, στον Γκάτσο και στον Τσίρκα, για τα εκατό χρόνια απ’ τον θάνατο του πρώτου και από την γέννηση των άλλων. ´Οι αξίες τους, η έμπνευσή τους, το έργο τους είναι εδώ, κομμάτι της συλλογικής μας συνείδησης, ο πολιτισμός μας´, επισημαίνει, προλογίζοντας το περιοδικό ο φίλος διευθυντής του Σχολείου, Τάσος Τριγκάκης.
Συγχαρητήρια και σ’ εσένα και στους συναδέλφους σου και προπάντων στους μαθητές σας, Τάσο!
Καλή συνέχεια! Και με την ευκαιρία! Χαίρομαι, χαίρομαι πολύ, όταν ο Παιδότοπος γίνεται δίαυλος επικοινωνίας με όλα τα Χανιά για προσπάθειες όπως αυτές του Σχολείου σου. Δικό μου, λοιπόν, το ευχαριστώ!
Β.Θ.Κ.

Αποχαιρετώντας το Δημοτικό Σχολείο
Δε θέλω να φύγω από το Δημοτικό της Αγίας Μαρίνας, γιατί θα μου λείψουν οι δάσκαλοι και ο χώρος που έπαιζα με τους συμμαθητές μου.
ΚΩΣΤΑΣ Ζ.
Από τη μια χαίρομαι που θα φύγω και θα αλλάξω σχολείο και περιβάλλον από την άλλη λυπάμαι, γιατί εδώ είχα τις καλύτερες αναμνήσεις μου και επίσης είχα δασκάλους που Θα τους ευγνωμονώ για πάντα.
ΑΛΕΞ
Θυμάμαι όταν ήμουν μικρός ονειρευόμουν να τελειώσω το σχολείο μα τώρα το σκέφτομαι και στενοχωριέμαι.
ΚΩΝ/ΝΟΣ
…Φαντάζομαι πώς θα είμαι όταν πάω Γυμνάσιο. Θα νιώθω φόβο και ανησυχία. Δε θέλω να φύγω
ΡΑΝΤΟΣΤΙΝ
…Πέρασα απίστευτα χρόνια και κανένα παιδί δε θέλει να φύγει ποτέ από το σχολείο μας αλλά…
ΖΩΗ
Θα θυμάμαι σε όλη μου τη ζωή αυτά τα 6 χρόνια που φοίτησα στο Δημοτικό. Είμαι πολύ συγκινημένος γι´ αυτό.
ΑΓΓΕΛΟΣ
Τώρα που θα φύγω από το σχολείο θα πάρω μαζί μου όλες τις καλές σκέψεις και θα αφήσω τις κακές σε ένα κουτί… Στην έκτη τάξη έχω την πιο καλή δασκάλα. Είναι πάντα τρυφερή μαζί μας σαν να είναι μαμά μας, ο φύλακας άγγελος μας. Σας ευχαριστούμε πολύ, κυρία.
ΣΤΕΛΙΟΣ
Κατά τη διάρκεια του σχολείου γνώρισα πολλούς δασκάλους. Όλοι ήταν πολύ καλοί. Ο κύριος Μάνθος δε μας φώναζε και έκανε πλάκες. Η κυρία Ιωάννα και η κυρία Ειρήνη ήταν πολύ καλές. Λυπάμαι που θα φύγουμε.
ΓΙΑΝΝΑ
Τέλος το Δημοτικό Σχολείο. Από του χρόνου η νέα πρόκληση ονομάζεται Γυμνάσιο! Από το Δημοτικό κέρδισα πολλές φιλίες που εύχομαι να είναι μακροχρόνιες. Η κυρία Ειρήνη μας έκανε μια ερώτηση πώς φτάσαμε ως εδώ. Όταν έφτασε η σειρά μου, της είπα. «Νιώθω περίεργα αλλά περήφανα».
ΜΑΡΙΛΟΥ
…Οταν σκέφτομαι ότι θα φύγω από το Δημοτικό χαίρομαι γιατί θα γνωρίσω ένα μεγαλύτερο σχολείο με πιο αυστηρούς καθηγητές και κανόνες, όμως στενοχωριέμαι γιατί φεύγω από το «δεύτερό μου σπίτι».
ΟΛΓΑ
Το σχολείο μας ήταν εξαιρετικό! Είχε ό,τι ήθελες. Με πολύ καλές δασκάλες θα το θυμάμαι για πάντα.
ΚΙΣΙΛΝΤΑ
Τελείωσαν σαν όνειρο αυτά τα έξι χρόνια… Και τώρα όλα χάθηκαν σα πεταχΜΑΙΡΗ ΜΑΡΚΑΝΤΩΝΑΚΗ

μαντινάδες
Έφτασε πάλι ο καιρός να κλείσουν τα σχολεία/
Ομως δε ξέρω πώς εγώ νιώθω μελαγχολία.

Μ´ αρέσουνε οι διακοπές κι η ξένοιαστη ζωή μου/
Μa και τη σχολική ζωή την έχω στο πετσί μου.

Του χρόνου όπως φαίνεται Γυμνάσιο θα πάω/
Όμως και το Δημοτικό ποτέ δεν το ξεχνάω.

Έχω καλό βιώματα μα και χαρές μεγάλες/
Ήταν καλοί οι δάσκαλοι και όλες οι δασκάλες.

Με μάθαν γράμματα πολλά νιώθω μεγάλη αξία/
Θα πάω στο Γυμνάσιο με αισιοδοξία.
ΕΛΙΝΑ ΤΣΑΚΙΡΗ

Δράση του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων
Πολυποίκιλη και αυτή τη σχολική χρονιά η δράση του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Δημοτικού και Νηπιαγωγείου Αγίας Μαρίνας. Τα Χριστούγεννα ο Σύλλογος έκανε παζάρι με χριστουγεννιάτικες κατασκευές με σκοπό να συγκεντρώσει χρήματα για τις ανάγκες του σχολείου.
Λίγες μέρες μετά έκοψε την πρωτοχρονιάτικη πίτα του και τη μοίρασε στα μέλη του, στους δασκάλους και στα παιδιά του σχολείου. Την Τσικνοπέμπτη, όπως κάθε χρόνο, έστησε ψησταριά στην αυλή του σχολείου και όλοι (μεγάλοι και μικροί) γεύτηκαν τα φαγητά και τα εδέσματα, ενώ χόρεψαν και στους ρυθμούς της μουσικής. Διοργάνωσε με μεγάλη επιτυχία τον αποκριάτικο χορό στο κέντρο «Ευτυχία Παλλάς» όπου τα παιδιά του Σχολείου μας διασκέδασαν με την ψυχή τους. Μετά την κατασκευή του σκέπαστρου στο κυρίως κτήριο του Σχολείου ο Σύλλογος με δαπάνη του έφτιαξε και το σκέπαστρο της παιδικής χαράς του Νηπιαγωγείου. Μαζί με τη Διεύθυνση του Σχολείου και τον ιερέα της Αγίας Μαρίνας, Γεώργιο Περάκη, διοργάνωσε στην αίθουσα του Χαζίρειου Πολιτιστικού Κέντρου ομιλία για τις βλαβερές συνέπειες στα παιδιά από την ακτινοβολία που προέρχεται από την κινητή τηλεφωνία. Την εκδήλωση προλόγισε η πρόεδρος του Συλλόγου, κα Άννα Παπαδάκη – Τρουλάκη, ενώ κύριοι ομιλητές ήταν ο Ιατρός κ. Ε. Κρασουδάκης και ο καθηγητής των ΤΕΙ κ. I. Βαρδιάμπασης. Το Πάσχα ο Σύλλογος μοίρασε σοκολατένια αβγά σε όλα τα παιδιά του Σχολείου και αυτά τα δέχτηκαν με μεγάλη χαρά. Στο τέλος της σχολικής χρονιάς θα δωρίσει από ένα ΡΗΟΤΟΒΟΟΚ σε κάθε απόφοιτο της ΣΤ τάξης. ένα φωτογραφικό βιβλίο – ενθύμιο με εικόνες από την παρουσία τους στο σχολείο.

´Η επίσκεψή μας στο Ίδρυμα «Ελευθέριος Κ.
Βενιζέλος» και οι εντυπώσεις μας από αυτήν´
Τη Δευτέρα το σχολείο μας είχε προγραμματίσει μια εκδρομή στο Ίδρυμα ´Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος´. Όταν φτάσαμε απ’ έξω είχε κήπο δεξιά και αριστερά. Μπήκαμε μέσα αθόρυβα και μια ξεναγός μας έμαθε πολλά πράγματα για τη Χαλέπα, που τόσο εγώ όσο και οι συμμαθητές μου δεν τα ξέραμε. Όλοι ακούγαμε την ξεναγό χωρίς να ακουστεί κιχ. Ύστερα παίζαμε παιχνίδια και βγάλαμε φωτογραφίες. Η ξεναγός μας είπε πολύ φιλικά πως θα βγούμε μια βόλτα. Βγήκαμε λοιπόν έξω και η ξεναγός μας έβαλε να περιγράψουμε διάφορα ιστορικά σπίτια.
Τέλος γυρίσαμε και πάλι στο Ίδρυμα και η ξεναγός μας έδωσε από ένα δώρο. Αυτή είναι η πιο ενδιαφέρουσα εκδρομή που έχουμε πάει φέτος.
Γιονούζη Ίνα, Ε’ τάξη

Η επίσκεψή μας στο Ίδρυμα ´Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος´ ήταν μια πολύ σπουδαία εμπειρία για μένα και τους συμμαθητές μου.
Η επίσκεψή μας ξεκίνησε το πρωί, μπαίνοντας στο κτήριο του Ιδρύματος και ψάχνοντας το δωμάτιο από όπου ακουγόταν η μουσική. Έπειτα έπρεπε να βρούμε πληροφορίες σχετικά με κάποια ιστορικά σπίτια. Μετά να τις μάθουμε απ´ έξω. Αφού περιμέναμε 5 λεπτά για να μάθουμε μας περίμενε μια πάρα πολύ μεγάλη έκπληξη. Επρεπε να γυρίσουμε όλη την Κάτω Χαλέπα και να βρούμε όλα αυτά τα ιστορικά σπίτια λέγοντας τις πληροφορίες που μάθαμε με την ντουντούκα.
Η εκδρομή αυτή ήταν μια φανταστική εμπειρία και θα ήθελα πολύ να ξαναπάω μόνος μου ή με το σχολείο.
Γιώργος Μπουλταδάκης, Ε’ τάξη


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα