Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Κίνητρα για επενδύσεις

Προγράμματα οικονομικής ενίσχυσης όσων ιδιωτών ενδιαφέρονται να επενδύσουν στον πρωτογενή τομέα (τυποποίηση, εμπορία κ.λπ.) ή
το έχουν ήδη πράξει καθώς και διαδικασίες ευκολότερης πρόσβασης
-για τους ίδιους- στον τραπεζικό δανεισμό προωθεί το Υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, όπως ανακοίνωσε χθες από τα Χανιά ο κ. Πασχάλης Αγανίδης, οικονομολόγος, πολιτικός επιστήμονας και σύμβουλος του υπουργού Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.
Ο  κ. Αγανίδης ήταν εκ των ομιλητών σε ημερίδα με θέμα τον πρωτογενή τομέα και τη συμβολαιακή γεωργία, που πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου (ΚΑΜ), στο παλιό λιμάνι, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Αγροτικός Αύγουστος 2011».
Ο σύμβουλος του κ. Χρυσοχοΐδη επεσήμανε ότι δημιουργούνται, πλέον, βασικά χρηματοδοτικά κανάλια, όπως «ο νέος επενδυτικός νόμος, ο οποίος προσφέρει κρατικές ενισχύσεις τόσο με τη μορφή των φοροαπαλλαγών όσο και με τη μορφή των επιδοτήσεων αλλά και του χαμηλότοκου τραπεζικού δανεισμού».
Ο κ. Αγανίδης σημείωσε ότι «είναι ένα νέο θεσμικό πλαίσιο, το οποίο θέτει ο νέος επενδυτικός νόμος, ριζικά διαφορετικό από τον παλαιό αναπτυξιακό. Έχει κλείσει ο πρώτος κύκλος υποβολής επενδυτικών σχεδίων και ο νέος ανοίγει τον Οκτώβριο με την προκήρυξη των γενικών καθεστώτων του. Ειδική μνεία θα πρέπει να κάνουμε στο ειδικό καθεστώς των επιχειρηματικών δικτυώσεων (clusters), το οποίο θα προκηρυχθεί στις αρχές Οκτωβρίου. Το συγκεκριμένο καθεστώς αποτελεί μία βασική πολιτική εκσυγχρονισμού και τεχνολογικής αναβάθμισης του παραγωγικού τομέα. Οι τοπικοί φορείς της Κρήτης, δημόσιοι και ιδιωτικοί, ο πρωτογενής τομέας, οι επιχειρήσεις, αλλά και τα πανεπιστήμια μπορούν να συνεργαστούν, να δικτυωθούν και ουσιαστικά να προτείνουν επιχειρηματικά σχέδια, τα οποία θα έχουν ως στόχο την τεχνολογική και παραγωγική αναβάθμιση των προϊόντων τους».
Ο κ. Αγανίδης τόνισε ότι «ένα άλλο χρηματοδοτικό κανάλι είναι η πρόσβαση των επιχειρήσεων του πρωτογενούς τομέα στον τραπεζικό δανεισμό. Η βελτίωση της πρόσβασής τους γίνεται με μία πρωτοβουλία του Υπουργείου και τη σύσταση του Εθνικού Ταμείου Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης. Δημιουργούνται δύο ειδικά ταμεία στο πλαίσιο του ΕΤΕΑΝ. Είναι το Ενάλιο Ταμείο, το οποίο αφορά την αλιεία και ουσιαστικά θα χρηματοδοτήσει ιδιωτικές επενδύσεις στις υδατοκαλλιέργειες, στις ιχθυοκαλλιέργειες, αλλά και στα αλιευτικά σκάφη και είναι και το Ταμείο Αγροτικής Επιχειρηματικότητας, το οποίο ουσιαστικά θα ενισχύσει επενδύσεις στον πρωτογενή τομέα και στον τομέα της μεταποίησης των αγροτικών προϊόντων. Αυτά θα είναι διαθέσιμα στην αγορά από τον Σεπτέμβριο».

ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ
Το πρώτο ελαιόλαδο συμβολαιακής γεωργίας
Απονομή επαίνων σε όσους συμμετείχαν στην προσπάθεια «δημιουργίας» του ελαιολάδου με την ονομασία «…της Κρήτης το ΟΜΑΔΙΚΟ», που αποτελεί το πρώτο ελαιόλαδο συμβολαιακής γεωργίας στην Ελλάδα, πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια της χθεσινής ημερίδας.
Το συγκεκριμένο ελαιόλαδο, που πωλείται ήδη στα ράφια των σούπερ μάρκετ του Συνεταιρισμού ΙΝΚΑ, προέκυψε μετά από σχετική πρωτοβουλία του Δήμου Χανίων.
Όπως γνωστοποίησε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Λευτέρης Αμπαδιωτάκης, «το Γραφείο Γεωργικής Ανάπτυξης του Δήμου μας βοήθησε στην ενημέρωση των συμβεβλημένων, στη σύνταξη των εγγράφων συμφωνίας των συμβαλλομένων συνεργαζόμενο με τη Νομική μας Υπηρεσία, στην παρακολούθηση της αποθήκευσης και μεταφορά του προϊόντος, στην ανάλυση τη χημική και όχι μόνο, προ και μετά τη συσκευασία, στην έκδοση του πιστοποιητικού γνησιότητας και ποιότητας από τον φορέα ανάλυσης, που είναι το Μ.Α.Ι.Χ. (πιστοποιημένος φορέας) και με τη σφραγίδα του Δήμου, το πιστοποιητικό».
Ο ίδιος τόνισε ότι «η τιμή που επετεύχθη με τη διαπραγμάτευση των συμβαλλομένων είναι 2,5 ευρώ ανά κιλό, σταθερή τιμή και λιανική για τον καταναλωτή 3,95 ευρώ συν Φ.Π.Α. 13%».
Σημειώνεται ότι έχουν ήδη τυποποιηθεί 30 τόνοι ελαιολάδου, σε μεταλλικά δοχεία του ενός και των πέντε λίτρων, το οποίο διάθεσαν 25 Χανιώτες ελαιοπαραγωγοί.

Ο ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ
«Αυτό που έγινε στα Χανιά πρέπει να γίνει παράδειγμα για όλη την Ελλάδα», τόνισε, από την πλευρά του ο κ. Άγγελος Βουράκης, σύμβουλος του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστα Σκανδαλίδη και περιφερειακός σύμβουλος Αττικής με τον συνδυασμό του κ. Γιάννη Σγουρού. Και πρόσθεσε: «Είναι μια πρώτη προσπάθεια. Ένας Δήμος ´Καλλικρατικός´ υπερβαίνει τα όρια των αρμοδιοτήτων του και κάνει ένα πιλοτικό πρόγραμμα για τη συμβολαιακή γεωργία, το οποίο μόνο αποτέλεσμά του θα είναι η πραγματική βοήθεια στον αγρότη».

ΜΗΝΥΜΑ ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗ
Ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων, Απόστολος Βουλγαράκης, στο μήνυμά του, το οποίο ανάγνωσε η γεωπόνος της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Χανίων, Χρύσα Μακράκη – Χαριτάκη, ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι «το πιλοτικό προϊόν ´… της Κρήτης το ΟΜΑΔΙΚΟ´ αφορά το εξαιρετικό παρθένο κρητικό ελαιόλαδο, το οποίο πληροί συγκεκριμένες προδιαγραφές. Οφείλουμε να ανταποκριθούμε στις νέες προκλήσεις της αγοράς διατηρώντας τη διαφορετικότητα, την παράδοση και τον πολιτισμό μας».

ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΧΑΝΙΩΝ
Γραφείο για τους αγρότες
Την ίδρυση ενός ειδικού Γραφείου Αγροτικής Πληροφόρησης και Τεχνικής Υποστήριξης ανακοίνωσε στη διάρκεια της ημερίδας ο δήμαρχος Χανίων, Μανώλης Σκουλάκης, τονίζοντας ότι στόχος είναι «να συμβάλλει εμπράκτως με τη λειτουργία του στη στήριξη του αγροτικού κόσμου των Χανίων».
Ο κ. Σκουλάκης τόνισε, στον χαιρετισμό του, την ανάγκη ανάπτυξης του αγροδιατροφικού τομέα προκειμένου «να αποτελέσει έναν από τους τομείς που θα συνεισφέρει σημαντικά στην έξοδο από την κρίση». Για να γίνει αυτό, όπως υπογράμμισε, «πρέπει να λειτουργήσει μέσα σε ένα υγιές πλαίσιο που δεν θα τον παρεμποδίζει, αλλά αντίθετα θα τον ενισχύει. Ένα πλαίσιο που θα τον προστατεύσει από έντονες διακυμάνσεις στην αγορά, που θα εξασφαλίζει ισορροπία και σταθερότητα στα εισοδήματα όλων των κρίκων που τον αποτελούν, ευνοώντας με αυτόν τον τρόπο τις επενδύσεις».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα