Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Στην αναμονή για τα προνοιακά επιδόματα

Στα γρανάζια μιας απίστευτης γραφειοκρατίας φαίνεται ότι έχουν μπλεχτεί τα προνοιακά επιδόματα με συνέπεια να καθυστερεί η απόδοσή τους για εβδομάδες ολόκληρες! Ο λόγος; Η αλλαγή του λογισμικού συστήματος, σύμφωνα με το οποίο λάμβαναν τα χρήματα οι δικαιούχοι καθώς πλέον αρμόδιοι για την απόδοσή τους είναι οι νέοι Καλλικρατικοί Δήμοι.
Είναι χαρακτηριστικό ότι, όπως ανέφερε αναγνώστης των «Χ.Ν.», περιμένει να λάβει το επίδομα που δικαιούται από τις 17 του προηγούμενου μήνα. Και δεν είναι ασφαλώς η μοναδική περίπτωση. Προνοιακά επιδόματα λαμβάνουν στα Χανιά 3.000 συμπολίτες μας, οι οποίοι υφίστανται τις ίδιες ασφαλώς καθυστερήσεις.
Το πρόβλημα αναγνώρισε η αρμόδια αντιδήμαρχος Χανίων, Χρυσούλα Χατζηδάκη, η οποία περιέγραψε με σαφήνεια τη νέα χρονοβόρα διαδικασία, η οποία περιλαμβάνει ούτε λίγο ούτε πολύ 7 στάδια.  
«Τα προνοιακά επιδόματα είναι δίμηνα», διευκρίνισε η κα Χατζηδάκη και πρόσθεσε: «Το ύψος τους είναι γύρω στα 2.200.000 ευρώ το δίμηνο και αφορούν 3.000 δικαιούχους. Εμείς μόλις τελειώνει μια πληρωμή ζητάμε αμέσως, με βάση τα στοιχεία καταβολής που έχουμε του προηγούμενου διμήνου και την τακτοποίηση που κάνουμε, έγκριση χρηματοδότησης από το Υπουργείο Υγείας. Μόλις έρθει η έγκριση χρηματοδότησης θα πρέπει να κάνουμε αποδοχή αυτής της χρηματοδότησης, η οποία θέλει απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου. Μετά την απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου χρειάζεται απόφαση Οικονομικής Επιτροπής. Μετά την Οικονομική Επιτροπή πρέπει να περάσει στην Οικονομική Υπηρεσία να εκδοθούν εντάλματα και να σταλούν στον επίτροπο. Ο επίτροπος πρέπει να βγάλει επιταγές για την Pro – Bank και η Pro – Bank εμβάσματα, γιατί υπάρχει μια συμφωνία με τα ΕΛΤΑ, προκειμένου τα Ταχυδρομεία να εκδόσουν τις επιταγές και να πληρωθούν οι δικαιούχοι».
Η κα Χατζηδάκη παραδέχθηκε ότι «όλη αυτό είναι μια τεράστια διαδικαστική – γραφειοκρατική διαδικασία που μέχρι να συντονιστούν όλοι υπάρχουν καθυστερήσεις» και πρόσθεσε ότι το πρόβλημα προέκυψε διότι υπήρχε ένα άλλο εντελώς διαφορετικό λογισμικό σύστημα προκειμένου να φτάσουν τα χρήματα στους ωφελούμενους.
«Τώρα με τα νέα καλλικρατικά δεδομένα προσπαθούμε να προσαρμοστούμε και θέλω να πιστεύω ότι κάθε δίμηνο θα είμαστε καλύτεροι και θα βρίσκουμε μια μεγαλύτερη ευελιξία», ανέφερε και συμπλήρωσε ότι ήδη με σύμφωνη γνώμη του δημάρχου, Μανώλη Σκουλάκη, αποφασίστηκε από τη στιγμή που θα έρχεται η έγκριση χρηματοδότησης από το Υπουργείο «να μην περιμένουμε το επόμενο Συμβούλιο να γίνει η αποδοχή, αλλά να κάνουμε τηλεφωνική αποδοχή προκειμένου να γλυτώνουμε την εβδομάδα του Συμβουλίου. Από εκεί και πέρα θα τα τρέχουμε χέρι – χέρι όλα, ώστε σε κάθε δίμηνο να είμαστε και πιο γρήγοροι».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα