Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Αναβάθμιση του λιμανιού της Σούδας

Στην ουσιαστική αναβάθμιση του λιμανιού της Σούδας αναμένεται να συντελέσει η μελέτη για την προέκταση της προβλήτας ´Αδρίας´, η οποία εγκρίθηκε χθες από τον υπουργό Υποδομών, Γιάννη Ραγκούση.
Η  συγκεκριμένη προβλήτα προβλέπεται να χρησιμοποιηθεί για την εξυπηρέτηση των κρουαζιερόπλοιων που καταπλέουν στο λιμάνι. Παράλληλα, ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη μελέτη για το πολυχρηστικό τμήμα του λιμανιού. Ο στόχος τόσο του Λιμενικού Ταμείου όσο και του Δήμου Χανίων είναι η μετατροπή της Σούδας σε σταθμό κρουαζιέρας.
Η ανακοίνωση για την έγκριση της νέας μελέτης έγινε χθες το βράδυ από το Υπουργείο Υποδομών. Στο δελτίο Τύπου, το οποίο έφτασε στα Μ.Μ.Ε. αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι ´με απόφαση του υπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, κ. Γ.Ν. Ραγκούση, εγκρίθηκε η ανάθεση εκπόνησης της μελέτης με τίτλο «Μελέτη τμήματος κρουαζιέρας λιμένα Σούδας» με ανοιχτή διαδικασία, σύμφωνα με τις διαδικασίες που προβλέπονται στην παράγραφο 5β του άρθρου 5 σε συνδυασμό με το άρθρο 7 του Ν. 3316/05, σύμφωνα και με τη γνωμοδότηση του Συμβουλίου Δημοσίων Εργων´.
Οπως μας εξήγησε χθες το βράδυ ο πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Νομού Χανίων, Γιώργος Πρωιμάκης, το Λιμενικό Ταμείο ´είχε ξεκινήσει πριν από καιρό τη διαδικασία για την επέκταση της προβλήτας «Αδρίας» όσον αφορά το τμήμα της κρουαζιέρας. Διότι αυτή τη στιγμή τα μεγάλου μεγέθους κρουαζιερόπλοια δένουν στο πολυχρηστικό λιμάνι´.
Για τον λόγο αυτό, με βάση το προγραμματικό σχέδιο, σύμφωνα με τον κ. Πρωιμάκη, ´προβλεπόταν προέκταση της προβλήτας «Αδρίας» κατά 160 μέτρα, ώστε να μπορεί να δεχτεί δύο κρουαζιερόπλοια μεγάλου μεγέθους. Γιατί αυτό το τμήμα προβλέπεται για κρουαζιερόπλοια και όχι αυτό που χρησιμοποιούμε σήμερα.
Δεσμευτήκαμε ότι το Λιμενικό Ταμείο θα τη χρηματοδοτήσει. Ετοιμάσαμε τα τεύχη δημοπράτησης της μελέτης. Τη στείλαμε στο Υπουργείο, το οποίο, όπως φαίνεται, ανταποκρίνεται. Ειναι μια εξέλιξη που λέει ότι η Σούδα πέρα από το ότι ανταποκρίνεται αρκετά καλά στην κρουαζιέρα, θα αποκτήσει και επίσημο χώρο, ο οποίος θα έχει πολύ διαφορετικές προδιαγραφές για να μπορέσει να εξυπηρετήσει τα κρουαζιερόπλοια πολύ καλύτερα από ότι τώρα´.
Ο κ. Πρωιμάκης ανέφερε ότι ήδη εκπονείται μελέτη και για το πολυχρηστικό τμήμα του λιμανιού και αναμένεται στο επόμενο διάστημα να αλλάξει ριζικά η εικόνα της Σούδας.

ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ

Την ικανοποίησή του για τις νεότερες εξελίξεις εξέφρασε μιλώντας χθες το βράδυ στα ´Χ.Ν.´ ο δήμαρχος Χανίων, Μανώλης Σκουλάκης.
´Η έγκριση της ανάθεσης εκπόνησης της μελέτης είναι μια ακόμα θετική εξέλιξη προς την κατεύθυνση αναβάθμισης του λιμανιού της Σούδας´, δήλωσε ο δήμαρχος Χανίων.
Συγχρόνως, ο κ. Σκουλάκης σημείωσε ότι ´μέχρι το 2014 μπορεί το λιμάνι της Σούδας να μετατραπεί σε σταθμό κρουαζιέρας. Αυτός είναι ο στόχος του Δήμου Χανίων´.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα