Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Παράδειγμα οι θυσίες των αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης

Η στάση ζωής και οι θυσίες των αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης θα πρέπει να αποτελέσουν παράδειγμα και πρότυπο για τις νεότερες γενιές, ιδιαίτερα στη σημερινή δύσκολη συγκυρία που περνάει η Ελλάδα. Αυτό επισημάνθηκε, μεταξύ άλλων, στην εκδήλωση τιμής και μνήμης για τον αγωνιστή του Εθνικού Δημοκρατικού Ελληνικού Συνδέσμου (ΕΔΕΣ) Κώστα Παπαγιαννάκη, που πραγματοποιήθηκε στον χώρο του Πνευματικού Κέντρου στα Περβολάκια Κισάμου.
Η εκδήλωση ξεκίνησε με την τέλεση επιμνημόσυνης δέησης καθώς συμπληρώθηκε ένας χρόνος από τον θάνατο του Κώστα Παπαγιαννάκη, ενώ στη συνέχεια η κόρη του και γραμματέας της Ένωσης Αγωνιστών του ΕΔΕΣ στην Αθήνα, Ροδάνθη Παπαγιαννάκη, αναφέρθηκε στην αντιστασιακή δράση του Κωστή Παπαγιαννάκη.
«Ο πατέρας μου έδρασε στην πόλη και ήταν υπεύθυνος και κύριος συντονιστής του ΕΔΕΣ για την Αθήνα, τον Πειραιά και τα περίχωρα», σημείωσε η κα Παπαγιαννάκη μιλώντας στα «Χ.Ν.» και πρόσθεσε: «Είναι υποχρέωσή μας να διατηρήσουμε τη μνήμη και να μην χαθεί. Το μήνυμα που χρειάζεται να περάσει στους νέους είναι να μην ξεχνάμε την ιστορία μας. Η πατρίδα μας κινδυνεύει αυτή την εποχή και η στάση όλων αυτών των ανθρώπων που αγωνίστηκαν για την πατρίδα πρέπει να αποτελεί παράδειγμα για τους νέους», είπε η κα Παπαγιαννάκη υπογραμμίζοντας τη συμβολή των Κρητών στους αγώνες για την ελευθερία, ενώ -καταλήγοντας- τόνισε ότι «δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι δεν έχει υποχρεώσεις η πατρίδα προς εμάς αλλά εμείς προς την πατρίδα μας. Γι’ αυτό πρέπει να τιμούμε την ιστορία της, η οποία που αποτελεί φάρο για όλους μας».
Ο γενικός γραμματέας της Πανελλήνιας Συνομοσπονδίας Εθνικών Αντιστασιακών Οργανώσεων, Νικόλαος Κουτσούκαλης, ανέφερε σχετικά: «Η εκδήλωση γίνεται προς τιμήν και από σεβασμό στη μνήμη του Κώστα Παπαγιαννάκη, ο οποίος υπήρξε ένας πολύ δυνατός αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης και ένας πολύ πιστός πατριώτης, ο οποίος απεβίωσε πέρυσι και αποφασίσαμε να κάνουμε μια εκδήλωση στην ιδιαίτερη πατρίδα του για να τον τιμήσουμε. Αποτελεί κι αυτός ένα παράδειγμα, όπως και τόσοι άλλοι αγωνιστές, οι οποίοι προσέφεραν τη ζωή τους, την περιουσία τους και ό,τι είχαν στην υπηρεσία της πατρίδας. Θεωρώ ότι σήμερα η νεολαία θα πρέπει να γαλουχηθεί με τα ίδια νάματα, όπως και οι περασμένες γενιές, γιατί και πάλι η χώρα, η πατρίδα μας βρίσκεται σε δύσκολες στιγμές και δύσκολη θέση και δεν ξέρουμε πού θα οδηγηθούμε».
Ειδικότερα για την Κρήτη ο κ. Κουτσούκαλης σημείωσε: «Η Κρήτη ιδιαίτερα έχει πολλά παραδείγματα αγωνιστών που θυσιάστηκαν και θα έπρεπε να τους έχει μονίμως στη μνήμη της και από αυτούς να παραδειγματίζεται και η υπόλοιπη χώρα».
Ο πρόεδρος Πνευματικού Κέντρου Περβολακίων και Σφακοπηγαδίου, Νίκος Παπαγιαννάκης, τόνισε ότι το Πνευματικό Κέντρο κάθε χρόνο κάνει μια επετειακή εκδήλωση για τους αγώνες της Ελλάδας και της Κρήτης τιμώντας τους αγωνιστές που συμμετείχαν από το χωριό.
«Η κοινωνία μας ψάχνει σήμερα προσωπικότητες – παραδείγματα ανθρώπων γι’ αυτό είπαμε να τιμήσουμε τον Κωστή Παπαγιαννάκη», επεσήμανε και πρόσθεσε: «Το μήνυμα που θέλουμε να στείλουμε στους νεότερους είναι ότι δεν είναι η κατανάλωση τα πάντα αλλά η αγάπη για τον τόπο μας, τη θρησκεία, την οικογένειά μας. Αυτό το μήνυμα θέλουμε να φύγει από την εκδήλωση και παράλληλα να δώσουμε ένα παράδειγμα στα παιδιά μας. Ο ζωή δεν είναι μόνο φαγοπότι και διασκέδαση αλλά αγώνας και πάλη για να πάμε καλύτερα».
Να σημειώσουμε, τέλος, ότι στο πλαίσιο της εκδήλωσης στον χώρο του Πνευματικού Κέντρου φιλοξενήθηκε έκθεσης φωτογραφίας με θέμα την Εθνική Αντίσταση από το προσωπικό αρχείο του Κώστα Παπαγιαννάκη καθώς και έκθεση βιβλίου.  


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα