Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

απτα γραπτα

ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΕΤΖΙΚΩΦ
ΣΤΗ Δ. ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ

Toυ: ΓΙΑΝΝΗ ΜΑΡΚΑΝΤΩΝΑΚΗ

…ύφος, χαμόγελο
και λευτεριά
αυτό το πηγαίο…
´αντί της σιωπής´
Λευτέρης Πούλιος

Τελειώνει κιόλας στη Δημοτική Πινακοθήκη η έκθεση του κορυφαίου Ελληνα ενδυματολόγου Γιάννη Μετζικώφ; Επέλεξα τον παραπάνω στίχο του Λ. Πούλιου, που θα έλεγα συνοπτικά χαρακτηρίζει εν ποιητική, το τετράπτυχο της προσωπικότητάς του.
Το ύφος του είναι τόσο ευανάγνωστα μοναδικό και ταυτόχρονα κάθε φορά σε κάθε έργο προσαρμόζεται στο θεατρικό ύφος (εποχή και ταυτότητα) αναβαθμίζοντας το έργο, τελετουργικά. ´Ανήκει στους ιδιαίτερα επινοητικούς δημιουργούς´, κατά τον Τάκη Μαυρωτά.
Επίμονος, τελειομανής, σχεδιάζει, επιλέγει τα υλικά του σχολαστικά, ανασύρει, ράβει, κατασκευάζει πάνω και μαζί με τον τεχνίτη. Κι όλα αυτά με το παρομοιώδες χαμόγελό του, το ίδιο που θυμάμαι από την πρώτη μας γνωριμία δίπλα στο Α΄ Γυμνάσιο Χανίων, το 1967 είχε τελειώσει την πρώτη Γυμνασίου στον Πειραιά, ήμουν λίγο μεγαλύτερός του, ´σε μια σχέση αγάπης με βάθος χρόνου, πάντα φίλοι´ ο ίδιος μου αφιερώνει με το γνωστό χαμόγελό του στα εγκαίνια. Κι εγώ, ανασύρω το μπλοκ εκείνο που μου έδειξε την ημέρα της γνωριμίας μας και έμεινα άφωνος. ´Αυτά, τα έκανες εσύ; Ενα παιδί θαύμα!´, αναφώνησα. Σαράντα πέντε χρόνια μετά, δικαιωμένος για το πηγαίο ταλέντο του, συμπληρώνω.
Ο Γιάννης Παπαδάκης, (έτσι τον ξέραμε τότε, και αργότερα μαζί στην Α. Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας) ο διακεκριμένος, πασίγνωστος Μετζικώφ εδώ και αρκετά χρόνια είναι από τα μεγαλύτερα ταλέντα παγκοσμίως στην τέχνη του. Αυτό, το οφείλει σε μεγάλο βαθμό στη λευτεριά της σκέψης και της πράξης του. Γράφει στον κατάλογο της έκθεσης η αγαπημένη μας δασκάλα στην Α.Σ.Κ.Τ. Μαρίνα Λαμπράκη – Πλάκα ´μας μεταφέρει στο κρυφό εργαστήριο ενός μάγου και θαυματοποιού´. Απίστευτης ομορφιάς κοστούμια, με παραδοσιακές και σύγχρονες μεθόδους δημιουργημένα και μάσκες τόσο ποιητικά πραγματικές, που ξεγυμνώνουν εκείνες που φορούν οι σημερινοί δήθεν καλλιεργημένοι άνθρωποι. (Ο Μ.Μπρεχτ συνήθιζε να κοροϊδεύει τις μάσκες που φοράει η πραγματικότητα*).
Για τον σπουδαίο φίλο μου θα μπορούσα να γράφω σελίδες -φυσικά και θα επανέλθω- απλά κάνω μια έκκληση, οι γονείς να πάρουν τα παιδιά τους και να επισκεφθούν την έκθεση, σήμερα είναι η τελευταία μέρα της στα Χανιά και είναι κρίμα που δεν πραγματοποιήθηκε μέσα στη σχολική περίοδο, ώστε να την επισκεφθούν σχολεία.
* Από το βιβλίο ´Καθρέπτες´
του Εντουάρντο Γκαλεάνο, εκδ. ´Πάπυρος´.

ΑΠΟ ΤΟΝ ´ΨΗΛΟΡΕΙΤΗ´
´Πολιτιστικό αντάμωμα 2011´
Μη τη συμμετοχή του διάσημου παραδοσιακού συγκροτήματος ´Hubel Ethnik Song and Dance Ensemble´ από την Κίνα, που απαρτίζεται  από 30 χορευτές, θα πραγματοποιηθεί το 11ο Πολιτιστικό Αντάμωμα που διοργανώνει ο Χορευτικός Όμιλος Χανίων ´Ο Ψηλορείτης´ αύριο, Κυριακή 31 Ιουλίου στις 9 μ.μ. στο Θέατρο Ανατολικής Τάφρου. Το Πολιτιστικό Αντάμωμα στόχο έχει την ανάδειξη της φιλίας, της ειρήνης των λαών, του πολιτισμού και της παράδοσης.
Ο Χορευτικός Ομιλος Χανίων ´Ο Ψηλορείτης´, στα 31 χρόνια της πορείας του έχει προσφέρει στα πολιτιστικά δρώμενα του τόπου μας, έχει ταξιδέψει σε όλη την Ελλάδα, αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο (Ευρώπη, Αφρική, Ασία, Αμερική) με μικρούς και μεγάλους χορευτές, με πολλές διακρίσεις και βραβεία σε Διεθνή Φεστιβάλ. Ο Χ.Ο.Χ. ´Ο Ψηλορείτης´ οργανώνει στα Χανιά πολλές εκδηλώσεις με σημαντικότερες την καθιερωμένη ´Γιορτή Τσικουδιάς´, ´το Πολιτιστικό Αντάμωμα´  κ.ά.
Είναι μέλος του Ελληνικού Εθνικού τμήματος C I O F F. Η εκδήλωση έχει τεθεί υπό την αιγίδα της Διεθνούς Οργάνωσης Λαϊκής Τέχνης I.O.V. UNESCO, της οποίας είναι μέλος.
Είσοδος ελεύθερη.
Εξάλλου, ο Δήμος Πλατανιά, σε συνεργασία με την Τοπική Κοινότητα Πλατανιά και τον Χορευτικό Όμιλο Χανίων ´Ο Ψηλορείτης´ διοργανώνουν μουσικοχορευτική βραδιά τη Δευτέρα 1 Αυγούστου και ώρα 8 μ.μ., στο λιμανάκι Πλατανιά.
Στην εκδήλωση θα συμμετέχει  το παραδοσιακό κινέζικο χορευτικό συγκρότημα ´Hubel ethic song and dance ensemble´. Στην εκδήλωση θα συμμετάσχει και το χορευτικό κρητικό συγκρότημα του Ομίλου ´Ο Ψηλορείτης´.
Η είσοδος για το κοινό θα είναι ελεύθερη.

ΣΤΟ ΚΑΜ
´Ιριδισμοί 2011´

Η ετήσια Γενική Εκθεση του  Συλλόγου Γυναικών Καλλιτεχνών Χανίων ´Ιρις´. με τίτλο ´Ιριδισμοί 2011´ εγκαινιάζεται την Τετάρτη 3 Αυγούστου στις 8.30 μ.μ. στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου, Μεγάλο Αρσενάλι. Η Εκθεση συνδιοργανώνεται από τον Δήμο Χανίων, την Κ.Ε.Π.ΠΕ.ΔΗ.Χ – ΚΑΜ και την ´Ιριδα´ και περιλαμβάνει έργα Ζωγραφικής, Αναλογικής και Εικαστικής Φωτογραφίας, Αγιογραφίας, Κεραμικής, Κολλάζ, Ζωγραφικής σε μετάξι, πέτρα και γυαλί, Ξυλογλυπτικής, Καλλιτεχνικές Διακοσμητικές Κατασκευές, Παραδοσιακές και Πορσελάνινες κούκλες κ.ά. Ας σημειωθεί ότι ο Σύλλογος Γυναικών Καλλιτεχνών Χανίων ´Ιρις´ ιδρύθηκε το 1997, με σκοπό την καλλιέργεια και την προβολή της γυναικείας καλλιτεχνικής δημιουργίας και έκφρασης, τη δραστηριοποίηση των γυναικών των Χανίων, αλλά και τη συνεργασία με κάθε άλλο φορέα με παραπλήσιους σκοπούς καθώς και την αμοιβαία, ένθερμη υποστήριξη των μελών του ως δημιουργών. Εκτός από τις αμιγείς Γενικές ή επί μέρους Εκθέσεις του Συλλόγου, τα Μέλη της ´ΙΡΙΔΑΣ´ έχουν συμμετάσχει σε Εκθέσεις που διοργάνωσαν διάφοροι θεσμικοί φορείς του τόπου, ο Φιλολογικός Σύλλογος ´Παρνασσός´ (Αθήνα) και το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων αλλά και εκπροσώπησαν την Ελλάδα σε διεθνές Φεστιβάλ της UNESCO, στη Θεσσαλονίκη. Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 14 Αυγούστου και θα λειτουργεί καθημερινά 11 π.μ. – 1 μ.μ. και 7  – 11 μ.μ.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα