Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Λάστιχα έκρυβε ο βυθός

Τον καθαρισμό του πυθμένα του ενετικού λιμανιού με μηχανικά μέσα προγραμματίζει για την επόμενη σεζόν ο Δήμος Χανίων και το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο. Στο μεταξύ, χθες, για τελευταία φορά, εθελοντές δύτες βούτηξαν στα νερά του λιμανιού ανασύροντας από τον βυθό του ογκώδη αντικείμενα και απορρίμματα. Μεταξύ άλλων, ανέσυραν λάστιχα αλλά ακόμη και καροτσάκι από… σούπερ μάρκετ!
Κοντά στους εθελοντές βρέθηκε -μεταξύ άλλων- ο δήμαρχος Χανίων, Μανώλης Σκουλάκης, ο οποίος ευχαρίστησε όλους τους φορείς που συμμετείχαν στη χθεσινή δράση. «Συμβολικά ήρθα να στηρίξω και να συμπαρασταθώ στην προσπάθεια του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου, το οποίο σε συνεργασία με κάποιους φορείς, τους οποίους οφείλω να τους αναφέρω -Σύλλογος Φίλων του Βυθού, Λέσχη Φουσκωτών Σκαφών Χανίων,  εθελοντές δύτες, Σύλλογος Ιδιοκτητών Ελλιμενιζομένων Σκαφών, Σύλλογοι Ερασιτεχνών και Επαγγελματικών Αλιέων και Λιμενικό Σώμα- προχώρησαν χθες για άλλη μια χρονιά στον καθαρισμό του βυθού του ενετικού λιμένα», σημείωσε ο κ. Σκουλάκης και πρόσθεσε: «Έχουμε πει κατ´ επανάληψη ότι το λιμάνι και η παλιά πόλη είναι η ατμομηχανή του Δήμου Χανίων και θέλω να στείλω ένα μήνυμα: Να προσέξουμε το λιμάνι μας όσο είναι δυνατόν, να το κρατήσουμε καθαρό και να το προστατεύσουμε γιατί πραγματικά η πρωτιά που κέρδισε ο Δήμος μας φέτος στον διαγωνισμό του “Condé Nast Traveller” -και βγήκε πρώτη πόλη στην Ελλάδα- οφείλεται σε μεγάλο ποσοστό στο ενετικό λιμάνι και στην παλιά πόλη. Όλοι, λοιπόν, μαζί να προστατεύσουμε το ενετικό λιμάνι και να περιφρουρήσουμε ό,τι μπορούμε διότι είναι το μέλλον του τόπου μας».
Ο αντιδήμαρχος και πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου, Νίκος Ξυνίδης, αφού ευχαρίστησε όλους τους εθελοντές και κυρίως τους «Φίλους του Βυθού» που συνέβαλαν στον καθαρισμό του λιμανιού ανέφερε για το θέμα του μηχανικού καθαρισμού: «Σκοπός μας είναι πέρα από τον συμβολικό αλλά και ουσιαστικό καθαρισμό που κάνουμε στο λιμάνι προκειμένου να στείλουμε το μήνυμα ότι πρέπει να έχουμε καθαρή πόλη και θάλασσες, προγραμματίζουμε τους επόμενους μήνες να δούμε πώς με μηχανικά, πλέον, μέσα θα κάνουμε ένα μεγαλύτερο και καλύτερο καθαρισμό του λιμανιού».
Ο πρόεδρος του Συλλόγου «Οι Φίλοι του Βυθού», Χάρης Καραβαράκης, επεσήμανε ότι από το 1994 τα μέλη του Συλλόγου καθαρίζουν ανελλιπώς κάθε χρόνο το λιμάνι, ενώ πρόσθεσε: «Έχουμε πάρει μια απόφαση, να μην ξανακαθαρίσουμε το λιμάνι και πιστεύω ότι δεν θα χρειαστεί. Ωστόσο, η νέα Δημοτική Αρχή και ο νέος πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου κάνουν μια προσπάθεια κι εμείς δεν μπορούσαμε να είμαστε απόντες. Τους στηρίζουμε και πιστεύω ότι η παρέμβασή μας να είναι ουσιαστική και να μην χρειαστεί να ξαναπαρέμβουμε».
Ο δύτης, μέλος του Συλλόγου «Φίλοι του Βυθού» και ταμίας του Συλλόγου Ιδιοκτητών Ελλιμενιζομένων Σκαφών Ενετικού Λιμένα Χανίων, Σπύρος Παπακαστρίτσιος, τόνισε ότι «σαν δύτες ξέρουμε το πρόβλημα και θέλουμε να περάσουμε το μήνυμα για καθαρές θάλασσες και καθαρό λιμάνι», ενώ συμπλήρωσε: «Περνάνε οι τουρίστες και βλέπουν τα σκουπίδια όπως κι εμείς οι ίδιοι και βέβαια αυτό είναι ενοχλητικό. Είναι αδύνατον να καθαριστεί όλο αυτό το πράγμα, θα κάνουμε όμως ό,τι μπορούμε και πιστεύω ότι τις επόμενες βδομάδες ή μήνες να ξαναγίνει πάλι μια τέτοια κίνηση μέχρι να καταφέρουμε το αποτέλεσμα που θέλουμε».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

1 Comment

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα