Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Χάνεται ένας οδοιπόρος κάθε τρεις ημέρες

Ενα συμβάν εξαφάνισης οδοιπόρου ανά 3 ημέρες  αντιμετωπίζουν οι τοπικές Αρχές το τελευταίο δίμηνο στα Χανιά! Παρά τις κατά καιρούς εκκλήσεις μέσα σε διάστημα 34 ημερών είχαμε 11 περιστατικά αναζήτησης περιπατητών, κυρίως, γεγονός που φαίνεται να αποτελεί πανελλήνια αρνητική πρωτοτυπία, ενώ ανάλογα είναι και τα συμβάντα που προέκυψαν από την έναρξη της τουριστικής περιόδου.
Την ίδια στιγμή το κόστος των επιχειρήσεων αναζήτησής τους έχει εκτιναχθεί, με αποτέλεσμα να υπάρχει σοβαρή σκέψη για πολλές περιπτώσεις στις οποίες υπάρχουν ευθύνες να καταλογίζονται και τα ανάλογα οικονομικά βάρη.
´Πρέπει πλέον ο καθένας να αναλαμβάνει τις ευθύνες του. Στις δύο τελευταίες αναζητήσεις που κάναμε αυτοί που ψάχναμε δεν είχαν μαζί τους ούτε τα αναγκαία, π.χ. ένα κινητό τηλέφωνο. Είναι δυνατόν να ξεκινάς πεζοπορία 4 – 5 ωρών χωρίς να έχεις μαζί σου τηλέφωνο; Πώς τον αφήνει αυτός που έχει το κατάλυμα, τον άνθρωπο αυτόν να φεύγει χωρίς κινητό τηλέφωνο; Ενα τσίμπημα από έντομο, ένα στραβοπάτημα είναι ικανό να προκαλέσει μεγάλα προβλήματα´, λέει ο περιφερειακός σύμβουλος και υπεύθυνος Πολιτικής Προστασίας για τον Νομό Χανίων, κ. Τάσος Κουρουπάκης.
Ο κ. Κουρουπάκης καλεί ξενοδοχεία, καταλύματα, τουριστικά γραφεία που εμπλέκονται με επισκέψεις τουριστών να ενεργοποιηθούν και να αναλάβουν τις ευθύνες τους ενημερώνοντας τους φιλοξενούμενούς τους. ´Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι υπάρχει μια ιδιαιτερότητα του Ν. Χανίων. Τα βουνά τα δικά τους σε Γαλλία, Ολλανδία, Δανία, Νορβηγία δεν έχουν καμία σχέση και αυτό  πρέπει να τους το δώσουμε να το καταλάβουν´, εξηγεί ο υπεύθυνος Πολιτικής Προστασίας.

ΚΟΣΤΟΣ
Πέρα από την ανθρώπινη ζωή που είναι και το σημαντικότερο και σπουδαιότερο γεννάται και ένα θέμα για το κόστος των επιχειρήσεων αναζήτησης. Ενδεικτικά:
– 42.000 ευρώ το ημερήσιο κόστος για στρατιωτικό ελικόπτερο.  
– 1000 ευρώ την ημέρα μόνο για βενζίνη σε απλή επιχείριση.
´Για μια απλή επιχείριση θα απαιτηθούν από την Αστυνομία 6 – 12 άτομα, την Πυροσβεστική 6 – 10 άτομα, πιθανόν από το Λιμενικό, τους Δήμους, την Πολιτική Προστασία. Για κάθε έναν υπάλληλο κινητοποιούνται τρεις εθελοντές κατά μέσο όρο. Για την εξαφάνιση  της Πενταράκη και της γυναίκας στα Βασιλιανά η αναλογία ήταν ένας υπάλληλος για τριάντα εθελοντές´,  υπογραμμίζει ο κ. Κουρουπάκης, συμπληρώνοντας πως ´όλοι αυτοί οι άνθρωποι εργάζονται, ψάχνουν, αναζητούν, ταλαιπωρούνται και αγωνιούν και αυτοί. Το κόστος δεν μετριέται και ευτυχώς που έχουμε τους εθελοντές, τους οποίους για άλλη μια φορά ευχαριστώ για τη συμβολή τους. Ομως, πρέπει να δούμε τι θα κάνουμε και για αυτό το θέμα καθώς δεν μπορεί ο πολίτης να επιβαρύνεται από την ανευθυνότητα του οποιουδήποτε που πάει να περπατήσει σε μια περιοχή που δεν ξέρει και δεν έχει πάρει μαζί του ούτε νερό ούτε τηλέφωνο ούτε τίποτα´.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα