Την έντονη διαμαρτυρία του για το κλείσιμο του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Βάμου εκφράζει ο Δήμος Αποκορώνου.
Σε ανακοίνωση που υπογράφει ο δήμαρχος Γρηγόρης Μαρκάκης αναφέρεται χαρακτηριστικά:
“Η είδηση που κυκλοφόρησε, μετά τη σχετική συνάντηση στον Δήμο στις 13 Ιουλίου 2011 για τη λειτουργία του, φαίνεται αδιανόητη και απίστευτη. Κλείνει το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Βάμου που λειτουργεί στην Τοπική Κοινότητα Κεφαλά του Δήμου μας; Μένουν όλα τα άλλα περιβαλλοντικά Κέντρα (Ανωγείων, Αρχανών, Βουβών, Ρούβα, Ιεράπετρας, Νεάπολης, Λασιθίου) και κλείνει το μοναδικό της Δυτικής Κρήτης;
Ο Δήμος Αποκορώνου εκφράζει την έντονη διαμαρτυρία του. Απαιτεί άμεση ενημέρωση για πληροφόρηση του Δημοτικού Συμβουλίου από τους Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης Κρήτης κ. Κλινάκη Απόστολο, Περιφερειάρχη Κρήτης κ. Αρναουτάκη Σταύρο, Γενικό Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης κ. Καρούντζο Αθανάσιο, Αντιπεριφερειάρχη Χανίων κ. Βουλγαράκη Απόστολο”.
Ο ΕΥΤΥΧΗΣ ΔΑΜΙΑΝΑΚΗΣ
Κατάφωρη αδικία σε βάρος της περιφερειακής ενότητας Χανίων χαρακτηρίζει την αναστολή λειτουργίας του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (ΚΠΕ) Βάμου ο Ευτύχης Δαμιανάκης. Σε επίκαιρη ερώτησή του, στο πλαίσιο της διαδικασίας του κοινοβουλευτικού ελέγχου, με αποδέκτη την υπουργό Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων Αννα Διαμαντοπούλου, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ επισημαίνει ότι «με την απόφαση αυτή, η περιφερειακή ενότητα Χανίων γίνεται η μοναδική στην Κρήτη, όπου δεν θα λειτουργεί στο εξής ΚΠΕ, παρότι το ΚΠΕ Βάμου υπήρξε το πρώτο που λειτούργησε στο νησί και το έργο που έχει επιτελεστεί έχει κερδίσει τη γενική αναγνώριση». Ο κ. Δαμιανάκης καλεί την υπουργό να προβεί σε άμεσες ενέργειες προκειμένου να αρθεί αυτή η αδικία.
Αναλυτικότερα, ο κ. Δαμιανάκης αναφέρεται σε
παλαιότερη ερώτησή του, του Ιουνίου 2010 (11.991, 23/6/2010), στην οποία είχε υπογραμμίσει ότι το ΚΠΕ Βάμου, που ξεκίνησε τη λειτουργία του τον Δεκέμβριο του 2003 ως το μοναδικό τότε στην Κρήτη, «έχει προσφέρει πολύ σημαντικές υπηρεσίες στους τομείς της ενημέρωσης, της εκπαίδευσης, της ευαισθητοποίησης και της ενεργοποίησης της εκπαιδευτικής κοινότητας, φορέων και πολιτών για την προστασία του περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής. Με αίσθημα ευθύνης, οι εκπαιδευτικοί
που υπηρέτησαν σε αυτό συνέβαλαν στη διαμόρφωση περιβαλλοντικής συνείδησης στους νέους». Οπως σημειώνει ο κ. Δαμιανάκης, «με την αναστολή της λειτουργίας του, το πλησιέστερο ΚΠΕ στην περιφερειακή ενότητα Χανίων θα είναι πλέον αυτό των Ανωγείων Ρεθύμνου, σε απόσταση περίπου 110 χμ. από την πόλη των Χανίων.
Οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί της περιφερειακής ενότητας Χανίων, προκειμένου να συμμετέχουν σε περιβαλλοντικές δραστηριότητες ΚΠΕ και να έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν επιμορφωτικές ημερίδες και σεμινάρια περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, αντίστοιχα, θα είναι στο εξής αναγκασμένοι να μεταβαίνουν στο ΚΠΕ Ανωγείων, λαμβανομένου μάλιστα υπόψη ότι προτεραιότητα συμμετοχής στις δραστηριότητές του θα έχουν μαθητές και εκπαιδευτικοί από την περιφερειακή ενότητα Ρεθύμνου». Και προσθέτει ότι «αναστέλλεται η λειτουργία ενός ΚΠΕ, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ευαισθητοποίηση των πολιτών σε θέματα προστασίας της φύσης, σε μία περιφερειακή ενότητα όπου το 40% της έκτασής της αποτελείται από προστατευόμενες περιοχές, βάση της ευρωπαϊκής και ελληνικής νομοθεσίας (NATURA 2000), ενώ σε αυτή βρίσκεται το απαράμιλλο στολίδι της φύσης, το φαράγγι της Σαμαριάς, ο μοναδικός Εθνικός Δρυμός στο νησί. Σύμφωνα μάλιστα με πρόσφατη έρευνα του ΕΘΙΑΓΕ και του Παγκόσμιου Ταμείου για τη Φύση (WWF), στο διάστημα 1983-2008 κάηκε περίπου το 40% της δασικής έκτασης της Κρήτης, ενώ οι περισσότερες πυρκαγιές έχουν καταγραφεί στο νομό Χανίων (σχεδόν οι μισές από αυτές που εκδηλώθηκαν σε επίπεδο Κρήτης)».
´ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ´
“Οχι” στην αναστολή λειτουργίας του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Βάμου, λένε και οι “Οικολόγοι Πράσινοι”. Σε ανακοίνωσή τους τονίζουν:
“Με τη γνωστή τακτική του θερινού αιφνιδιασμού, η κυβέρνηση αποφάσισε την αναστολή λειτουργίας 10 Κέντρων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης σε ολόκληρη τη χώρα (ανάμεσά τους και το ΚΠΕ Βάμου) και τη συγχώνευση πολλών άλλων. Η απόφαση κυκλοφόρησε μάλιστα στις 20.22 το βράδυ της Παρασκευής 22 Ιουλίου 2011, επιδιώκοντας να περάσει στα «ψιλά» και να χαθεί μέσα στη θερινή ραστώνη και στις αργίες του Σαββατοκύριακου.
Το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης του Βάμου είναι το παλιότερο στην Κρήτη, ένα από τα πρώτα που λειτούργησαν σε ολόκληρη τη χώρα. Με αυτή την απόφαση η κυβέρνηση αφήνει ουσιαστικά χωρίς Περιβαλλοντική Εκπαίδευση τη Δυτική Κρήτη, μιας και το πλέον κοντινό Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης είναι αυτό των Ανωγείων. Ετσι μένουν χωρίς δυνατότητα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης οι χιλιάδες μαθητές των Χανίων, χωρίς δυνατότητα σχετικής Επιμόρφωσης οι εκπαιδευτικοί των Χανίων και οι πολίτες της Περιφερειακής Ενότητας των Χανίων”.