Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Ανάπλαση στην παλιά εθνική οδό

Στην ανάπλαση της παλιάς εθνικής οδού στο ύψος του Γερανίου προχωράει από τον Οκτώβριο ο Δήμος Πλατανιά.
Η  σύμβαση με τον ανάδοχο υπογράφηκε χθες από τον δήμαρχο Πλατανιά Γ. Μαλανδράκη και τον Περιφερειάρχη Σ. Αρναουτάκη. Το έργο προβλέπει ότι σε μια έκταση 2 χλμ. θα γίνει διαπλάτυνση πεζοδρομίων, ηλεκτροφωτισμός, δεντροφύτευση.
“Συζητάμε με τον περιφερειάρχη την έγκριση της περιφέρειας για το υπόλοιπο τμήμα του Πλατανιά μέχρι και το Μάλεμε, ώστε να έχουμε μια συνολική ανάπλαση της παλιάς εθνικής και εμείς αναλαμβάνουμε την υποχρέωση να κάνουμε μελέτες για το τμήμα από το Κολυμπάρι μέχρι το Ταυρωνίτη” ανέφερε ο δήμαρχος Πλατανιά κ. Γιάννης Μαλανδράκης.

ΕΡΓΑ ΕΣΠΑ
Από τη μεριά του ο περιφερειάρχης κ. Αρναουτάκης αφού υπογράμμισε τη σημασία του έργου αυτού, αναφέρθηκε και σε μια σειρά από άλλα έργα που μπορούν να χρηματοδοτηθούν από το ΕΣΠΑ.
“Μέσα στο Σεπτέμβρη έχουμε ολοκληρώσει την μελέτη για την οδική ασφάλεια στην Κρήτη με τις υπηρεσίες μας και δεν πληρώσαμε ούτε ένα ευρώ. Είναι ένα έργο 30 εκ. ευρώ που θα δημοπρατηθεί μέσα στο χρόνο.
Προχωράει ένα σημαντικότατο έργο για την ανάπτυξη της υπαίθρου που θα ξεπεράσει τα 35 εκ. ευρώ για την αναβάθμιση οικισμών για μια ολοκληρωμένη παρέμβαση στο δομικό περιβάλλον της Κρήτης.
Θα προχωρήσει το σχέδιο για ένα ενδεικτικό σχολείο σε κάθε περιοχή που να είναι ενεργειακά αυτόνομο” είπε.
Ερωτηθείς για τις εξελίξεις που αφορούν το αεροδρόμιο Μάλεμε, ο κ. Μαλανδράκης τόνισε πως είναι σε εκκρεμότητα μια συνάντηση με τον Υπουργό Άμυνας “όπου θα του παρουσιάσουμε τις σκέψεις μας για το αεροδρόμιο του Μάλεμε”.

ΣΧΕΔΙΟ ΠΟΛΗΣ ΓΕΡΑΝΙΟΥ
Ο κ. Μαλανδράκης τοποθετήθηκε και για την κωλυσιεργία στην έγκριση του σχεδίου πόλης Γερανίου. “Το κυνηγάμε εδώ και 6 μήνες, το έχουμε ξεκολλήσει., βρίσκεται στο κεντρικό ΣΧΟΠ και έχουμε μιλήσει με τον κ. Σηφουνάκη για να προχωρήσει και πολιτικά και κάποιοι υπηρεσιακοί παράγοντες το ξανακόλλησαν. Εχουμε κάνει τεχνικές εκθέσεις και εκθέσεις από νομικούς συμβούλους και πιστεύω ότι επιτέλους μετά από 20 χρόνια θα εγκριθεί από το ΥΠΕΚΑ” ανέφερε.

ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ
Στην υπογραφή παραβρέθηκαν και οι βουλευτές Σ. Βαλυράκης και Ε. Κουρουπάκη. Ο κ. Βαλυράκης ανέφερε μεταξύ άλλων πως “πρέπει να τρέξουμε ως Νομός Χανίων, να ολοκληρώσουμε τις μελέτες και να απορροφήσουμε κεφάλαια του ΕΣΠΑ γιατί εκεί υστερούμε σε σύγκριση με τους υπόλοιπους Νομούς της Κρήτης. Με όλες μας τις δυνάμεις θα παλέψουμε για την πάταξη της γραφειοκρατίας, για να ολοκληρώσουμε τις μελέτες που καθυστερούν και να δώσουμε ανάπτυξη στην περιοχή μας».  Σε ό,τι αφορά το αεροδρόμιο Μάλεμε ο κ. Βαλυράκης ανέφερε πως “γνωρίζουμε ότι το Υπουργείο Εθνικής Αμυνας προκηρύσσει κάθε χρόνο διαγωνισμό για την αγροτική αξιοποίηση μέρους του χώρου. Ομως, η πραγματική αξιοποίηση του χώρου θα γίνει σύμφωνα με την πρόταση του Δημάρχου Πλατανιά ως αεροδρόμιο και όχι ως βοσκότοπος. Μόνο έτσι θα προχωρήσουμε στη δημιουργία ενός τουριστικού αεροδρομίου ζωτικής σημασίας τόσο για τον Δήμο Πλατανιά, όσο και για τα Χανιά και την Κρήτη γενικότερα”.
Από τη μεριά της η κα Κουρουπάκη σημείωσε πως “είναι ιδιαίτερα θετικό και σημαντικό για τον δήμο Πλατανιά ότι καλοσωρίσαμε τον κ. Αρναουτάκη που μας ανακοίνωσε την ανάπλαση της παλιάς εθνικής οδού στο Γεράνι στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ” εκφράζοντας στη συνέχεια τη συμφωνία της για την συμμετοχή αιρετών στο Δ.Σ. της “Κρήτη Α.Ε.”.

ΣΤ. ΑΡΝΑΟΥΤΑΚΗΣ:
´Αιρετός στο Δ.Σ. της ´”Κρήτη Α.Ε.”´
Την ανάγκη να συμμετάσχει αιρετός από την Περιφέρεια στο Δ.Σ. της “Κρήτη ΑΕ” εξέφρασε και πάλι χθες με δηλώσεις του ο κ. Αρναουτάκης. “Δεν μπορεί σε μια εταιρεία σαν αυτή που θα αναλάβει το έργο του ΒΟΑΚ να μην συμμετέχει η αιρετή Περιφέρεια” είπε και σε ερώτηση των “Χ.Ν.” για το αν η διαμάχη που φαίνεται να υπάρχει για την συμμετοχή ή όχι της Περιφέρειας στο Δ.Σ. έχει να κάνει με “καρεκλομαχία” απάντησε πως “όχι δεν είναι καρεκλομαχία. Δεν είναι έμμισθη η θέση και δεν την διεκδικώ για μένα. Γιατί να φοβούμαστε ένα αιρετό περιφερειακό σύμβουλο ή ένα Αντιπεριφερειάρχη και όχι ένα διορισμένο” είπε.
Στο ίδιο θέμα αναφέρθηκε και ο κ. Βαλυράκης ζητώντας “να μπει στην άκρη η γραφειοκρατία για να προχωρήσουμε ταχύτατα στην συγκρότηση της εταιρείας «Υποδομές Κρήτης Α.Ε.» και στον ορισμό του Δ.Σ. της έτσι ώστε, να προχωρήσουν οι διαδικασίες για τον Βόρειο Οδικό Αξονα της Κρήτης. Χρειαζόμαστε πέραν από τεχνοκράτες, στελέχη κοινωνικής ευθύνης και μάλιστα τοπικής και περιφερειακής αναφοράς και ενδιαφέροντος. Είναι λογικό ότι θα βρούμε αρκετά περιφερειακά στελέχη με επαγγελματική εμπειρία και δυνατότητα αλλά και με κοινωνική ευθύνη ώστε να στελεχωθεί άμεσα αυτό το Δ.Σ.”, σημείωσε.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα