Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Πολιτισμός στη θέση των βανδαλισμών

Νέα ζωή στην ξεχασμένη έννοια της κοινότητας δίνουν μέσα από συλλογικές δράσεις οι φορείς των Τσικαλαριών, ενώ, παράλληλα, απαντούν με αθλητικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις στα κρούσματα βανδαλισμών, που σημειώθηκαν στο σχολείο της περιοχής.
Ηδη έχουν διοργανώσει δύο αθλητικά ραντεβού στα οποία συμμετείχαν μικροί και μεγάλοι, ενώ, αύριο, Τετάρτη 27 Ιουλίου, στις 9 το βράδυ, όλη η συνοικία θα βρεθεί στην κρητική παραδοσιακή βραδιά με τα Φυντικάκια, που θα πραγματοποιηθεί στην αυλή του σχολείου.   
Ολα ξεκίνησαν όταν διαπιστώθηκε ότι μέσα στο καλοκαίρι, βραδινές ώρες, σημειώθηκαν κάποια κρούσματα βανδαλισμών στο Δημοτικό Σχολείο Τσικαλαριών, πιθανόν από νέα παιδιά που συγκεντρώνονταν εκεί.
Οι εκπαιδευτικοί του σχολείου ανέλαβαν αμέσως δράση. Ηρθαν σε επαφή με εκπροσώπους του Πολιτιστικού Συλλόγου, τον ιερέα της περιοχής, τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου, τον Αθλητικό Σύλλογο, τον Σύλλογο Κυριών και Δεσποινίδων και τη Δημοτική Αρχή προκειμένου να ενεργοποιηθούν όλοι μαζί και να δημιουργήσουν τις διεξόδους που λείπουν από τη νεολαία.

ΑΝΟΙΓΟΝΤΑΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΣΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟΤΗΤΑ
«Η αφορμή ήταν ότι το σχολείο μας, όπως και πολλά σχολεία πανελλαδικά, αντιμετώπιζε προβλήματα καταστροφών», σημείωσε η δασκάλα του Δημοτικού Σχολείου Τσικαλαριών Δέσποινα Αρτζουχαλτζή και πρόσθεσε: «Ως δασκάλους μας απασχόλησε αυτό το θέμα, αφού γνωρίζουμε ότι κάποια παιδιά που μαζεύονται στην αυλή πάνω στο παιχνίδι και την πλάκα μπορεί να κάνουν και κάποια ζημιά. Αυτό που αναρωτηθήκαμε είναι αν τα παιδιά μας έχουν διεξόδους. Αν μπορούν να κάνουν κάτι δημιουργικό στον ελεύθερο χρόνο τους και αν μπορούμε εμείς να δώσουμε ένα άλλο περιεχόμενο στη ζωή τους. Έτσι πήραμε την πρωτοβουλία να μαζέψουμε τα παιδιά και παράλληλα να συνεργαστούμε με όλους τους φορείς της περιοχής, ώστε να κάνουμε το θέμα του σχολείου θέμα του χωριού».
Συνεχίζοντας η κα Αρτζουχαλτζή ανέφερε ότι το πρώτο βήμα ήταν να έρθουν σε επαφή με τα παιδιά. «Αμέσως – αμέσως άλλαξαν τα πράγματα στην αυλή του σχολείου και παράλληλα ξεκινήσαμε κάποιες εκδηλώσεις βάζοντας στη διαδικασία μεγάλους και μικρούς. Έγινε ένας αγώνας μπάσκετ μικρών – μεγάλων στην αυλή του σχολείου. Οι ίδιοι μετά απαίτησαν να γίνει ένας ποδοσφαιρικός αγώνας, που περάσαμε επίσης πολύ ωραία. Τώρα στο μυαλό μας είναι ο Πολιτιστικός Σύλλογος να αναλάβει την όλη διαδικασία και να μπουν τα παιδιά μέσα. Εμείς θεωρούμε ότι όλα αυτά έχουν κατ´ αρχάς πολύ θετικά αποτελέσματα και αυτή τη στιγμή βρήκαν περιεχόμενο στον ελεύθερο χρόνο τους όχι μόνο τα παιδιά αλλά και οι μεγάλοι».
Η δασκάλα στο Δημοτικό Σχολείο Τσικαλαριών Αργυρώ Γαλανάκη ανέφερε από την πλευρά της: «Το σχολείο δεν είναι μόνο ένας χώρος γνώσης αλλά και χώρος πολιτισμού, συνάντησης και επικοινωνίας και επειδή δεν υπάρχει άλλος χώρος για να βρεθούν τα παιδιά και να δραστηριοποιηθούν σκεφτήκαμε ότι πρέπει το σχολείο να ανοίξει στην κοινωνία».
Η κα Γαλανάκη σημείωσε ακόμα ότι σε αυτή την προσπάθεια όλοι οι φορείς της περιοχής ανταποκρίθηκαν άμεσα και θετικά «γιατί η ουσία είναι τελικά το εμείς και η συλλογικότητα, αυτή έχει τη δύναμη όχι μόνο στην πράξη αλλά και στην ψυχή, πιστεύω».

ΟΙ ΔΡΑΣΕΙΣ ΦΕΡΝΟΥΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ
Ο εφημέριος της περιοχής ιερέας Αντώνιος Τζανουδάκης αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στην έλλειψη χώρων δημιουργικής απασχόλησης για τους νέους: «Ελλειψη υποδομών υπήρχε, υπάρχει και δυστυχώς θα υπάρχει διότι οι ελεύθεροι χώροι έχουν είτε πουληθεί είτε χρησιμοποιηθεί για κάποιους άλλους λόγους και αυτοί που μένουν είναι λίγοι και μακριά από το κέντρο του χωριού».
Συνεχίζοντας ο ιερέας της περιοχής ανέτρεξε στο παρελθόν σημειώνοντας ότι παλαιότερα οι κάτοικοι του χωριού ήταν πολύ πιο κοντά και δεμένοι, ενώ συμμετείχαν μαζικά στις εκδηλώσεις που διοργανώνονταν.
«Τα παιδιά έχουν τις δυσκολίες τους αλλά κι εμείς στην ηλικία τους και την εποχή εκείνη που δεν είχαμε τα μέσα και τις ευκολίες, μόνο σχολειό και μεροκάματο, ήμασταν πολύ πιο ατίθασα παιδιά. Σε καμία περίπτωση τα παιδιά δεν είναι εγκληματίες, τα παιδιά έχουν φιλότιμο αρκεί να βρεις το «κουμπί» τους. Γι´ αυτό προσπαθούμε στους χώρους που έχουμε να κάνουμε δραστηριότητες που να απασχολούνται τα ίδια τα παιδιά και ο χρόνος που ξοδεύουν σε κάτι ενεργό και όμορφο μαζί με εμάς».
Η πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων, Ελένη Αγιασμενάκη, μιλώντας για το ίδιο θέμα υπογράμμισε σχετικά: «Πιστεύω ότι τέτοιες ενέργειες και πρωτοβουλίες όπως αυτές που είχαν οι δάσκαλοί μας πρέπει να τις στηρίξουμε και σαν Σύλλογος και όλοι οι φορείς του χωριού γιατί είναι πολύ σημαντικές. Οι δάσκαλοι είναι άξιοι επαίνων γιατί κατάφεραν και πλησίασαν τα παιδιά και προσπάθησαν και τα επηρέασαν, ώστε να διοχετεύσουν τον δυναμισμό και την εγρήγορση που έχουν προς κάτι θετικό. Ελπίζουμε και θέλουμε αυτό να συνεχιστεί γιατί θεωρούμε ότι είναι πολύ αισιόδοξο».
Ο αντιπρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Τσικαλαριών, Μανώλης Κουκλάκης τόνισε, ότι ο Σύλλογος ασχολείται χρόνια με θέματα της νεολαίας στηρίζοντας, μεταξύ άλλων, το Στέκι Νεολαίας που -κυρίως- δραστηριοποιείται τον χειμώνα. «Στο πλαίσιο αυτό επικροτούμε την προσπάθεια των εκπαιδευτικών του Δημοτικού Σχολείου και του ιερέα μας και θα είμαστε κοντά τους για ό,τι μπορούμε να προσφέρουμε», επεσήμανε ο κ. Κουκλάκης και συμπλήρωσε ότι οι δράσεις που διοργανώνονται είναι χρήσιμες, ουσιαστικές αλλά και αποτελεσματικές. Νομίζουμε ότι κι αυτός είναι ένας τρόπος αντιμετώπισης για το πρόβλημα με τις καταστροφές της σχολικής αυλής. Δείξαμε ενδιαφέρον, πέσαμε πάνω στα παιδιά και αυτά είδαν ότι υπάρχουν κάποιοι, οι οποίοι τα νοιάζονται».

Ενθουσιασμένα τα παιδιά
Ενθουσιασμένα δηλώνουν από την πλευρά τους τα παιδιά της περιοχής για τις δράσεις που διοργανώθηκαν και έδωσαν νόημα στον ελεύθερο χρόνο τους. «Αυτό που κάνουμε είναι πολύ ωραίο και για εμάς και για τους μεγάλους. Μας βοήθησαν η κα Δέσποινα και η κα Αργυρώ, συμμετέχουμε και ελπίζω να ακολουθήσουν και τα άλλα τα πιο μικρά παιδιά», σημείωσε ο Σταύρος, ενώ η Κατερίνα είπε: «Θέλω να πω ένα μεγάλο ´ευχαριστώ´ σε όλους αυτούς τους ανθρώπους που μας βοηθάνε να κάνουμε πράγματα. Εμείς έχουμε όρεξη αλλά δεν είχαμε ποτέ την ευκαιρία να κάνουμε κάτι. Εγώ είμαι ευγνώμων προς αυτούς τους ανθρώπους που ξοδεύουν τον ελεύθερό τους χρόνο μαζί μας, ενώ θα μπορούσαν να είναι με την οικογένειά τους στο σπίτι τους».
Ο Νίκος ανέφερε με τη σειρά του: «Είναι πολύ ωραίο που συμμετέχουν και οι μεγάλοι. Πάντα θέλαμε να ασχολούμαστε με κάτι αντί να καθόμαστε και να χτυπάμε μια μπάλα στον τοίχο. Θέλω να τους πω ένα μεγάλο ´ευχαριστώ´», ενώ ο συνονόματος και φίλος του ο Νίκος συμπλήρωσε: «Ολα όσα έχουν γίνει είναι μια χαρά. Θα ήθελα να συνεχιστούν αυτές οι εκδηλώσεις και να περνάμε ωραία αντί να καθόμαστε απλώς σαν τους ηλίθιους. Τώρα κάνουμε πραγματικά κάτι και περνάει όμορφα η ώρα μας».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα