Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Οι κίνδυνοι του καλοκαιριού

Γράφει ο Γιάννης Στεφανογιάννης  

Οι κίνδυνοι των καλοκαιρινών διακοπών είναι πολλοί και η πρόληψη ο μόνος τρόπος να τους αποφύγουμε! Καλοκαιράκι στην Ελλάδα.
Η εποχή των διακοπών, τo καλοκαίρι, έχει μπει ήδη για τα καλά και οι επιλογές για αναψυχή και διασκέδαση είναι πολλές είτε στη θάλασσα είτε στο βουνό. Επειδή, όμως, οι κακές στιγμές που μπορούν να μετατρέψουν τις ξένοιαστες ώρες σε δυσάρεστη εμπειρία δεν είναι απίθανες, θα πρέπει να λαμβάνεται μια σειρά από προληπτικά μέτρα που θα αποτρέψουν την (πιθανή) καταστροφή!
Οι παράγοντες που διαμορφώνουν το είδος και τη συχνότητα των ατυχημάτων του καλοκαιριού είναι:
Η αύξηση της θερμοκρασίας που προκαλεί αίσθημα κόπωσης και επιβραδύνει τις σωματικές λειτουργίες, το δυνατό φως προκαλεί προβλήματα όρασης, ειδικά όταν από κλειστό χώρο βγούμε σε κάποιο σημείο με ηλιοφάνεια, η θαλάσσια αναψυχή καθώς πολλοί είναι οι κίνδυνοι από τα θαλάσσια ταξίδια, αθλήματα και την (απρόσεκτη) κολύμβηση. Η παραμονή των παιδιών στο σπίτι και οι επισκέψεις στις παιδικές χαρές, ίσως γίνει αιτία πρόκλησης μικροτραυματισμών. Οι διακοπές και τα Σαββατοκύριακα κατά τα οποία παρατηρείται μαζική έξοδος ατόμων από τα αστικά κέντρα, αλλά και ο συνωστισμός στα μέσα μαζικής μεταφοράς.  Η αύξηση της συχνότητας κυκλοφορίας των εξόδων των ηλικιωμένων
ατόμων σε πάρκα. Η μεγαλύτερη κατανάλωση αλκοολούχων ποτών εξαιτίας των συχνών βραδινών εξόδων, ιδίως από νεαρότερα άτομα. Οι κίνδυνοι από τη χρήση των ιδιωτικών και δημόσιων πισινών, οι οποίες μερικές φορές δεν πληρούν τους κανόνες ασφαλείας. Η έξαρση των πυρκαγιών σε δάση και αγροτικές εκτάσεις. Οι ενοικιάσεις αυτοκινήτων και δικύκλων σε τουριστικά μέρη με κακοσυντηρημένους δρόμους και η οδήγηση σε κατάσταση μέθης.

Ταξίδι με αυτοκίνητο.
Το ταξίδι με αυτοκίνητο είναι μια ανεπανάληπτη εμπειρία που προσφέρει απόλυτη αυτονομία στις μετακινήσεις και ευελιξία στο καθημερινό ταξιδιωτικό πρόγραμμα.  Πίσω, όμως, από τη λάμψη της λιμουζίνας του νεοέλληνα, ενδέχεται να κρύβονται μερικά, ανεπαίσθητα, προβληματάκια. Γι? αυτό? Πριν από οποιαδήποτε ταξίδι μας, θα πρέπει προληπτικά να ελέγξουμε το αυτοκίνητό μας (υγρά, ελαστικά, ηλεκτρολογικά) για να μην ψάχνουμε συνεργείο στην άκρη του κόσμου. Οι ζώνες των αυτοκινήτων δεν είναι για διακόσμηση. Τις φοράμε πάντοτε όταν οδηγούμε και εμείς και οι συνεπιβάτες μας. Εφαρμόζουμε, πιστά, τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (Κ.Ο.Κ.) όχι μόνο για να μην ξεσπιτωθούμε από τα πρόστιμα, αλλά και για τη δική μας ασφάλεια. Το πίσω κάθισμα δεν είναι παιδική χαρά. Τα παιδιά θα πρέπει πάντα είναι καθιστά, αν είναι μικρά στο ειδικό καθισματάκι, δεμένα με τις ζώνες ασφαλείας. Είναι κρίμα, επίσης, το παιδί να παίζει τον ρόλο του αερόσακου στην αγκαλιά του συνοδηγού. Όταν ταξιδεύουμε με το αυτοκίνητό μας σε άγνωστα μέρη, δεν πρέπει να αναπτύσσουμε μεγάλες ταχύτητες, για να μη φουντάρουμε αναίτια σε κάποια απότομη στροφή. Αν οδηγούμε πολλές ώρες, πρέπει να κάνουμε συχνές στάσεις (τουλάχιστον κάθε δύο ώρες) και να καταναλώνουμε άφθονα υγρά, διότι αν κοιμηθούμε την ώρα της οδήγησης, το ξύπνημα ίσως είναι ιδιαίτερα επώδυνο.

Η ενοικίαση αυτοκινήτου
Στην περίπτωση που επιλέξουμε να ενοικιάσουμε αυτοκίνητο πρέπει να κάνουμε αρχικά μια έρευνα αγοράς, για να μάθουμε τιμές, όρους και τυχόν προσφορές, για να μην μας κοστίσει η ενοικίαση σχεδόν όσο και η αγορά του αυτοκινήτου. Όταν υπογράφουμε τη σύμβαση ενοικίασης, προσέχουμε:
Τις υποχρεώσεις που αναλαμβάνουμε σε περίπτωση ατυχήματος, για να μην φορτωθεί η πλάτη μας όλα τα έξοδα, δηλαδή να διευκρινιστεί επακριβώς τι θα καλύψει η ασφαλιστική εταιρεία και τι θα πληρώσουμε εμείς. Πώς παραλαμβάνουμε και πώς παραδίδουμε το όχημα, για να μην ξεμείνουμε ανήμποροι στην άκρη του κόσμου. Πώς ακριβώς γίνεται η χρέωση (με τη μέρα, με τα χιλιόμετρα, με την ηλιοφάνεια κ.λπ.). Αν παραλάβουμε ή αν πρέπει να επιστρέψουμε το αυτοκίνητο με γεμάτο ντεπόζιτο, μια που το φουλάρισμα κοστίζει μια μικρή περιουσία.
Στάση για φαγητό
Αν μας πιάσει λιγούρα και σταματήσουμε σε υπαίθριο κατάστημα, για να «τσιμπήσουμε» κάτι, πρέπει να προσέξουμε μερικές μικρές λεπτομέρειες, ώστε να μην ψάχνουμε νυχτιάτικα εφημερεύον Νοσοκομείο.
Οι σαλάτες πρέπει να διατηρούνται, σε ειδικές βιτρίνες – ψυγεία, όχι για καλλωπιστικούς, αλλά για λόγους υγιεινής. Τα κρύα σάντουιτς πρέπει να διατηρούνται σε σκιερό μέρος μέσα σε ψυγεία, ειδάλλως γίνονται χώρος για πάρτυ διαφόρων εντόμων. Τα ψυγεία δεν πρέπει να είναι εκτεθειμένα, στον ήλιο, όχι για να μην πάθουν ηλίαση, αλλά για να μην αλλοιωθούν τα περιεχόμενα τρόφιμα. Τα ζεστά σάντουιτς ή μικρογεύματα (τυρόπιτες κ.λπ.) διατηρούνται, σε θερμοκρασίες, πάνω από 60o C, για να μπορούν να αποδώσουν στο μέγιστο της γεύσης του. Τα κρέατα πρέπει να είναι καλοψημένα, διότι αλλιώς μπορούν ανενδοίαστα να μας δηλητηριάσουν. Να μην ξεχνάμε ότι πρέπει να υπάρχουν κατάλογοι στον χώρο του καταστήματος, μπας και δούμε τι περιέχει αυτό το πανάκριβο πράγμα με το γαλλικό όνομα και την περίεργη γεύση?  Αν και ο κλιματισμός μπορεί να μας βοηθήσει να κάνουμε πιο ξεκούραστο ταξίδι, θα πρέπει να προσέξουμε τη διαφορά θερμοκρασίας με το εξωτερικό περιβάλλον, που μπορεί να μας κάνει να αισθανθούμε, μόλις βγούμε έξω, ως κοτόπουλα που ξεπόρτισαν.

Ατυχήματα και ασθένειες σε διακοπές
Ατυχήματα και διακοπές, συνήθως, είναι έννοιες αλληλένδετες, αφού η γενικότερη χαλάρωση, έως και αδράνεια, του καλοκαιριού, οδηγεί στην παραμέληση πολλών κανόνων ασφαλείας:
Σε περίπτωση τραυματισμού, δεν είναι απαραίτητος ο αντιτετανικός ορός, εφόσον έχουμε κάνει το αντιτετανικό εμβόλιο και η τελευταία δόση έχει γίνει τα τελευταία 5 χρόνια. Όποιος, βέβαια, δεν έχει κάνει το εμβόλιο, είναι ώρα να τρέξει να το κάνει. Στις διακοπές δεν είναι απαραίτητα μόνο τα καλλυντικά, αλλά και ένα μικρό ταξιδιωτικό φαρμακείο, που είναι χρήσιμο να περιέχει: Φυτικό εντομοαπωθητικό, ώστε να διώξουμε τα ενοχλητικά έντομα τζελ ή stick για τσιμπήματα από κουνούπια, μέλισσες ή επαφή με τσούχτρες, φυτά ή άλλα καλά της Φύσης. Αντιηλιακό γαλάκτωμα σώματος, πριν γίνουμε όμοιοι των Αφρικανών γειτόνων μας. Καταπραϋντική κρέμα για τα ηλιακά εγκαύματα (αφού ήδη έχουμε γίνει well done). Βαμβάκι, οξυζενέ, ιώδιο και αποστειρωμένες γάζες, γιατί οι γλίστρες και οι τούμπες αποτελούν καθημερινότητα. Αντιβιοτική σκόνη και αλοιφή, διότι τα μικρόβια καραδοκούν.

Οδηγίες προς (ταλαίπωρους) εκδρομείς
Μερικές από τις (χρήσιμες ίσως) οδηγίες που μπορούν να ενστερνιστούν τα υποψήφια θύματα ατυχήματος των διακοπών είναι: Για ενοχλήματα, όπως διάρροια, δυσκοιλιότητα, εμετό, δυσπεψία, αλλεργία, πόνο και πυρετό, ζητάμε τη συμβουλή κάποιου γιατρού, μπας και αποφύγουμε τα χειρότερα. Δε χαϊδεύουμε άγνωστα ζώα, για να αποφύγουμε σοβαρά νοσήματα (λύσσα, πανώλη) και δαγκώματα. Το αίσθημα φιλοζωίας θα μπορούσε απρόσκοπτα να εφαρμοστεί σε κάποιο δικό μας ζωντανό. Αποφεύγουμε τις σεξουαλικές σχέσεις με άγνωστα άτομα και σε αντίθετη περίπτωση, χρησιμοποιούμε, πάντοτε, προφυλακτικά, για να μην πάμε για μαλλί και βγούμε κουρεμένοι. Μεγάλη προσοχή απαιτείται, για τυχόν αλλεργίες. Ένα απλό τσίμπημα μέλισσας μπορεί να προκαλέσει ακόμα και θάνατο (όσων είναι αλλεργικοί και δεν έχουν στην τσέπη τους την ειδική ένεση).  

Διακοπές και κολύμπι
Το κολύμπι, για τους περισσότερους, αποτελεί ευχάριστη εμπειρία, ενώ η μετατροπή του σε δυσάρεστη κατάσταση απέχει μονάχα μια στιγμή: Είμαστε, πάντοτε, κοντά στα παιδιά, όταν κολυμπούν, τα οποία, αν δεν βουτούν ως γοργόνες, θα πρέπει να φορούν τα κατάλληλα μπρατσάκια. Η καλύτερη προστασία, που μπορούμε να προσφέρουμε, στα παιδιά μας, είναι να τους μάθουμε να κολυμπάνε, ώστε να μας αφήνουν να πίνουμε ανενόχλητοι τον καφέ μας στην παραλία και τις πισίνες. Πριν κάνουμε βουτιές, ελέγχουμε το βάθος του νερού, βουτώντας ήπια και όχι απότομα με το κεφάλι. Δεν κολυμπάμε, σε περιοχές, που οι νεόπλουτοι τριγυρίζουν με κότερα και τζετ σκι, αν θέλουμε να έχουμε τα χέρια και τα πόδια μας μαζί μας.  Δεν κολυμπάμε, αν δεν έχουν περάσει 3 – 4 ώρες από το προηγούμενο γεύμα, για να μη βρεθούμε ξαφνικά παρέα με τα ψάρια. Δεν κολυμπάμε σε θάλασσες που δε γνωρίζουμε και δεν απομακρυνόμαστε, από τις ακτές, για να μη μας χάσουν οι δικοί μας για πάντα. Δεν επιτρέπουμε, σε παιδιά, που δεν ξέρουν κολύμπι, να παίζουν, σε νεροτσουλήθρες ή να βουτούν σε πισίνες μεγάλου βάθους (μη μας βρει και κανένας μπελάς). Δεν πρέπει να χρησιμοποιούμε τις νεροτσουλήθρες, έχοντας, στην αγκαλιά μας, μικρά παιδιά, διότι έτσι τα χρησιμοποιούμε ως αερόσακους. Για να κάνουμε θαλάσσιο σκι, πρέπει να γνωρίζουμε το σπορ, ώστε να μην χτυπήσουμε εμείς ή κάποιος άμοιρος κολυμβητής. Δεν αφήνουμε μικρά παιδιά να ανεβαίνουν σε ρυμουλκούμενα φουσκωτά, για να αποφύγουμε τυχόν απογείωσή τους. Το windsurfing (ιστιοσανίδα) απαιτεί μεγάλη εξάσκηση. Δεν είναι μόνο επικίνδυνο για ένα αναβάτη χωρίς εμπειρία αλλά και για τους λουόμενους, που δεν φταίνε σε τίποτα να γυρίσουν σακατεμένοι στο σπίτι τους. Αν οδηγούμε μηχανοκίνητο πλοιάριο, τζετ σκι κ.λπ., φοράμε πάντοτε και εμείς και οι συνεπιβάτες μας σωσίβιο, δεν οδηγούμε υπό την επήρεια αλκοόλ και δεν αναπτύσσουμε ταχύτητα για να μην εμβολίσουμε τους λουόμενους. Όλα τα θαλάσσια αθλήματα (καταδύσεις, κολύμπι με αναπνευστήρα, κανό, υποβρύχιο ψάρεμα κ.ά.) απαιτούν εξάσκηση και τήρηση συγκεκριμένων κανόνων ασφαλείας για να μην λήξουν άδοξα οι διακοπές μας. Δεν καθόμαστε, με τις ώρες, στον ήλιο, όχι μόνο για να μη ζαλιστούμε αλλά κυρίως για να μην ψηθούμε ως μπριζόλες στα κάρβουνα.

Η πρόληψη πάνω απ? όλα
Παρά το γεγονός ότι οι προληπτικές οδηγίες μοιράζονται απλόχερα, οι περισσότεροι νεοέλληνες επιμένουν να τις περιφρονούν. Έτσι, δυστυχώς, τα ατυχήματα δεν είναι σπάνια και τα επείγοντα των Νοσοκομείων στενάζουν από κάθε λογής ταλαίπωρους νεοέλληνες που για ασήμαντο (συνήθως) ή (σπανίως) σημαντικό λόγο αναζητούν εναγωνίως ιατρική βοήθεια.
Το καλοκαίρι είναι μια καλή ευκαιρία να ξεκουραστείτε, να αφιερώσετε χρόνο στην οικογένειά σας και να ξεφύγετε από τα προβλήματα της καθημερινότητας.  Φροντίστε, λοιπόν, οι διακοπές σας να είναι ασφαλείς τόσο για σας όσο και για τους συνανθρώπους σας, ώστε να αποτελέσουν και φέτος μια χαλαρωτική και ευχάριστη εμπειρία?

Διαδίκτυο:  
www.greek-health.gr


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα