Μουσείο Τυπογραφείας

1Ο ΔΗΜ. ΣΧ. ΜΟΥΡΝΙΩΝ

ΠΑΙΔΟΤΟΠΟΣ

´Μαθητολογίου´ συνέχεια τρίτη

Επιμέλεια:
ΒΑΓΓΕΛΗΣ Θ. ΚΑΚΑΤΣΑΚΗΣ
Kakatsakis@sch. gr

Eνα ακόμα ´μαθητολόγιο´, το τρίτο κατά σειρά είναι γεγονός. Για το 3ο τεύχος του υπέροχου περιοδικού του 1ου Δημοτικού Σχολείου Μουρνιών, που κυκλοφορήθηκε με το τέλος της φετινής σχολικής χρονιάς, ο λόγος. Μιας χρονιάς που, όπως σημειώνει η συντακτική επιτροπή του περιοδικού στον πρόλογο, ´πέρασε ευχάριστα, δημιουργικά και εποικοδομητικά´. Σε ρόλο καθρέφτη αυτής της χρονιάς οι 48 ιδιαίτερα επιμελημένες σελίδες του, μας το επιβεβαιώνουν διαρκώς. ´Εκπαιδευτικές Επισκέψεις´, ´Τα παιδία… γράφει´, ´Οικο… λογία´, ´Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου…´, ´Διάφορα αλλά όχι… αδιάφορα´, κάποιοι απ’ τους γενικούς τίτλους κάτω απ’ τους οποίους στεγάζονται τα γραφτά των παιδιών, δείγματα των οποίων διανθισμένα με ζωγραφιές και μια φωτογραφία των ´Εκτακιών´, φιλοξενούμε στον σημερινό ´Παιδότοπο´.
Συγχαρητήρια τόσο στη διευθύντρια του Σχολείου Δωροθέα Μαζοκοπάκη και τους άλλους δασκάλους όσο και στα παιδιά! Καλή συνέχεια!
Β.Θ.Κ.

Τα καταργημένα δικαιώματα των γυναικών στη φυλή μου
Είμαι 14,5 χρονών και η καταγωγή μου είναι από τσιγγάνους γονείς.
Ο πατέρας μου γεννημένος και μεγαλωμένος στην Κωνσταντινούπολη. Η μητέρα μου γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Ηράκλειο της Κρήτης.
Έτσι λοιπόν έχω τη διάθεση να σας πω δυο λόγια για τα συνηθισμένα για μας αλλά παράξενα έθιμά μας.
Είμαστε πολύ διαφορετικοί από όλους τους άλλους διότι ακολουθούμε άλλους κανόνες και συνήθειες.
Στην Τουρκία τα παιδιά δεν επιτρέπεται να πηγαίνουν στο σχολείο όλα πρέπει να μένουν σπίτι και να βοηθάνε στις δουλειές των γονιών τους. Ειδικά τα κορίτσια.
Τα κορίτσια σε ηλικία 13 χρόνων ξεκινάνε τις γνωριμίες με αγόρια από τη φυλή μας και μετά από ένα μήνα γίνεται ο τσιγγάνικος γάμος.
Είναι πολύ αφύσικο ένα κορίτσι 13 χρονών να παντρεύεται και να μη σπουδάζει.
Κατά τη γνώμη μου, είμαι το μόνο κορίτσι που τη γλύτωσε από την παντρειά. Δεν υπήρχε περίπτωση να παντρευόμουν γιατί το θεωρώ εντελώς παράλογο.
Το να σπουδάσει μια κοπέλα από τη φυλή μας είναι για κάποιους σαν κατάρα.
Τη γυναίκα την θέλουν δούλα και νοικοκυρά στο σπίτι.
Στη φυλή μας είναι πολύ λίγες οι κοπέλες που δεν ακούσανε τους γονείς τους και έκαναν αυτό που τους έλεγε η καρδιά τους. Ε, μία από αυτές ήμουν κι εγώ.
Εγώ μπορώ να πω ότι ήμουν πιο τυχερή διότι εγώ είχα τη στήριξη της μαμάς και του μπαμπά μου.
Ο μόνος που ήταν αντίθετος ήταν ο παππούς. Νομίζω πως οι άνθρωποι στη φυλή μου δεν σκέφτονται καθόλου τη γυναίκα. Αυτό είναι κάτι που με κάνει να γίνομαι μερικές φορές επιθετική με κάποιους συγγενείς μου.
Γι´ αυτό αν κι όταν μεγαλώσω αν μπορώ να κάνω κάτι για να σώσω τα κορίτσια του περιβάλλοντός μου, θα το κάνω.
Το συμπέρασμά μου είναι ότι αφού είμαι το πρώτο κορίτσι σε αυτή την ηλικία που δεν ακολούθησε τα σχέδια του παππού του αλλά διάλεξα τον δρόμο της καρδιάς μου πιστεύω ότι για να κάνω κάτι πρέπει πρώτα να μεγαλώσω, να σπουδάσω και όταν γίνω ένας ολοκληρωμένος άνθρωπος να αποδείξω πόσο λάθος είναι η θεωρία αυτή με τις γυναίκες και είμαι σίγουρη ότι θα καταφέρω κάτι!
Ηλιάννα Μπέτη, Ε1

Μια εκδρομή στο Ηράκλειο

Την Παρασκευή 13/05/2011 επισκεφθήκαμε το Ηράκλειο και συγκεκριμένα το Ενυδρείο. Ξεκινήσαμε στις 8.30 το πρωί, που ήρθαν τα λεωφορεία και αρχίσαμε για τον προορισμό μας. Η διαδρομή κράτησε 2 ώρες αλλά όταν επιτέλους φτάσαμε η χαρά μας ήταν απερίγραπτη. Εντυπωσιαστήκαμε πολύ από το μαγευτικό χώρο. Υπήρχαν διακοσμητικά στοιχεία επηρεασμένα από το βυθό της θάλασσας.
Η υπεύθυνη του Ενυδρείου μας έδωσε έναν ειδικό ασύρματο που εξηγούσε πράγματα για τη ζωή των στοιχείων της θάλασσας. Στην αρχή είδαμε περίεργα ψάρια, μικρά και μεγάλα. Αρχικά, είδαμε πετρόψαρα τα οποία ήταν πολύ εντυπωσιακά και έμοιαζαν με πέτρα εξ ου και το όνομα. Από τα πιο εντυπωσιακά ζώα είδαμε ήταν η χελώνα καρέττα – καρέττα. Η χελώνα καρέττα – καρέττα είναι ένα απειλούμενο είδος. Επίσης ένα πολύ ξεχωριστό ψάρι είναι ο καρχαρίας. Ο καρχαρίας είναι αναγκασμένος να κινείται σε όλη του τη ζωή για να αναπνέει. Η μέδουσα είναι ένα κνιδόζωο, το οποίο ηλεκτρίζει και μοιάζει με λουλούδι.
Είδαμε πολλά ψάρια, μύδια και στρείδια αλλά και πολλούς αστερίες. Ξέρεις ότι οι αστερίες όταν τρώγονται από τα ψάρια ξαναφτιάχνουν κομμάτι – κομμάτι το σώμα τους; Γι´ αυτό το λόγο για να δείξετε και στους άλλους τα όμορφα ψάρια φροντίστε να κρατάτε μαζί σας μια φωτογραφική μηχανή και να απενεργοποιήσετε το φλας. Εκεί υπήρχε ένα μαγαζάκι που ονομαζόταν ´θαλασσόκοσμος´ και η κυρία μας, μας άφησε να ψωνίσουμε δωράκια για την οικογένειά μας. Υπήρχαν πολλά πράγματα που μπορούσαμε να αγοράσουμε. Ακόμα και μολύβια!!!
Μετά πήγαμε στο Φόδελε. Εκεί φάγαμε το φαγητό μας και κάναμε απερίγραπτες πλάκες. Μετά παίξαμε βόλεϊ, κυνηγητό, κρυφτό και ποδόσφαιρο. Είχε ένα ωραίο αλσάκι και εκεί κάναμε περίπατο και συζητήσαμε πολύ. Μετά, στη διαδρομή του γυρισμού ακούσαμε μουσική, τραγουδήσαμε και λέγαμε ανέκδοτα. Οταν γυρίσαμε στο σχολείο ήρθαν και μας πήραν οι γονείς μας, τους δώσαμε τα δωράκια τους και τους διηγηθήκαμε τι είδαμε και πώς περάσαμε.
Ηταν μία συναρπαστική εκδρομή.
Αναστασία Παλιεράκη, Ιωάννα Δρακάκη, Αθηνά Μαναράκη, Δ2

Μικρά Ασία (Ιστορία – Πολιτισμός)
Στις 11 Μαΐου 2011 πραγματοποιήθηκε εκδήλωση για τη Μικρά Ασία και τους Μικρασιάτες (ιστορία – πολιτισμός) με αφορμή ότι η περιοχή που ανήκει στο σχολείο μας, αναπτύχθηκε από Μικρασιάτες πρόσφυγες.
Θεωρήσαμε σκόπιμο οι μαθητές μας να έρθουν σε επαφή με τον μικρασιάτικο πολιτισμό κι έτσι επικοινωνήσαμε με την Αδελφότητα Μικρασιατών Ν. Χανίων, οι οποίοι με ευχαρίστηση θέλησαν να συνδιοργανώσουμε μια ουσιώδη εκδήλωση, προσιτή στο επίπεδο των μαθητών μας. Η πρόεδρος του συλλόγου κα Στέλλα Γκοζάνη – Χαριτάκη κι ο γραμματέας κ. Δημήτρης Αναγνωστόπουλος είχαν την προθυμία να μας προβάλλουν βίντεο και διαφάνειες σχετικά με τη Μικρά Ασία και τη Μικρασιατική Καταστροφή. Στη συνέχεια, η κα Κωστούλα Σβουράκη μας τραγούδησε ένα τραγούδι της Σμύρνης και τέλος κεράσαμε όλους τους μαθητές με παραδοσιακό γλυκό της Μ. Ασίας, το σάμαλι, φτιαγμένο καταπληκτικά από την κα Ελένη Κλαριδοπούλου. Εκτός από τους μαθητές της Ε´ και Στ´ τάξης, την εκδήλωση παρακολούθησαν και κάτοικοι της περιοχής.
Ε´- Στ´ τάξη

Ομαλή μετάβαση των μαθητών της Στ´ τάξης στο Γυμνάσιο
Στο πλαίσιο των δράσεων του σχολείου μας πραγματοποιήθηκε πρόγραμμα για την ομαλή μετάβαση των μαθητών της ΣΤ´ τάξης στο Γυμνάσιο στις 6/5/2011. Ήρθαμε σε επαφή με το γραφείο Κ.Ε.ΣΥ.Π. της Δευτεροβάθμιας Εκπ/σης κι οι υπεύθυνοί του μας επισκέφθηκαν στο σχολείο. Μας μίλησαν, πρόβαλαν βίντεο και διαφάνειες, απάντησαν σε απορίες μας, σχετικά με τη δομή και την οργάνωση του Γυμνασίου. Στη συνέχεια πήγαμε στο 2ο Γυμνάσιο Ελευθ. Βενιζέλου, παρακολουθήσαμε εργαστήρια και μιλήσαμε με κάποιους καθηγητές διαφόρων ειδικοτήτων.

Στ´ τάξη

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.