Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΤΑ ΝΕΑ

Αφγανιστάν: Δύο ρουκέτες εξερράγησαν χθες κοντά στο σημείο που διεξαγόταν τελετή παράδοσης για την μετάβαση της ασφάλειας από τις NATOϊκές στις αφγανικές δυνάμεις στην πόλη Μεχταρλάμ στο ανατολικό Αφγανιστάν, μετέδωσε ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου. Κανένας από τους Αφγανούς αξιωματούχους ή από εκείνους του ΝΑΤΟ που παρευρίσκονταν στην τελετή στην πρωτεύουσα της επαρχίας Λαγκχάμ δεν τραυματίστηκε, διευκρίνισε η ίδια πηγή.

Σερβία: Περισσότερες από 60 εγκληματικές οργανώσεις δρουν στη Σερβία, σύμφωνα με στοιχεία της Αστυνομίας. Οι ομάδες έχουν περίπου 3.000 μέλη και η ισχυρότερη βρίσκεται στο Βελιγράδι, αναφέρεται σε δημοσίευμα της σερβικής εφημερίδας «Μπλιτς». Στο Βελιγράδι, κυρίαρχο ρόλο έχουν πέντε εγκληματικές οργανώσεις, με περίπου 30 μέλη η καθεμία και διεξάγουν μάχη για την επικράτηση στην πώληση κοκαΐνης, ηρωίνης, μαριχουάνας και έκσταση.

Ρουμανία: Οι ρουμανικές Αρχές εντόπισαν σε εγκαταλελειμμένη αποθήκη στην Τσιτίλα, έξω από το Βουκουρέστι, πυροκροτητές ρουκετών που είχαν κλαπεί από τρένο, με το οποίο μεταφέρονταν από τη Ρουμανία στη γειτονική Βουλγαρία. Όπως έγινε γνωστό, στην αποθήκη βρέθηκαν τρία από τα σφραγισμένα κοντέινερς με το στρατιωτικό οπλισμό, τα οποία εκλάπησαν από το τρένο. Ένας από τους υπόπτους για εμπλοκή στην υπόθεση κλοπής είναι ένα αγόρι ηλικίας 14 – 15 ετών, σύμφωνα με πηγές από το Υπουργείο Εσωτερικών της Ρουμανίας.

Χιλή: Χιλιανοί ιατροδικαστές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο πρόεδρος Σαλβαδόρ Αλιέντε αυτοκτόνησε την ημέρα που εκδηλώθηκε το πραξικόπημα εναντίον του, στις 11 Σεπτεμβρίου 1973, όπως ανακοίνωσε η ομάδα των ιατροδικαστών και ένα μέλος της οικογένειας Αλιέντε. Η σορός του Αλιέντε είχε εκταφεί τον Μάιο στο πλαίσιο της έρευνας που διεξαγόταν από τον Ιανουάριο με σκοπό να διαπιστωθεί εάν δολοφονήθηκε ή αν αυτοκτόνησε. Οι οικείοι του υποστήριζαν ανέκαθεν τη δεύτερη εκδοχή τονίζοντας ότι ο πρόεδρος είχε ορκιστεί να πεθάνει με το όπλο στο χέρι.

Μαυροβούνιο: Στο Βελιγράδι θα βρεθεί αύριο για πρώτη φορά από την ανάληψη των καθηκόντων του, ο Μαυροβούνιος πρωθυπουργός Ίγκορ Λούκσιτς. Η επίσκεψη του κ. Λούκσιτς στη Σερβία, είναι και η πρώτη του σε χώρα της περιοχής της νοτιανατολικής Ευρώπης. “Το μήνυμά μου είναι ότι η Σερβία και το Μαυροβούνιο μπορούν να αναβαθμίσουν την οικονομική και οποιαδήποτε άλλη συνεργασία με την ευχή οι πολίτες της Σερβίας να συνεχίσουν να μας επισκέπτονται και να είναι οι φιλοξενούμενοι μας, τους οποίους θα υποδεχόμαστε πάντα με χαρά”, ανέφερε σε δηλώσεις του.

Τουρκία: Την Τουρκία επισκέπτεται από χθες έως και τις 22 Ιουλίου ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας, Ρόμπερτ Ζέλικ. Στο επίκεντρο των επαφών του προέδρου της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Τουρκία θα βρεθούν ζητήματα, όπως η τουρκική οικονομία και η “ατζέντα” της ανάπτυξης καθώς και θέματα, όπως οι περιφερειακές και διεθνείς συνεργασίας. Τον Ρόμπερτ Ζέλικ συνοδεύουν στο ταξίδι του αυτό στην Τουρκία ο αντιπρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας, Φιλίπ Λε Ουερού και ο εκτελεστικός διευθυντής του οργανισμού για την Τουρκία, Κονσταντίν Χούμπνερ.

Συρία: Ο επικεφαλής του Αραβικού Συνδέσμου Νάμπιλ Ελαράμπι δήλωσε χθες ότι επισκέφθηκε τη Συρία για να συζητήσει με τον Μπασάρ αλ Άσαντ “την αναγκαιότητα (να υπάρξουν) μεταρρυθμίσεις”, όμως αρνήθηκε να δώσει περισσότερες πληροφορίες για την συνάντησή του με τον Σύρο πρόεδρο. Ο Ελαράμπι συναντήθηκε με τον Άσαντ στο πλαίσιο της περιοδείας του στην περιοχή την προηγούμενη εβδομάδα και σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης δήλωσε ότι ο Αραβικός Σύνδεσμος δεν δέχεται οποιαδήποτε “εξωτερική παρέμβαση στα εσωτερικά των αραβικών χωρών”. Ο Αραβικός Σύνδεσμος έχει διατηρήσει χαμηλό προφίλ στο θέμα των διαδηλώσεων στη Συρία, με τον προκάτοχο του Ελαράμπι να έχει εκφράσει μόνο την “ανησυχία” του.

ΗΠΑ: Πρωτοφανές κύμα καύσωνα πλήττει τις κεντρικές ΗΠΑ και αναμένεται να επεκταθεί προς τα ανατολικά. Οι θερμοκρασίες συχνά ξεπερνούν τους 50 βαθμούς και σύμφωνα με τον αμερικανικό Τύπο 13 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους εξαιτίας του καύσωνα μέχρι σήμερα.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα